Mesari su s polica maknuli svinjsku vratinu s kosti i svinjsku lopaticu bez kosti.
"Cijena vratine i lopatice je bila 39, a sad su je smanjili na 24,99 i sad je se ne isplati prodavati", rekao je za RTL Danas mesar Lovro Pačalat, koji nije jedini. Popis mesnica koje su iz ponude izbacili lopaticu, vratinu i mljeveno svinjsko meso sve je duži, pogotovo na sjeveru zemlje.
"Svi smo povukli jednostavno, mi lokalni proizvođači i male mesnice ne prodajemo za sad, ali primjetio sam da ni centri nemaju te robe", kaže mesar Vladimir Novotny.
Imaju cijenu, ali nemaju proizvode
Nabavna cijena svinjetine bez poreza i marže bila je oko 28 kuna, a sada bi je trebali prodavati za 25, kažu mesari. Zato su je, kažu prisiljeni maknuti iz ponude.
"Neki su bili dosjetljivi pa su stavili neke druge proizvode – recimo lopaticu s kosti i svinjsku vratinu bez kosti, događa se to da cijenu imamo, ali proizvoda nemamo", objašnjava predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja, Dalibor Vrček.
Brojni kupci došli su po svinjsko meso za 25 kuna, ali za ručak će morati jesti nešto drugo.
"Mali čovjek ne može živjeti, jer nema svatko za kilogram mesa 50 kuna", požalio se Varaždinac Ivan Picek.
Mesari uklonili meso s polica
Zbog cijele situacije žale se i uzgajivači svinja. Zbog visokih ulaznih troškova, a sada i zamrzavanja cijena proizvodnja je postala neisplativa. Jedna svinja na dan pojede 20 kuna, šest kuna više nego što joj vrijedi kilogram.
"Svinja ima pet proizvoda – but, lopatica, vratinu, carsko i mljeveno meso – od tih 5-6 proizvoda tri su stavljena u tu zaštićenu cijenu što je apsurdno. Mi smo se dosjetili da ćemo te proizvode samljet i stavit u kobasice, ali ih nećemo staviti na svoje police", rekao je Vrček.
Dosta zabune izazvalo je i ograničavanje cijene mljevenog mesa pa su i njega mesari uklonili s polica.
U Ministarstvu kažu kako mesnice cijenu mljevenog mesa mogu slobodno formirati. Odluka se odnosi isključivo na svinjsko mljeveno meso - unaprijed izvagano i zapakirano.