od zadra do karlovca / Una 12 cm od proglašenja izvanrednog stanja, pala Zrmanja, a Karlovčani pripravni. Ovo je najnovije stanje s poplavama

Image
Foto: RTL

Hrvatske vode, ispostava Karlovac modele projekcije vodostaja dostavljaju Županijskom centru 112 Karlovac kako bi svi stožeri civilne zaštite uzvodno i nizvodno od grada Karlovca bili izviješteni o trenutnim procjenama i opasnostima od izlijevanja rijeka

16.5.2023.
9:33
RTL
VOYO logo

Civilna zaštita objavila je najnovije podatke o stanju s poplavama u tri županije i to s podacima od 8 sati.

Što se tiče Zadarske županije kažu da je stanje u Gračacu i Obrovcu jutros nešto bolje iako je i dalje teško. Vodostaj rijeke Otuče u Gračacu je od sinoć u opadanju i trenutno stagnira (u 8 sati iznosi +123cm, a najviši je bio +236 cm). I vodostaj rijeke Zrmanje u Obrovcu je od sinoć u laganom opadanju (u 7:30 sati iznosio je +256 cm, a najviši je bio +301 cm, 40 cm više od ikad zabilježenog).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog najave nove kiše i nailaska dodatne vode iz pritoka te nadiranja podzemnih voda, i dalje su aktivni stožeri civilne zaštite, a na svim branjenim područjima operativne snage civilne zaštite i sve nadležne službe angažirane su na postavljanju zečjih nasipa te ispumpavaju vodu iz poplavljenih objekata i pomažu ugroženom stanovništvu u spašavanju imovine. U Gračacu se pomoću radnih strojeva buše rupe u tlu kako bi se voda mogla brže povući, a u Obrovcu se ispumpava voda iz dijela grada koji je ograđen zečjim nasipom.

Image
A KIŠA I DALJE PADA /

VIDEO Božinović u ranu zoru posjetio Obrovac, prošetao s HGSS-om, policijom. 'Nema ozlijeđenih'

Image
A KIŠA I DALJE PADA /

VIDEO Božinović u ranu zoru posjetio Obrovac, prošetao s HGSS-om, policijom. 'Nema ozlijeđenih'

U Sisačko- moslavačkoj županiji kažu da je vodostaj rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici u protekla dva sata narastao za 4 cm i u 8 sati je iznosio +438 cm, što je 12 cm do proglašenja izvanrednog stanja obrane od poplave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aktivirani su svi stožeri civilne zaštite, angažirane sve operativne snage civilne zaštite, komunalne tvrtke i pripadnici Hrvatske vojske koji sudjeluju u obrani ugroženih područja od poplave, postavljaju zečje nasipe, grade upojne bunare i ulažu maksimalne napore radi smanjenja štete od nadolazećih vodnih valova.

Osim toga za potrebe snižavanja vodostaja rijeke Save na sisačkom i jasenovačkom području od 15. svibnja otvorene su ustave Trebež i Prevlaka, putem kojih se dio velikih voda rijeke Save upušta u retenciju Lonjsko polje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, i u Karlovcu se gradski Stožer civilne zaštite priprema za obranu od najavljenih visokih vodostaja rijeka na karlovačkom području. Sve službe su u pripravnosti i dogovaraju daljnje aktivnosti.

Operativne snage, komunalne tvrtke sa svojim djelatnicima i Hrvatske vode sa svojim kooperantima pune vreće sa pijeskom za izgradnju zečjih nasipa ugroženih područja. Podjela istih po gradskim četvrtima i mjesnim odborima grada Karlovca organizirana je preko povjerenika civilne zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatske vode, ispostava Karlovac modele projekcije vodostaja dostavljaju Županijskom centru 112 Karlovac kako bi svi stožeri civilne zaštite uzvodno i nizvodno od grada Karlovca bili izviješteni o trenutnim procjenama i opasnostima od izlijevanja rijeka. Vodostaji Kupe i Korane su tijekom noći bili u laganom opadanju i stagnaciji (pripremno stanje).

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo