KOMPLETIRAO TIM / Milanović izborom podijelio javnost: Protiv Žarković Zagreb Pride i SDP-ovci, Generalski zbor za!

Novi predsjednik Zoran Milanović sastavio je tim od 11 ljudi

21.2.2020.
18:35
VOYO logo

Tko su sve predsjednikovi ljudi? Slagalica je od petka i službena. U odnosu na već poznata imena o kojima se spekuliralo - dva su nova. Dragana Podner šefica je protokola predsjednika, a Melita Mulić savjetnica za ljudska prava i civilno društvo. Istodobno, i dalje stižu oštre reakcije zbog imenovanja Jadranke Žarković savjetnicom za obrazovanje. Mnogi smatraju da je njezin rad obilježen diskriminatorskim odnosom prema LGBT osobama.

Službeno je! Zoran Milanović sastavio je tim od 11 ljudi. Najvažnijih 11 na koje računa u sljedećih 5 godina. Orsat Miljenić je predstojnik Ureda predsjednika Republike i njegov savjetnik za vanjsku i europsku politiku. Dragan Lozančić je savjetnik Predsjednika Republike za obranu i nacionalnu sigurnost, Jadranka Žarković je savjetnica Predsjednika Republike za odgoj i obrazovanje, a Melita Mulić savjetnica Predsjednika Republike za ljudska prava i civilno društvo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U timu savjetnika iznenadio je jednim novim imenom i resorom -  Melita Mulić kao savjetnicom za ljudska prava. A među imenima članova Ureda novo je ono šefice protokola - Dragane Podner. Mirjam Katulić je glavna tajnica Ureda predsjednika Republike Hrvatske, Nikola Jelić je glasnogovornik Ureda predsjednika Republike Hrvatske, Bartol Šimunić, pomoćnik glasnogovornika Ureda predsjednika Republike Hrvatske, a Dragana Podner šefica protokola Predsjednika Republike Hrvatske.

"Neće uhljebljivati"

Ponder je bila  šefica protokola u Ministarstvu unutarnjih poslova u vrijeme Ranka Ostojića, a posljednja je na Milanovićevoj listi dužnosnika koji će primati plaću. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On će zapošljavati samo one koje treba, neće uhljebljivati, poruka je jasna. Kao prvo ne duguje nikome nego se sam postavio i sam bira ljude", kaže politički analitičar Krešimir Macan. Posebni savjetnici radit će posao volonterski i dolaziti po potrebi, a njihova su imena već dobro poznata.

Marijan Mareković bit će posebni savjetnik Predsjednika Republike za veterane Domovinskog rata, Velibor Mačkić posebni savjetnik Predsjednika Republike za ekonomiju, a Julije Domac posebni savjetnik Predsjednika Republike za energiju i klimu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, jedno je ime odjeknulo u javnosti. Ono savjetnice za obrazovanje - Jadranke Žarković, poznate po tome što je učenicima ukinula oskar znanja. "Je li to zaista kuća za sve nas, kako je u inauguracijskom govoru izjavio predsjednik", pita se LGBT zajednica. 

Generalski zbor pozdravlja Milanovićevu odluku

"Njezine reference pokazuju da ne prati vrijednosti koje je predsjednik naglašavao u svojoj kampanji i u prvom govoru. Savjetnica je za vrijeme dok je bila ravnateljica Agencije nastavnike redovito upućivala na stručne skupove u organizaciji udruga desnog spektra u kojima se na problematičan način govorilo o LGBT osobama", kazao je Domagoj Kučinić iz Zagreb Pridea. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svrhu stručnog usavršavanja nastavnike je slala i na predavanja Generalskog zbora pa oni tu odluku predsjednika - pozdravljaju. "Gospođa Žarković je iznimno dobro surađivala s Hrvatskim generalskim zborom i to po iznimno važnim temama kad smo radili s profesorima osnovnoškolskim i srednjoškolskim i visokoškolskim na temama Domovinskog rata i za nas je ona odradila vrlo pozitivan učinak", kaže Željko Sačić iz Hrvatskoga generalskog zbora. 

Divjak i Glasovac protiv

Za stav resorne ministrice već znamo, ali danas se pojavilo neslaganje i u SDP-ovim redovima. "Ja ne mogu ništa reći u prilog tom imenovanju, ali poštujem ulogu predsjednika koji može sam birati svoje savjetnike", kaže ministrica Blaženka Divjak. "Razumijem negodovanje dobrog dijela stručne javnosti", kazala je SDP-ova saborska zastupnica Sabina Glasovac

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Melita Mulić je u ovom trenutku protuteža - bivša je SDP-ova saborska zastupnica i supruga Igora Dragovana, i ona se izrazito protivila referendumu da se brak ustavno definira kao zajednica žene i muškarca. 

"Trebamo se sjetiti da je Igor Dragovan bio jedan od rijetkih uzvanika na Milanovićevoj strani, znači u onoj kvoti ljudi koji su njemu nešto značili u kampanji. Melita je njegova supruga, a i bila je saborska zastupnica i članica Odbora za ljudska prava. I ona koja je trebala ući kao njegova zamjenica u prvoj izbornoj jedinici u Sabor kad je on zamrznuo mandat, a to se nije dogodilo tako da je ovo na neki način vraćanje duga", kaže Macan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To da postoji savjetnik za ljudska prava barem donekle umiruje LGBT zajednicu, ali poručuju - pratit ćemo i konkretne korake.

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo