GOST RTL-A DANAS /

Marić: 'Ostajem ministar financija do daljnjega, više od toga ne bih komentirao'

Ministar je demantirao da odlazi iz Banskih dvora

12.11.2018.
18:36
VOYO logo

U emisiji RTL Danas gostovao je ministar financija Zdravko Marić.

Prolomila se vijest da Vam je dosta Banskih dvora i da idete u realni sektor - prelazite li u Adris Grupu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znam otkuda je ta informacija i tko ju je plasirao. Koliko ja znam i dalje sam ministar financija i ostajem do daljnjega. Ne bih ništa više komentirao."

Svakih nekoliko mjeseci do nas stiže informacija da se povlačite - teško je povjerovati da se iza toga ništa ne krije. Dakle, uz Andreja Plenkovića ostajete do kraja mandata?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Do daljnjega sam ministar financija."

A nakon toga? Ostajete u politici - do uvođenja eura?

"To ćemo vidjeti sve."

Vratimo se ostalim temama dana: Ima li prostora za pregovore s javnim sektorom? Je li ovo bila zadnja ponuda?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Je. Mi smo to vrlo otvoreno i jasno komunicirali. U okviru fiskalnih mogućnosti, nismo išli s fingiranjima, ideja je da na tom tragu svake godine nastavljamo razgovore i vidimo koje su proračunske mogućnosti. Nikad nismo gledali da su javne i državne službe "ono što ostane pa će se raspodijeliti". Popriliko su visoko na listi prioriteta. Svi smo svjesni što znače učitelji, policajci, medicinske sestre...Vodimo transparentan dijalog. Tih 3 posto nije tako malo, kako god bilo u ukupnoj masi plaća. S druge strane svi bismo htjeli da to bude i više. stvarat ćemo preduvjete u daljnjem razdoblju."

Hoćete li javnim službama povećati božićnice?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je definirano kolektivnim ugovorima. Ova nova mjera se tiče svih zaposlenika, podići ćemo taj neoporezivi dio. Smatramo da je to dobra mjera. Namjerno smo ciljali da bude pred kraj godine. To je možda najbolji način da poslodavci zaposlenicima požele vesele blagdane."

A kako će privatnici - kada im Vlada ne pruža primjer? Nije li to Vlada stvorila prostor za dodatno muljanje poslodavaca?

"To je ono o čemu uvijek vodimo računa. Vjerujem da će više biti pozitivnog efekta. Već u petak me zvao nemali dio poduzetnika da im pojasnim neke detalje i da se pripreme."

Milijarda kuna više za zdravstvo u idućoj godini - nije li to potpuno suprotno od rezanja rashoda u zdravstvu koji ste zagovarali?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam rekao što se tiče prihodne strane proračuna da ćemo dati svoj doprinos, to se vidi poreznim izmjenama i u proračunu. Ta milijarda ili koliko god mi to iskalkulirali, iz doprinosa milijarda i 350 više idući godinu, zajedno s ovim transferom, iz državnog proračuna prema HZZO-u neke četiri milijarde kuna, zajedno s ukupnim zdravstvenim doprinosom. Svjesni smo kolike su ukupne obveze i zato uvijek apostrofiram - bez zadiranja troškovne strane ne možemo očekivati održivost zdravstvenog sustava."

Taman kad ste sredili financije - imate deficit (oko 2 milijarde kuna minusa) zbog Uljanika?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sredili smo javne financije. Bez obzira na veliki efekt Uljanika, on neće utjecati na destabilizaciju javnih financija, ali moramo biti otvoreni prema javnosti. Ukupnih aktivnih jamstava je preko 4 milijarde kuna, nemali iznos. Već ove godine veliku većina treba knjižiti. Što se tiče plaćanja, minimalno 2,5 milijarde kuna će do kraja godine biti plaćeno."

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike