PREDSJEDNIK VS. MINISTAR / Milanović o Banožiću: 'Tko je on da traži ostavku?! Hoćete da ja tražim njegovu?'

Banožić je kazao kako mu je bilo zabranjeno da se održi govor.

29.10.2021.
14:03
VOYO logo

Predsjednik Republike Zoran Milanović u Požegi je bio na polaganju prisege novih ročnika. Svečanu prisegu položili su 234 ročnice i ročnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svečanosti je nazočio Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović, ministar obrane RH Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj.

Na tom događaju predsjednik je samo prošao kraj Banožića i nije ga pozdravio. Banožić je kazao kako mu je bilo zabranjeno da se održi govor. Rekao je da je do jučer bio u protokolu, no da je onda rečeno da će govoriti samo Milanović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
baš je napeto /

Banožić tvrdi da mu je zabranjeno da se obrati. Traži ostavku Hranja

Image
baš je napeto /

Banožić tvrdi da mu je zabranjeno da se obrati. Traži ostavku Hranja

''Načelnika sam pitao za zakonitost takvih zapovijedi, na što je on počeo tražiti razne izgovore da je tako nešto morao učiniti. Znam da nije prvi puta'', rekao je Banožić.

Banožić je rekao da je od viceadmiral Roberta Hranja, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga,  zatražio ostavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović smatra da se ministar umiješao u zapovijedni lanac

Milanović je rekao kako misli da je bolje da danas govori samo vrhovni zapovjednik, jer ''ministar je imao posla, kad razriješimo neke stvari, možemo po starom''. Kazao je da se ministar obrane danas upleo u zapovijedni lanac, prijetio, sazivao generale i instalirao svoju civilnu osobu na vojnoj ceremoniji, glasnogovornicu ministarstva obrane koju je Milanović nazvao političkom osobom.

''To nije udar na vojsku, to je politička svinjarija. Mora se znati hijerarhija u vojsci'', smatra Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da se ''vojska neće voditi kao HDZ''.  

''Neće se lagati da mu je general zabranio da govori. Vrhovni zapovijednik je iz svojih razloga odredio da će danas biti ovako, a tu  naredbu načelnik glavnog stožera provodi u zapovijed'', rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje smije li načelnik GS-a provoditi njegove zapovijedi bez suglasnosti ministra kaže da je sve po zakonu i Ustavu. Rekao je da su sve zapovijedi zakonite i po Ustavu. 

''Njegovo ponašanje je protuzakonito. On laže. Neka se iskaljuje na svojim lokalnim HDZ-ovcima. Načelnik je mojoj naredom iznio zapovijed. Za nekoga tko je došao nepripremljen i pun želje da se osveti, to je neshvatljivo'', kazao je predsjednik. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Da će sitni stranački žicari provoditi ovakav zulum, neće'', izjavio je predsjednik.

'Doveo vojsku na rub egzistencije'

''Taj ministar je vojsku doveo na rub egzistencije. Vojska nema za osnovne potrebe. On se bavi HDZ-om, Plenković to dopušta'', kazao je Milanović dodajući da je on vrhovni zapovjednik i da ga vojska servisira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok se Burčula ne vrati u službu, predsjednik je izjavio da će i dalje ovako.

''On može šikanirati ljude temeljem zakona, to je vrlo problematična zakonska odredba. U svakom trenutku nekom može prekinuti karijeru. Sad će mi reći da je to donio Kotromanović, ne znam, mijenjaj to. To se zove šikana, pustim vodu i onda vam potopim posjed. Koristim se obijesno svojim pravom da vam nanesem štetu'', govori Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Tko je on da traži ostavku?! Hoćete da ja tražim njegovu? Sa svim razlozima. Tko je on? On je stranačka instalacija. Radi se o ljudima koji su vrh Hrvatske vojske, sve što želim je da mirno odu u mirovinu, jer do nje nema mnogo. Ovdje se uplelo najgore strančarenje, ministar je pod pritiskom svojih stranačkih kolega koji imaju niz prijatelja u vojsci i koji bi trebali u mirovinu. Pogledajmo tko po kojim kriterijima ide'', rekao je Milanović.

''I on priča o nekakvom muškom razgovoru. Mentore, ja s njim više ne razgovaram'', izjavio je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na novinarsko pitanje s kim će onda razgovarati, sarkastično je rekao ''s patrijarhom Srpske pravoslavne crkve'', a potom rekao kako će razgovarati s Plenkovićem. 

Banožića je nazvao zlostavljačem vojske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Zlostavljač vojske, čovjek koji je doslovno zalutao u ovaj sustav. On je pao s kruške'', rekao Milanović, a Banožića je usporedio i s njegovim prethodnicima Kotromanovićem i Krističevićem za koje kaže da se zna zašto su bili ministri obrane.

'Vidio sam što je rekao, to je laž do laži'

Milanović je rekao da očekuje da Plenković razgovara sa ''svojim štićenikom i privede za pameti''. Ili da on zatraži ostavku ministara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Sve stoji dok ne riješiš problem. Ja oko sebe nemam stranačke ljude, on je zapovjednik Tigrova iz rata, ne znam je li ikad glasao za mene'', rekao je Milanović.

''Ja sam mislio otići za Zagreb, mamu odvest na Mirogoj. Vidio sam što je rekao Banožić. To je laž do laži. Htio je umočiti načelnika GS-a. Traži njegovu ostavku. Tko je on da traži ostavku? Neka se vrati odakle je došao. Engleski ne zna govoriti, ne zna pisnuti, s kim razgovara? Bio je neki dan u Bruxellesu, pitajte ga je li imao konzultacije s Uredom predsjednika? Kao dudlek je otišao u Bruxelles, tamo je neke dogovore napravio, ja sam to sutra dužan provesti. Tako je kad nedokuhani, slabo obrazovani ljudi, koji ništa bitno nisu radili u životu'', kazao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović je komentirao da je imao sukobe i s Damirom Krstičevićem, ali da su to brzo riješili.

''Gleda što se događa u Vinkovcima, Vukovaru, i to ga jedino zanima. Taj problem nisu imali ni Kotromanović ni Krstičević'', rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kad vodite kadrovsku politiku, morate paziti radi li se o samostalnoj osobi. Ovaj čovjek to nije. Ja mogu razgovarati s Plenkovićem, ne Banožićem. On je prepreka koja se lako može maknuti. Je li to ostavka ili dovođenje razumu, to nije problem koji ja mogu riješiti'', komentirao  je predsjednik.

Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo