PRISEGNUO NOVI NARAŠTAJ /

Među dragovoljnim ročnicima sve više žena, a ima i majki: 'Tu sam samo zbog djece'

U vojarni u Požegi održana je risega 24. naraštaja dragovoljnih ročnika. Po broju žena, to je drugi najveći naraštaj od 2008. godine.

9.3.2019.
22:20
VOYO logo

U vojarni 123. brigade Hrvatske vojske u Požegi održana je svečana prisega 24. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju. Po broju žena, to je drugi najveći naraštaj od 2008. godine.

Tristo šezdeset i jedna vojnička kapa poletjela je u zrak. Novi su vojnici dali obećanje domovini da će joj služiti i u dobru i u zlu. A ponosne majke pustile su suzu. "Sin je na dragovoljnom služenju vojnog roka. Naravno da će nedostajati ali njegovu odluku. Ovo su suze radosnice", kazala je majka ročnika iz Gospića. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među ročnicama i majke

"Imam sina i blizanke. Sin je prije 4 godine otišao na dragovoljno služenje i ostao je poslije toga u vojsci. Druga kći, blizanka sestra od nje je prije dvije godine. I sad na kraju i druga blizanka se odlučila na vojsku", kazao je otac troje vojnika Jozo Čurić

Novim ročnicama koje su i majke, nedostajat će obitelj, pogotovo djeca. "Ja sam tu samo zbog njih. Da njima bude dobro, da ostanemo ovdje u našoj državi. Da budemo sretni i da oni budu živi i zdrav", kazala je ročnica iz Vrgorca Vinka Erceg

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar obrane ponavlja, Hrvatska u vojsku neprestano ulaže pa je i plaća ročnicima porasla. "Na početku mandata ove Vlade naknada za dragovoljno vojno osposobljavanje iznosila je 1190 kuna. A danas će ova generacija ročnika za dragovoljno služenje dobiti naknadu  u iznosu od 3 tisuće kuna", kazao je ministar Damir Krstičević.

Tako su neki novi vojnici loptu i klarinet mijenjali za pušku. "20 godina sam u sportu, nogometu. To je neki put koji je sukladan tomu. Diciplina, zajedništvo", kazala je ročnica Maja Joščak. "To mi je životni cilj. Svirati u orkestru oružanih snaga RH i predstavljati vojsku ponosno po Hrvatskoj i izvan nje", rekao je ročnik Filip Rušnov. 

A nakon dva mjeseca doborovoljnog služenja, mnogi će se od ovih djevojaka i mladića  za vojsku odlučiti profesinalno, kao životni poziv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo