hrvatski fenomen / Međimurje - regija s najmanjom nezaposlenosti koja izvozi dvaput više nego uvozi

​Međimurje je tako po izboru Financial Timesa proglašeno jednom od sedam najboljih malih regija Europe

5.3.2018.
22:40
VOYO logo

Međimurje ima najmanju stopu nezaposlenosti, najveću stopu prirodnog prirasta, izvoz dvostruko veći od uvoza, i ono što je potpuno nezamislivo za uhljebničke županije poput Ličko-senjske, čak 94 posto zaposlenih radi u privatnom sektoru. Ali i u raju ima problema pa Međimurci tako imaju prosječnu plaću od samo 4500 kuna.

U međimurskom pogonu u Prelogu radi se od 0 do 24. Svakog dana proizvedu 13 tisuća žičanih jezgri za madrace i namještaj! 95 posto završi izvan Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Regionalno smo najveći prouizvpđač u ovoj vrsti industrije! Dobro je poslovati ovdje, podrška lokalnih vlasti je ogromna", rekao nam je Kristijan Babić, prokurist LPT Hrvatska.

Proizvode i razne strojeve. Najveća su američka investicija ne samo u Međimurju, nego u Hrvatskoj!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lani su krenuli sa 150 milijuna kuna vrijednom investicijom izgradnje skladišnih i proizvodnih prostora na 15 tisuća metara četvornih. U ovoj godini namjeravaju dostići brojku od 500 zaposlenih i 500 milijuna kuna prihoda.

Jedna su od 3000 tvrtki na području Međimurja, zahvaljujući kojima se ova županija može pohvaliti dvostruko većim izvozom od uvoza!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvjeti su dobri, ima puno mjesta za rad! Mi Međimurci smo jednostavno jako radišni", komentira Boris Hunjadi, zaposlenik LPT Hrvatska.

Okosnica razvoja nakon Grada Zagreba, najrazvijenije kontinentalne županije su mladi. 40 posto županijskog novca odlazi u obrazovanje... A to se dobro vidi u gimnaziji u Čakovcu koja je potpuno obnovljena. Ne čekaju državu da krenu s kurikularnom reformom. Razmjena učenika ovdje je normalna stvar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Daleko su iznad standarda školstva u Hrvatskoj. Pa u slobodno vrijeme učenici, ali i profesori mogu koristiti i školsku teretanu.

"Održavamo svoju fizičku kondiciju i mentalno zdravlje kao profesori, ali prije svega namijenjeno je učenicima", kaže ravnateljica Gimnazije Josipa Slavenskog Tea Dragić Runjak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osnovnoškolci imaju besplatne udžbenike. I oni i srednjoškolci besplatan prijevoz, većina nastave se provodi u jednoj smjeni. A svo ulaganje, mladi namjeravaju i vratiti...

"Ne mislim otići iz Međimurja! Nije ovdje loše, a moja obitelj ima nešto što bih ja mogla naslijediti", kaže Jana Novinščak, učenica 3. razreda Opće gimnazije u Čakovcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od svih županija, za stipendije se najviše izdvaja upravo u Međimurju. Uskoro će za studente kojih je ovdje na Veleučilištu oko 1000 otvoriti i studentski dom. Gotovo u cjelosti financiran novcem Europske unije. I po korištenju europskog novca - prvi su u Hrvatskoj.

"U ovom trenutku imamo više od 300 milijuna kuna vrijednih projekata u provedbi! 
S time smo isto počeli davno s malim soft projektima, da bi se to nastavilo s obziljnijim vleikim, infrastrukturnim", Sandra Polanec Marinović, direktorica Regionalne razvoje agencije REDEA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međimurci su daleko najnapredniji i kad je u pitanju odvojeno prikupljanje otpada! Imaju i najmanji koeficijent klijentelizma, nejjeftiniji javni sektor. Jedini su problem plaće, prosječna je tek 4500 tisuće kuna. No nezaposlenost je 6 cjelih 8 posto. Pa u potrazi na radnicima - tvrtke dižu plaće. A županija im stoji na usluzi!

"Mi njima pomažemo preći sve te admnistrativne prepreke koje oni imaju, mada to kod nas u Međimurju nije slučaj, dozvole se dobivaju vrlo brzo, nema nekih prepreka na koje oni nailaze", Dodaje Marinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog svega - ovo je i županija s najboljim prirodnim prirastom! Svi su uvjeti osigurani, čini se da je pred Međimurjem svjetla budućnosti!

A gost RTL Direkta bio je prvi čovjek Međimurja, župan Matija Posavec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo