'MALO JE NEUGODAN, ALI KRATKO TRAJE': / Zagreb je danas brzo testirao 1200 građana na koronavirus, evo kako je sve prošlo

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

'Test je malo neugodan, ali sva sreća – kratko traje. Idem sad kući na toplo, rezultat ću uskoro dobiti mailom i nadam se da će biti negativan'

23.11.2020.
21:08
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

U Zagrebu se od danas na 12 lokacija počelo provoditi brzo testiranje na koronavirus te je testirano ukupno 1200 građana. Preko aplikacije brzitest.com.hr građani su se naručili na testiranje besplatnim antigenskim testovima na SARS-CoV-2. Medicinsko osoblje im je uzelo briseve iz nosa, a rezultati su bili poznati za dvadesetak minuta. Za obradu pacijenta potrebno je svega dvije do tri minute, piše Večernji list.

"Došla sam se testirati jer sam kontakt pozitivnog na koronavirus i ne želim riskirati. Test je malo neugodan, ali sva sreća – kratko traje. Idem sad kući na toplo, rezultat ću uskoro dobiti mailom i nadam se da će biti negativan", rekla je za Večernji list gospođa Andrea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad Zagreb naručio je 60.000 brzih antigenskih testova, a ako bude interesa naručit će ih još. Da interes postoji pokazale su današnje kolone, kao i to da su svi termini za testiranje u ponedjeljak i utorak popunjeni. Prvi slobodan termin u Zagrebu je u srijedu 25. studenog.

Image
OTKRIVENO KOLIKO JE BILO POZITIVNIH NA MASOVNOM TESTIRANJU U ZAGREBU: /

'Bilo je i nenajavljenih bolesnika, nismo ih vraćali'

Image
OTKRIVENO KOLIKO JE BILO POZITIVNIH NA MASOVNOM TESTIRANJU U ZAGREBU: /

'Bilo je i nenajavljenih bolesnika, nismo ih vraćali'

Termin preko obiteljskog liječnika

Danas ujutro gužvi pred Domom zdravlja Centar nije bilo. Pokraj šatora stajao je samo jedan stariji građanin koji se na testiranje nije prijavio online, već ga je uputila njegova liječnica opće prakse. "Prošlo je već dvadeset minuta, a još nemam rezultate", objasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Specijalizantica obiteljske medicine Maja Matleković objasnila je za Večernji list da je procedura malo drugačija kod onih koji se ne naruče online. "Za online naručivanje nije potrebna nikakva uputnica, no oni koji nemaju pristup internetu mogu dobiti termin preko svog obiteljskog liječnika. Njima se rezultat ne šalje mailom, već moraju malo pričekati, ali i njima rezultati brzo stignu", rekla je.

Slično testu za trudnoću

Pokazala je primjerak brzog testa pozitivnog na koronavirus koji je nalik onom za trudnoću, pa jedna crtica znači negativno, a dvije crtice pokazuju pozitivan nalaz. Od dvadeset ljudi koji su se testirali u prvih petnaestak minuta na ovom punktu samo je jedan rezultat bio pozitivan, što prema riječima medicinarke nije neočekivano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Većinu danas testiranih činile su osobe sa simptomima i kontakti zaraženih pa smo očekivali da će dio testova biti pozitivno. Oni koji i dalje imaju simptome, a test im je negativan, upućuju se na PCR testiranje", rekla je.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo