A što su do sada radili? / Markotić o turistima: 'Ne možemo mi stalno glumiti policiju i naganjati ih po plaži'

Bilo je pitanja zašto Hrvatska nema nikakvih mjera opreza prema stranim turistima

22.5.2020.
14:52
VOYO logo

Nacionalni stožer civilne zaštite u petak je nakon nekoliko dana stanke, održao konferenciju za medije.

Na upit zašto Hrvatska nema nikakvih mjera opreza prema stranim turistima, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak je rekao kako nije istina da nemamo nikakvu mjeru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Napravili smo preporuke za građane koji prelaze granicu o ponašanju u prvih 14 dana. Hrvatska ima najbolju epidemiološku situaciju od drugih zemalja koje se turistički promoviraju'', izjavio je.

''Ne stoji princip da se radi stotine tisuća testova'', dodala je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SUŽIVOT S KORONAVIRUSOM /

Nakon nekoliko dana pauze vratio se Stožer: Imamo šest novooboljelih, dvije osobe su preminule

Image
SUŽIVOT S KORONAVIRUSOM /

Nakon nekoliko dana pauze vratio se Stožer: Imamo šest novooboljelih, dvije osobe su preminule

"Koncepti su bili razni, većina zemalja je išla prema izolaciji i samoizolaciji. Imunitet populacije je jako nizak. To nam dokazuje da je čak i tamo gdje nije bilo mjera, trebao puno bliži kontakt da bi se infekcija prenosila. Ne možemo mi glumiti stalno policiju i naganjati ih po plaži i pratiti kako će se ponašati".

A što ako se dogodi neko žarište na jednom od otoka, čije će to biti odgovornost, zanimalo je novinare, a Cappeli je odvratio: "Ima točna procedura koja će se poštivati. Ljudi znaju da putuju svijetom uz rizik da se nešto može dogoditi. Mi imamo jasnu sliku i jasan način borbe protiv ovog virusa. Ako se dogodi nešto, zdravstveni sustav ima razrađen plan. U gradovima u kojima očekujemo veći broj turista imamo bolnice koje su spremne na to. Naše javno zdravstvo u ovoj se situaciji itekako iskazalo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Markotić se uključila opisujući primjer malarije:

''Postoji karta gdje je rasprostranjena, dobijemo upute kao turisti kako se u tim područjima ponašati. Nemamo zabrane kretanja. Ako mi to ne radimo, ne pratimo upute, dobit ćemo malariju i za to neće biti odgovorni epidemiolozi ili ministar, nego onaj tko se neodgovorno ponaša".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo