o uhićenim sucima / Mamić je prozvao i predsjednika Županijskog suda u Osijeku, on za RTL kaže: 'Zaboravljamo kontekst u kojem me spomenuo'

'Mi moramo pokazati da ostali suci, a ima ih 31 u Županijskom sudu u Osijeku, rade zakonito, kvalitetno i pošteno', poručio je Vrban

9.6.2021.
18:42
VOYO logo

Gost RTL-a Danas bio je predsjednik Županijskog suda u Osijeku Zvonko Vrban. S njim je razgovarao reporter RTL-a Tin Kovačić.

Nakon ovog pravosudnog skandala, kako na osječkom sudu misle vratiti povjerenje građana?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po odgovor na to pitanje došli smo na najbolje moguće mjesto, na sam Županijski sud i to s predsjednikom Županijskog suda.

Gospodine Vrban, kako sad vratiti povjerenje svih tih ljudi koji vjeruju u sud i s druge strane, kada ste i kako danas doznali za uhićenje troje sudaca vašeg suda?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjerenje u rad suda, kvalitetu suda može se povratiti samo kvalitetnijim i zakonitim presudama. Županijski sud u Osijeku je slovio kao jedan od najažurnijih i najkvalitetnijih sudova u Republici Hrvatskoj. Ovaj događaj, uhićenja tri suca Županijskog suda, dakako da su javnosti narušila ugled Županijskog suda. Međutim, mi moramo raditi i nakon ovih događaja, mi moramo pokazati da ostali suci, a ima ih 31 u Županijskom sudu u Osijeku rade zakonito, kvalitetno i pošteno.

Ispravite me ako sam u krivu, ali troje sudaca je uhićeno za vrijeme vašeg mandata pa čak se čini i prije. To je nikad viđeno, uistinu velika afera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikad se nije dogodilo da u isto vrijeme u Republici Hrvatskoj budu uhićena tri suca koja rade na Županijskom sudu. Međutim, događaji na koji se referiraju na današnja uhićenja su se počela događati 2016. godine i po svemu onome što smo saznali do sada, trajala su do današnjih dana, odnosno do njihovih uhićenja.

Troje sudaca vam sada fali na sudu, dvoje sudaca fali već nekoliko mjeseci otkad je protiv njih zbog istog ovoga slučaja potegnut stegovni postupak. Kako sada? Manjka li vam sudaca? Što je sa predmetima? Što je sa svime što se događa na sudu? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno da nam manjka sudaca. Kada od 15 sudaca trojica sudaca budu maknuta iz radno operativnih dužnosti, vi morate osjetiti nedostatak sudaca u redovitom obnašanju posla. međutim, u onom trenutku kada sam pokrenuo stegovni postupak protiv dvojice sudaca i Državno sudbeno vijeće kada je otklonilo dvojicu sudaca od obnašanja sudačke dužnosti, mi smo istog časa napravili reorganizacijzu postojećeg sudačkog kadra. Svi njihovi predmeti su raspoređeni drugim sucima. Drugi suci su nastavili raditi na tim predmetima i nema nikakvog zastoja u radu suda. Naravno, da sada kada je treći sudac uhićen, mi smo već i danas napravili taj dio reorganizacije posla. Suci istrage su preuzeli onaj dio posla suca Kvesića koji je uhićen i mi ćemo nastaviti obavljati poslove.

Image
Objasnio kad je on doznao /

Predsjednik Županijskog suda u Osijeku otkriva za RTL: 'Pretraženi su i kabineti uhićenih sudaca na sudu'

Image
Objasnio kad je on doznao /

Predsjednik Županijskog suda u Osijeku otkriva za RTL: 'Pretraženi su i kabineti uhićenih sudaca na sudu'

Budući da znamo što se dogodilo sa sucima koje je spominjao Mamić. Mamić je spominjao i vas. Kako se vi osjećate nakon svega ovog?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bojim se da mi zaboravljamo da se to dogodilo prije više od tri mjeseca - u kojem kontekstu je mene Mamić spomenuo. Dakle, mene je Mamić spomenuo kada je objašnjavao način na koji je pokušao na Županijski sud u Osijeku instalirati predsjednika Županijskog suda u Osijeku i onda je govorio o svojim koruptivnim radnjama i načinu na koji je pokušao dovesti na mjesto predsjednika Županijskog suda u Osijeku suca Vekića, govoreći o tome da je potplaćivao druge članove Državnog sudbenog vijeća. S obzirom da nije u tome uspio, dakle on je rekao da sam ja sigurno veći kriminalac ili najveći kriminalac kada sam ja uspio pored njegovih radnji biti izabran za predsjednika Županijskog suda u Osijeku. Ne osjećam se prozvanim u tom dijelu. Dakle Državno sudbeno vijeće ima sve podatke o načinu izbora predsjednika Županijskog suda u Osijeku. Ti podaci se mogu provjeriti i utvrditi na koji način sam ja izabran.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo