EKSKLUZIVNO ZA RTL / Mamićev odvjetnik prozvao šest hrvatskih sudaca za korupciju! 'Iz visokih su sfera, različitih...'

'Čekam nekoga iz Državnog odvjetništva da me pozove i sasluša što imam reći'

21.7.2019.
19:20
VOYO logo

Sud Bosne i Hercegovine sljedeći će tjedan odlučivati o izručenju Zdravka Mamića Hrvatskoj. Ovaj put zbog druge optužnice koja je protiv njega podignuta u Osijeku. 

U tom slučaju bivšega prvog čovjeka Dinama tereti se za izvlačenje čak 200 milijuna kuna. Riječ je o kaznenim djelima za koja je Hrvatska potpisala s BiH Sporazum o izručenju i po kojemu bi se Mamića moglo izručiti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok ga hrvatsko pravosuđe čeka, on bezbrižno živi u Međugorju. U ovotjednom RTL Dosjeu Ivana Ivanda Rožić bavila se upravo - slučajem Mamić. Njegovo lice već je mjesecima na tjeralici, ako se njega pita, tako će i ostati - jer u Hrvatsku više ne želi.

Jedino za što uvijek govori da je bila najveća ljubav - bio je Dinamo. A otkako je pobjegao u BiH - u Hrvatskoj se mnogo toga promijenilo. Dinamo proživljava najbolje trenutke. Brat Zoran vratio se u klub.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li biti izručen - zadnju će odluku donijeti ministar pravde Bosne i Hercegovine. Prije toga, čeka ga - prema svemu sudeći - još mnogo žestokih pravnih bitki. Upravo o tim bitkama koje čekaju Zdravka Mamića razgovarali smo s njegovim hrvatskim odvjetnikom Veljkom Miljevićem.

"Samo za neupućene ovo u utorak je nešto novo. Za nas upućene to je treći postupak u istom predmetu pa očekujem što se dogodilo u prva dva. Okolnosti se nisu promijenile. U lipnju 2016. bio je prvi zahtjev, u srpnju 2018. drugi zahtjev za izručenje, oba su odbijena. Sada, nakon 21. svibnja ove godine, kad je održano Optužno vijeće, na kojem je silom potvrđena druga optužnica protiv Zdravka Mamića, uslijedio je treći zahtjev", kazao je Miljević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Ministar pravosuđa rekao je da su ispunjeni zahtjevi za izručenje?

"On tu i je da kaže nešto takvo. Nemojte me pitati bi li u nekom detaljnijem razgovoru ostao tako čvrst. Želim reći da je to jedna normalna izjava za jedno ministarstvo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Ipak, ostaje pitanje jesu li ova djela za koja se tereti Zdravko Mamić ona o kojima je Hrvatska potpisala ugovore s BiH o izručenju?

"Ona za koja je dosad traženo, nisu bila. Kad su u srpnju prošle godine kod drugog odbijanja naša pravosudna tijela vidjela da nema sreće sa zahtjevom za izručenje ako ostane u sferi kriminalitetagospodarskih kaznenihdjela, da za to neće izručiti vlastitog državljanina, onda su našli osnovu po kojoj bi se to možda moglo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetnik Miljević uspio je nedavno uvjeriti Mamića da ne održi najavljenu konferenciju za medije.

"Dugo smo razgovarali i postupio je po mom savjetu. Htio je upozoriti na korupciju u hrvatskom pravosuđu. Htio je imenovati suce za koje zna da su korumpirani i da primaju određena sredstva za ono za što ne bi smjeli primati."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Jesu li primali novac koji im je davao ili nudio Zdravko Mamić?

"Nije bilo samo o tome riječi. Bilo je riječi o tome da se zna po prilici u kuloarima koji su suci spremni na takvo što. Htio je imenovati šest vrlo važnih sudaca za koja je odlučio upozoriti da su korumpirani. Iz različitih su sfera, visokih i različitih. Tad sam ga pitao što će dobiti s tim, osim dva dana slave. Rekao sam mu da ništa korisno neće dobiti, osim što će mi otežati obranu", naglasio je Miljević pa otkrio je li bio prisutan u  razgovorima Mamića sa sucima:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Puno sam preiskusan... Ako ste upućeni u zbivanja u pravosuđu, znate da sam jedan, ako ne i jedini, od kojih takvi suci bježe kao vrag od tamjana."

- Svejedno, Mamić raspolaže optužbama koje su iznimno ozbiljne?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rekao sam Mamiću da radi protiv sebe i da si je najveći neprijatelj. Rekao sam da ništa ne može dobiti i da će navući na sebe bijes struktura. Na koncu konca, kad se ovo čuje, nekakva tijela koja bi se trebala brinuti o suzbijanju korupcije, trebala bi nas saslušati. Ali, ponovno sam ispao naivan i očekivao da će me neki ljudi iz Državnog odvjetništva pozvati i pitati što je htio reći. Nitko me nije zvao. Čekam da me pozovu i čuju što imam  reći", naglasio je Miljević pa na kraju dodao:

"To je put kojim treba ići. Privatno se veselim da za neke ljude te informacije dođu u javnost, ali dok branim Mamića u teškim kaznenim predmetima, ne dopuštam mu da to iznese pa da se dovede u još težu poziciju. Znate, postoje i neke stvari koje se ne iznose tako rado van iz kuće."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo