METEOROLOZI UPOZORILI, SLJEDEĆI DANI BIT ĆE JAKO OPASNI: /

Stiže prvi ovogodišni toplinski val - opekline moguće u manje od 10 minuta!

Image
Foto: Pixsell, Thinkstock

Prvi ovogodišnji toplinski val stiže u Hrvatsku, otkrila je meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar.

18.6.2017.
21:20
Pixsell, Thinkstock
VOYO logo

Vrućine su u Portugalu prouzročile velike požare u kojima je zasad poginulo 62 ljudi, što zorno prikazuje koliko vrućina može biti opasna. Toplinski val stiže i u Hrvatsku, prognozirala je meteorologinja za RTL.

Prvi toplinski val 2017.

Kaže kako neće biti vruće kao na Pirenejskom poluotoku, no da se može govoriti o prvom toplinskom valu ove godine. Radi se o razdoblju u kojem temperatura zraka pet dana zaredom premašuje prosjek za pet stupnjeva. U ovo doba godine prosječna je temperatura oko 26, pa se o valu vrućine može govoriti kada se temperatura popne na otprilike 31. Tu ćemo granicu u Hrvatskoj premašiti u utorak, a visoke temperature trebale bi potrajati više od tjedan dana. Sljedeći vikend mogli bismo dostići i više od 35 stupnjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sljedećih dana sunce će biti vrlo opasno

Pred nama je ljetni solsticij, dan u godini kada se sunce nalazi na svojoj najvišoj poziciji nad sjevernom hemisferom - tada je sunce najjače. Idućih dana UV indeks bit će vrlo visok, u planinama čak i ekstreman, prognoziraju meteorolozi. Uvjeti su to u kojima djeca mogu dobiti opekline za manje od deset minuta.

Mnogi ne znaju kako UV zračenje može prodrijeti i kroz odjeću rijetkog tkanja. Najpametnije je boravak na suncu smanjiti između 11 i 17 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image
Image
Image
Image
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo