ministri na terenu /

Medved i Banožić iz Kostajnice: '3 cm smo od izvanrednih mjera'

Image
Foto: Igor Soban/Pixsell

Tvrde da su učinili sve kako bi spriječili krizne situacije uslijed ovakvih vremenskih nepogoda. U posljednih je 24 sata 300 hrvatskih vojnika na tereni, a 150 ih je u pripranovsti. Grade se zečji nasipi

16.5.2023.
12:31
Igor Soban/Pixsell
VOYO logo

Zbog velikih su kiša u više hrvatskih županija u tijeku aktivnosti obrane od poplava. U Zadarskoj, Karlovačkoj i Sisačko-moslavačkoj su županiji službe na terenu te se pripremaju za moguće nadolazeće vodne valove.

Javnosti su se iz Hrvatske Kostajnice javili ministri Tomo Medved i Mario Banožić te upozorili da su ugrožene županije na korak od izvanrednih mjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja zahvalio se svima koji su dosad pomogli u obrani od poplava.

"Hrvatske vode prate meteorologiju, svjedoci smo da imamo ogromne padaline. Vidjeli smo što se dogodilo u Otočcu i Gračacu, tradicionalno se to događa u Hrvatskoj Kostajnici. Zato su nekoliko dana prije, Hrvatske vode krenule u obranu", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NE PREPUŠTA SE SLUČAJU /

Karlovac sutra očekuje vrhunac vodnog vala: 'Vodostaj ne bi trebao prelaziti 800 cm. S tim se možemo nositi'

Image
NE PREPUŠTA SE SLUČAJU /

Karlovac sutra očekuje vrhunac vodnog vala: 'Vodostaj ne bi trebao prelaziti 800 cm. S tim se možemo nositi'

"Sada smo na 441 cm, na 445 će biti proglašene izvanredne okolnosti zaštite od poplave", dodao je Medved i objasnio da će kiša vjerojatno padati i dalje.

"U proteklih devet mjeseci ovo je šesta obrana od poplave. Podsjećam na potres i niz radnji i trajnih rješenja. Hrvatske vode su od potresa investirale oko 37 milijuna eura, a imaju dogovorenih jos 110 milijuna eura radova. To je pokazatelj sustavnog trajnog rješavanja problema", smatra ministar hrvatskih branitelja.

Mario Banožić je dodao da je u posljednjih 24 sata na terenu 300 vojnika te da ih je 150 u pripravnosti.

"Napunili su 45.000 vreća, pripremili zečji nasip. Također u planiranom razdoblju stavit ćemo još veći broj vojnika", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zbog kiše ne možemo provoditi radove, operativa je zauzeta zbog radova na Banovini, pojedine tvrtke usporavaju ove radove zbog Fonda solidarnosti. Dovršit ćemo do kraja godine i prvi će imati taj moderni sustav koji je mirovao deset godina, a zahvaljujući Vladi je pokrenut prije 5 godina", rekao je Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda.

Đuroković je dodao kako sutra očekujemo vrhunac vodnog vlada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas ćemo sigurno ući u izvanredno stanje. Ušli smo u dan s manjim intenzitetom oborina nadamo se da će tako ostati. Optimisti smo", poručio je.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo