MARKO IDE U 7. RAZRED, ALI NASTAVU PRATI OD DOMA: / Liječio se od limfoma. Ali, i roditelji druge djece s kroničnim bolestima traže isto

Image
Foto: RTL/Screenshot

Zagrebački liječnici školske medicine do sada su izdali 47 potvrda, koje učenike oslobađaju odlaska u školu

12.9.2020.
19:51
RTL/Screenshot
VOYO logo

Dio učenika prati nastavu od kuće jer im se, kao osjetljivoj skupini, odlazak u školu za vrijeme pandemije ne preporučuje. Hrvatski zavod za javno zdravstvo prošli tjedan detaljno je pojasnio tko može ići u školu, a tko bi trebao ostati doma. No liječnici posljednjih dana imaju mnogo upita zabrinutih roditelja. Objasnili su za RTL kada izdaju potvrde kojima učenike oslobađaju nastave u učionicama.

Marko Marešić Babić ide u sedmi razred i prati nastavu od kuće. Rizična je skupina, jer se liječio od limfoma. "Meni je škola na internetu super, dobra i lakša. Zato što na primjer, sada meni učiteljica pošalje zadaću i toga nema u knjizi. Mogu otići na internet i pogledat gdje je to mjesto ili na primjer iz prirode, neku biljku... i meni je to odlično", rekao je učenik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
HZJZ JE UPRAVO OBJAVIO DODATNE UPUTE ZA ŠKOLE: /

Evo kako bi trebali izgledati odmori, što s hranom koju su učenici donijeli od kuće...

Image
HZJZ JE UPRAVO OBJAVIO DODATNE UPUTE ZA ŠKOLE: /

Evo kako bi trebali izgledati odmori, što s hranom koju su učenici donijeli od kuće...

Astma nije razlog

Nije jedini koji nastavu prati online. Zagrebački liječnici školske medicine do sada su izdali 47 potvrda, koje učenike oslobađaju odlaska u školu. Riječ je uglavnom o oboljelima od malignih ili srčanih bolesti.

"Dolazili su i roditelji djece koja imaju druge kronične bolesti, recimo dijabetes i astmu. Astma je dosta često razlog. Ali naravno uvidom u medicinsku dokumentaciju i uvidom u zdravstveno stanje djeteta, nakon razgovora s roditeljima nema razloga da se izdaju potvrde da bi izostali s nastave", poručila je Tatjana Petričević Vidović, voditeljica Službe za školsku medicinu NZJZ-a "Dr. Andrija Štampar".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za razliku od obiteljskih, koji ispričnice mogu izdati najviše na mjesec dana, liječnici školske medicine učenike mogu dugotrajno osloboditi nastave. A dio njih početak škole propustio je i zbog samoizolacije.

Pravo na bolovanje

Njihovi roditelji imaju pravo na bolovanje radi njege djeteta. U tom slučaju javljaju se svom obiteljskom liječniku, koji im utvrđuje privremenu spriječenost za rad. Naknada ovisi o dobi djeteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako je dijete starije od tri godine onda ostvaruje pravo na naknadu plaće u 70 postotnom iznosu od utvrđene osnovice, sve do onog maksimalno propisanog iznosa od 4257 kuna", rekla je Dijana Vuksan iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Ako u samoizolaciji dijete oboli od koronavirusa, roditelj i dalje ostvaruje pravo na naknadu plaće. "Ta naknada se opet utvrđuje na isti način, ovisno o dobi djeteta. Ali tada privremena spriječenost za rad traje sve dok to zahtijeva zdravstveno stanje djeteta", pojasnila je Vukas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o pravu, a ne obvezi roditelja. Zbog mnogima niske naknade, dio roditelja zato koristi godišnji odmor ili radi od kuće, dok bi za učenike koji su u samoizolaciji i mogu pratiti nastavu, ona trebala biti osigurana online.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo