završile Konzultacije na Pantovčaku / Milanović došao sa 66 potpisa, Karamarko nije htio reći broj, MOST se još nije opredijelio

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović tijekom cijelog četvrtka poslijepodne na Pantovčaku je primala čelnike parlamentarnih stranaka izabranih u 8. saziv Hrvatskoga sabora na konzultacije o davanju mandata za sastavljanje Vlade, Konzultacije su završene u večernjim satima

26.11.2015.
14:40
VOYO logo

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u četvrtak poslijepodne počela je konzultacije o mandataru za sastavljanje nove Vlade s čelnicima parlamentarnih stranaka izabranih u 8. saziv Hrvatskoga sabora, a prvi je na Pantovčak stigao predsjednik IDS-a Boris Miletić koji je novinarima rekao kako je predsjednicu izvijestio da njegova stranka daje potporu Zoranu Milanoviću i vladi lijevog liberalnog centra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje koliko mandata ima SDP-ova koalicija, šef IDS-a je rekao 70-ak, no da će više o tome reći budući mandatar.

Nakon Miletića, kod Grabar-Kitarović bila je zastupnica albanske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj, no ona, za razliku od njega, po završetku 15 minutnog razgovora nije dala nikakvu izjavu. Ona je jedina od zastupnika nacionalnih manjina koja nije dala potporu lijevoj koaliciji Hrvatska raste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

(Sanjin Strukic/PIXSELL)

Miletić je kazao kako je stav IDS-a jasan. "Spremni smo podržati vladu lijevog liberalnog centra pod uvjetom  decentralizacije, o čemu smo se usuglasili s SDP-om. IDS je dao potporu za mandatara vlade Zoran Milanovića", rekao je Miletić nakon sastanka koji je trajao 15-ak minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadovoljan je, kaže, što je tema decentralizacije postala najbitnija tema te je ustvrdio kako bi za državu bilo najgore da se ponove parlamentarni izbori. "Mislim da je Hrvatskoj potrebna čim prije nova vlada s punim ovlastima. Mislim da bi za državu najgore bilo ići u nove izbore", rekao je.

Zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi i zastupnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek nakon razgovora s predsjednicom rekli su kako su dali potporu Zoranu Milanoviću da pokuša sastaviti vladi i skupiti potrebnu većinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što je prošla Vlada učinila romskoj nacionalnoj manjini nije sigurno učinjeno u posljednjih 60 do 70 godina. To je bio i jedan od razloga zbog čega za mandatara podržavamo Zorana Milanovića i SDP-ovu koaliciju Hrvatska raste", rekao je Kajtazi novinarima.

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

(Sanjin Strukic/PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oba zastupnika nacionalnih manjina su rekla kako ne znaju zašto s njima nije i zastupnica albanske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj.

Aktualni premijer Zoran Milanović je na konzultacije na Pantovčak kod predsjednice Grabar-Kitarović stigao sa 66 potpisa te kazao kako nastavljaju s pregovorima te da žele koalirati s cijelim MOST-om. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve je jasno, imamo 66 potpisa. Nije nam dovoljno za mandatara. Idemo dalje s pregovorima, bez MOST-a ne možemo. Želimo s cijelim MOST-om, da krenemo razgovarati o budućnosti Hrvatske. Polazimo od toga da je MOST zajedno. Ovo nije stvar priklanjanja, nego uključivanja. Razgovaramo o svemu, ne znam hoće li netko odustati od MOST-a, hoće li ostati zajedno. Ne znam što se događa u SDSS-u. U tjednu prije isteka ustavnog roka 13.12. će Sabor biti konstituiran", poručio je Milanović.

MOST nije dao potporu ni HDZ-u ni SDP-u

Domoljubna koalicija se na sastanku s predsjednicom Grabar-Kitarović zadržala više od pola sata, koliko je bio prvotni plan. Tomislav Karamarko je nakon sastanka odgovarao na pitanja novinara, no nije htio reći koliko je potpisa skupio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nećemo reći broj potpisa, blizu smo velikog broja. Sve ovisi o kolegama iz MOST-a, no bliski su našim stavovima. Mi stalno ponavljamo da smo za reforme. Vjerujem da će sve završiti za desetak dana. Moramo što prije imati čvrstu Vladu", kazao je Karamarko.

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

(Sanjin Strukic/PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je potvrdio glasnogovornik Ureda predsjednice Luka Đurić, predsjednica Grabar-Kitarović već je telefonski razgovarala s Milanom Bandićem koji je u inozemstvu, a čija stranka ima dva mandata u Saboru, a tijekom dana telefonski će razgovarati i s Dragom Prgometom koji je u Sabor ušao na listi Mosta, a nakon toga osnovao novu stranku Hrid.

Prema Ustavu, hrvatska predsjednica mandat za sastavljanje Vlade povjerava osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika. Za dobivanje mandata potrebna je potpora najmanje 76 zastupnika, a u ovome trenutku taj broj potpisa potpore nitko nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo