PRATITE UŽIVO

IMAMO 1973 NOVOZARAŽENIH I 45 PREMINULIH: U nekoliko županija uvedene nove epidemiološke mjere

Danas su zabilježena 1973 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj porastao na ukupno 19.275, uz 45 preminulih osoba te 2060 pacijenata na bolničkom liječenju, od kojih je na respiratoru 235 pacijenata

  • Danas su zabilježena 1973 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva ukupno 19.275
  • Preminulo je 45 osoba; ukupno od početka epidemije 1398
  • 2060 pacijenata je na bolničkom liječenju, a od tog broja 235 je na respiratorima 
  • Danas počinje masovno testiranje u Zagrebu na 12 lokacija
  • Sveučilište Oxford razvilo je cjepivo sa 70-postotnom učinkovitošću, a AstraZeneca ‘koktel antitijela’

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

U Crnoj Gori produžen policijski sat

22:38 – Crnogorske zdravstvene vlasti odlučile su u ponedjeljak da uvedu  policijski sat uvedu od 19 sati do 5 ujutro, što je za dva sata ranije nego što je zabrana kretanja stanovnika važila do ove odluke, dok je radno vrijeme ugostiteljskih objekata skraćeno za dva sata na do 18 sati. Na uvođenje ovih mjera zdravstvene vlasti Crne Gore odlučile su se zbog „izuzetno složene epidemiološke situacije“, a mjere će se primjenjivati od srijede u ponoć do 8. prosinca. “Ove mjere treba da smanje kontakte kako bi spriječili dalje prenošenje infekcije i one su sa razlogom uvedene. Zaključili smo da je ovo mjera koja može pomoći u ovoj situaciji i vidimo da ih uvode i druge zemlje. Sva ova situacija čini nas ranjivima jer svako novo odugovlačenje u sprečavanju širenja infekcije dovodi u pitanju i naš redovni život, mentalno zdravlje i fizičke sposobnosti“, rekao je vodeći crnogorski epidemiolog Boban Mugoša.

On je istaknuo da je situacija u Crnoj Gori ozbiljna te da se ne smije dozvoliti da se ugrozi zdravstveni sustav, “jer je transmisija koronavirusa izuzetno visoka i može pogoditi svakog“. Dvije trećine kapaciteta prevdiđene za Covid pacijente u Kliničkom centru Crne Gore su iskorištene a tako je i u ostalim bolnicama u Crnoj Gori. Šef kriznog medicinskog stožera Nermin Abdić rekao je da je u Kliničkom centru u Podgorici na liječenju 91 pacijent, od kojih su čak 42 životno ugrožena. „U svim crnogorskim bolnicama trenutno su 73 covid pacijenta u teškom zdravstvenom stanju“, priopćio je Abdić.

U posljednja 24 sata u Crnoj Gori potvrđeno je 556 novih slučajeva infekcije, dok je pet osoba preminulo od posljedica zaraze. Crna Gora, je prema podacima specijaliziranoog sajta Worldometers.info, na trećem je mjestu u svijetu po broju slučajeva koronavirusa na milion stanovnika, sa 49,454 slučajeva na milion stanovnika. U toj zemlji su trenutno, prema informacijama crnogorskih zdrastvenih vlasti, trenutno aktivna 11.132 slučaja infekcije, dok je od početka godine registrirano 31.062, slučaj obolijevanja, što pokazuje da je više od pet posto crnogoraca bilo ili je zaraženo koronavirusom. U Crnoj Gori je od početka panedmije od posljedica koronavirusa preminulo 439 pacijenata, što prema podacima worldmeters.info, čini tu zemlju 17-tu na svijetu po broju smrtnih slučajeva (699) na milion stanovnika.


Zabranjene mise u četiri mjesta na Dugom otoku

22:37 – Nacionalni stožer civilne zaštite donio je u ponedjeljak, na preporuku Stožera Zadarske županije, odluku o uvođenju nužne epidemiološke mjere – obustave održavanja misa i vjerskih okupljanja u župama Sali, Zaglav, Žman i Luka na Dugom otoku. Ta će se mjera provoditi od 24. studenog do 15. prosinca, izvijestilo je Ravnateljstvo civilne zaštite. Na području općine Sali došlo je do lokalne transmisije, zbog nepoštivanja preporučenih protuepidemioloških mjera. Zadarski županijski Stožer civilne zaštite poslao je mobilni tim koji je testirao veći broj stanovnika sa sumnjom na infekciju koronavirusom te je ustanovljeno da je u dva dana 39 osoba pozitivno na koronavirus.


Engleska dobiva nove mjere koje će zamijeniti zatvaranje

22:36 – Britanski premijer Boris Johnson iznio je u ponedjeljak nove mjere koje će zamijeniti zatvaranje zbog covida-19 u Engleskoj 2. prosinca, osnažujući prijašnji regionalni pristup kako bi se pokušalo ponovno otvoriti poduzeća tamo gdje je stopa zaraze niža. Nešto više od dva tjedna nakon što je uveo zatvaranje u Engleskoj kako bi pokušao smanjiti rast broja slučajeva zaraze, Johnson je rekao da je ta mjera smanjila stopu zaraze i da će biti ublažena 2. prosinca kao što je i obećano. On je također pod pritiskom zastupnika iz svoje Konzervativne stranke da ukine zatvaranje i mnogi su prijetili da će glasati protiv bilo kakvih novih restrikcija koje budu smatrali previše štetnima za gospodarstvo ako ne bude dokaza da one učinkovito suzbijaju širenje zaraze. “Vraćamo se natrag… na regionalni pristup”, rekao je on u virtualnom obraćanju parlamentu iz svog doma gdje je u samoizolaciji.

Pokušavajući ublažiti zabrinutost skeptika u redovima svoje stranke, Johnson je rekao da će mjere trajati do kraja ožujka. “Ovo će biti teška zima, Božić ne može biti normalan i daleko je do proljeća. Ali prošli smo kritičnu točku i izlaz je na vidiku”, ocijenio je. “Moramo odolijevati virusu dok nas testiranje i cjepiva ne spase i smanje potrebu za ograničenjima.”

Nakon njegove izjave, dok je odgovarao na pitanja zastupnika, video veza se prekinula i morao je preuzeti ministar zdravstva Matt Hancock. Ali poruka stranci je jasna: apel da glasa za nove mjere idući tjedan kako bi osigurali da bolnice izdrže zimu kada se poveća broj zaraženih. Zahtjev za ostankom kod kuće prestat će vrijediti, a putovanja će biti dopuštena ovisno o regionalnim smjernicama. Teretane, trgovine, zabavni centri ponovno će moći biti otvoreni. Bogoslužja, vjenčanja i sportovi na otvorenom mogu se ponovno održavati. Promijenit će se i pravila o radnom vremenu pubova, restorana i barova, tako da će “zadnje narudžbe” biti u 22 sata, a zatvarat će se u 23 sata, naravno ovisno o stopi zaraze na tom području. Ranije je policijski sat počinjao u 22 sata.

Ujedinjeno Kraljevstvo zabilježilo je 15.450 novih slučajeva covida-19 u ponedjeljak pa je ukupan broj u zadnjih sedam dana 40.504, što predstavlja pad od 23 posto u usporedbi s prethodnim sedmodnevnim razdobljem. U ponedjeljak je zabilježeno i 206 umrlih od posljedica covida-19, pokazuju vladini podaci. Ukupan sedmodnevni broj smrti, 3084, porastao je za šest posto. Ujedinjeno Kraljevstvo ima najveći broj umrlih od tog virusa u Europi. Britanija je na putu da do proljeća ima široko dostupna cjepiva protiv covida-19 nakon što je cjepivo koje su razvili Sveučilište Oxford i AstraZeneca pokazalo u ispitivanjima da je do 90 posto učinkovito, rekao je u ponedjeljak Reutersu čelnik sveučilišnog Instituta Jenner. Britanija je osigurala 100 millijuna doza cjepiva AstraZenece, 40 milijuna doza Pfizerovog cjepiva i pet milijuna Moderninog.


U Zagrebu oko 25 posto svih testiranih pozitivno

21:10 – Od 970 osoba koje su dosad u Zagrebu prošle antigensko testiranje na SARS-CoV-2, njih 248 je pozitivno, što je u prosjeku oko 25 svih testiranih, rezultati su besplatnog brzog antigenskog testiranja provedenog u ponedjeljak na 12 zagrebačkih lokacija. “Testiranje je proteklo je u redu, bilo je naručeno 1135 osoba, no nisu svi došli. Među testiranima je bilo i dvadesetak asimptomatskih slučajeva za koje se pokazalo da su pozitivni”, rekao je pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč za Novu TV. Jeleč ističe da je to testiranje prvenstveno namijenjeno za one koji imaju tegobe u trajanju pet dana, koji su simptomatski i imaju utemeljenu sumnju da je riječ o covidu, jer se najbolji rezultati pokazuju upravo u takvim grupama. “U Zagrebu je svaki treći testirani PCR metodom pozitivan i zato smo se odlučili za antigensko testiranje koji daje daleko veći obuhvat kada je riječ o lokalnoj transmisiji bolesti”, naglasio je. Jeleč je rekao da su očekivali tako visok broj pozitivnih s obzirom na iskustva s klasičnim PCR testovima u Zagrebu tijekom proteklih 47. tjedana pandemije, a sada se želi rasteretiti preopterećeni sustav testiranja, dijagnosticirati bolesnike i na neki način ih staviti pod nadzor.


Pada broj novozaraženih u Španjolskoj

20:09 – Broj zaraženih koronavirusom u Španjolskoj pao je prvi put nakon mjesec dana ispod 400 na 100.000 stanovnika, što je unijelo optimizam u neke dijelove zemlje poput Katalonije koja je nanovo otvorila kafiće. U zadnja dva tjedna inficiralo se, naime, 374 osoba na 100.000 stanovnika, izvijestilo je španjolsko ministarstvo zdravstva u ponedjeljak. U Barceloni su kafići i restorani bili prisilno zatvoreni tijekom posljednjih 40 dana, a u ponedjeljak ih je oko 70 posto nanovo počelo s radom, priopćila je katalonska udruga ugostitelja. Katalonska vlada dopustila im je rad uz kapacitet od 30 posto. Kulturna događanja, koja su također bila zabranjena, nanovo su dopuštena uz 50 posto kapaciteta. Tijekom vikenda je premijer Pedro Sánchez najavio cijepljenje značajnog broja stanovnika nakon siječnja, a u utorak bi lijeva koalicijska vlada trebala predstaviti detalje plana cijepljenja. Španjolska bi uz Njemačku mogla prva cijepiti stanovnike.

Dok u Španjolsku ne stigne cjepivo, svaka od 17 autonomnih pokrajina samostalno uvodi mjere za suzbijanje koronavirusa. U Madridu, koji nije zatvarao ugostiteljske objekte za razliku od Katalonije, desna vlast je iznenađena premijerovim optimizmom po pitanju cijepljenja. “Plan o cijepljenju nije napravljen u dogovoru s autonomnim pokrajinama. Mislim da je ovo slavlje preuranjeno”, izjavio je Enrique Ruiz Escudero, dužnosnik zdravstva u vladi pokrajine Madrid. Od petka se u Španjolskoj, zemlji s 47 milijuna stanovnika, zarazilo dodatnih 25.886 osoba a umrlo 512. No kada se gleda broj inficiranih na 100.000 stanovnika objavljen je najpovoljniji podatak još od 23. listopada kada se inficiralo 361 osoba među 100.000 stanovnika. Svi putnici koji slete na španjolske aerodrome ili uplove u morske luke od ponedjeljka moraju imati potvrdu o obavljenom PCR testu unutar 72 sata uoči dolaska. Tom mjerom obuhvaćeni su putnici koji dolaze iz 65 “rizičnih zemalja”, a među kojima je i Hrvatska. U kategoriju “rizičnih zemalja” ulaze one u kojima je tijekom zadnja dva tjedna inficirano više od 150 osoba na 100.000 stanovnika.


Hanžeković o brzim testiranjima

19:28 – U Zagrebu je na 12 mjesta počelo besplatno testiranje brzim antigenskim testovima, rezultati su gotovi za 15-ak minuta, a građani ih dobivaju u roku od pola sata. Za sada je pripremljeno oko 60 tisuća testova. Ravnatelj Doma zdravlja Zagreb – zapad Miroslav Hanževački gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a rekao je da su brzi testovi namijenjeni onima koji imaju simptome da ih se što prije prepozna i uputi u samoizolaciju kako ne bi širili dalje zarazu. Istaknuo i da su u nekim zemljama ti testovi već pokazali značajne uspjehe u smanjenju širenja epidemije. Hanževački je rekao da ukoliko osoba ima simptome, a antigenski test je negativan, da bi ta osoba trebala biti ponovno testirana u roku 2-3.


Dujmenović: ‘Kompleksna situacija, ali ne i dramatična’

19:26 – U Sisačko-moslavačkoj županiji jučer je bilo zaraženo oko 200-tinjak osoba, a situacija u samoj županiji nije dobra. Ravnatelj OB-a Sisak “Dr. Ivo Pedišić” mr. sc. Tomislav Dujmenović, dr. med. rekao je za HRT da je situacija u bolnici “Dr. Ivo Pedišić” kompleksna, a daleko od toga da je dramatična. Naglasio je da svakodnevno u bolnicu dolazi veliki broj bolesnika s Covidom – 19 s teškom i srednje – teškom kliničkom slikom za koju je potrebna hitna hospitalizacija.


AstraZeneca uspjeh cjepiva duguje sretnoj slučajnosti

19:24 – Sretna slučajnost pri doziranju otvorila je put AstraZeneci i sveučilištu Oxford da zatraže odobrenje za svoje cjepivo za koronavirus. Britansko-švedska tvrtka je u ponedjeljak, pozivajući se na rezultate ispitivanja u Britaniji i Brazilu, objavila da bi cjepivo trebalo imati djelotvornost od 90 posto kad se primijeni u pola doze u prvom, pa s cijelom dozom u drugom krugu cijepljenja mjesec dana kasnije. „Razlog za pola doze je sretna slučajnost“, rekao je Mene Pangalos iz AstraZenece za agenciju Reuters. Pokazalo je da je cjepivo na taj način djelotvornije nego kad ispitanici dobiju pune dvije doze.


Broj umrlih od covida-19 u Italiji prešao 50.000

19:23 – Italija je u ponedjeljak izvijestila da je u posljednja 24 sata imala 630 umrlih uslijed zaraze covidom-19 te je ukupan broj smrtnih slučajeva povezanih s tom bolešću u Italiji prešao 50.000. Točan broj smrtnih slučajeva od 21. veljače u Italiji je sada 50.453, objavilo je ministarstvo zdravstva. Dnevni broj novozaraženih se smanjio u odnosu na prije tjedan dana na oko 23.000. Prošlog ponedjeljka je bilo gotovo 27.400 novozaraženih, a do sada je u Italiji zabilježeno 1,43 millijuna slučajeva zaraze. Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), samo je još pet zemalja imalo više od 50.000 smrtnih slučajeva povezanih s covidom-19. Sjedinjene Države imaju 254.000 umrlih, Brazil gotovo 169.000, Indija blizu 134.000, Meksiko oko 101.000 tisuće a Britanija gotovo 55.000, po podacima WHO-a.


Koronakriza bi mogla povećati nejednakost u Europi

17:15 – Europa je i dalje regija s najvećom jednakosti u svijetu, ali bi koronakriza mogla povećati razlike u prihodima, upozoravaju francuski ekonomisti i pozivaju da se zaustavi smanjivanje oporezivanja poduzeća. Upozorenje pariškog World Inequality Laba objavljeno je u trenutku dok se EU spori oko prihvaćanja plana za oporavak vrijednog 750 milijardi eura, a koji je ključan za ublažavanje dramatičnih gospodarskih posljedica koronakrize. Zaključci zadnje analize WIL-a, utemeljenog pri Pariškoj školi ekonomije i u čijem je osnivanju sudjelovao i proslavljeni ekonomist Thomas Piketty koji proučava nejednakost u svijetu, nisu nepovoljni po Europu. Nejednakost u Europi i dalje je najmanja na svijetu.


Vijesti o cjepivima podigle cijene nafte

16:47 – Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 46 dolara, potaknute uspješnim rezultatima ispitivanja potencijalnih cjepiva protiv covida 19 za koje trgovci smatraju da će potaknuti oporavak potražnje.


U Srbiji dosad najveći broj umrlih dnevno

16:40 – U Srbiji je u protekla 24 sata od posljedica infekcije koronavirusom preminulo 38 osoba, a potvrđeno je još 5.067 novih slučajeva zaraze te povećanje broja hospitaliziranih pacijenata i oboljelih na intenzivnoj skrbi. Na bolničkom liječenju je 6.329 pacijenata, od kojih je 216 na respiratoru, priopćilo je u ponedjeljak ministarstvo zdravstva. Od početka epidemije na korona virus testirano je 1.638.709 uzoraka, od toga u posljednja 24 sata 15.061, registrirano je ukupno 126.187 zaraženih osoba, a umrlo je 1.237 oboljelih. Najveći broj umrlih dosad je u Srbiji zabilježen na vrhuncu drugog vala koronavirusa 10. srpnja – 18 žrtava, a u trećem valu najviše smrtnih slučajeva bilo je u nedjelju 2. studenog – 31. Odnos ukupnog broja zaraženih i umrlih je, prema službenim podacima srbijanskih zdravstvenih vlasti, pridonio padu stope smrtnosti na 0,98 posto.

U Srbiji od utorka stupa na snagu novih sedam epidemioloških mjera i ograničenja i zabrana, među kojima je skraćivanje radnog vremena do 18 sati, osim za prehrambene trgovine, ljekarne i benzinske postaje, obveza nošenja maski u svim zatvorenim prostorima i na otvorenom gdje nije moguće držati propisanu fizičku udaljenost, te smanjenje broja putnika u javnom prijevozu na 50 posto deklariranih kapaciteta vozila. Ministar obrazovanja Branko Ružić izjavio je danas da školski sustav neće prijeći na online nastavu te da s Kriznim stožerom razmišlja o ujednačavanju školskih kalendara i mogućnosti da raspust za sve srednje i osnovne škole traje 21. prosinca do 20. siječnja, kako bi se obuhvatili svi praznici po gregorijanskom i julijanskom kalendaru. Ružić je za RTS naglasio kako lokalne samouprave, u kojima se uvodi izvanredna situacija, moraju izvijestiti školske uprave da bi se mogle prebaciti na online nastavu.


Crna Gora treća u svijetu po broju inficiranih

16:36 – Crna Gora je, po podacima specijalizirane internetske stranice Worldometers.info, na trećem mjestu u svijetu po broju slučajeva koronavirusa na milijun stanovnika, prenose u ponedjeljak crnogorski mediji. Ispred Crne Gore, koja prema podacima tog web portala ima 49.454 slučajeva na milijun stanovnika, nalaze se samo Andora (80.917) i Bahrein (49.707). U Crnoj Gori su trenutno, prema informacijama tamošnjih zdrastvenih vlasti, aktivna 11.132 slučaja infekcije, dok je od početka godine registrirano 31.062 slučaj obolijevanja, što pokazuje da je više od pet posto Crnogoraca bilo ili je zaraženo koronavirusom. U Crnoj Gori je od početka pandemije od posljedica koronavirusa preminulo 439 pacijenata, što prema podacima worldmeters.info čini tu zemlju 17. na svijetu po broju smrtnih slučajeva (699) na milijun stanovnika.

Crnogorske zdrastvene vlasti nisu, kako se najavljivalo, još uvijek donijele odluku da se Podgorica „zaključa“, iako je u posljednja dva tjedna od koronavirusa oboljelo jedan i pol posto populacije tog grada, u kojem živi trećina ukupnog stanovništva Crne Gore. U priopćenju crnogorskog Instituta za javno zdravlje navodi se da u glavnom gradu Crne Gore od 7.do 20. studenog potvrđeno 3.790 novih slučajeva koronavirusa te da trenutna „14-dnevna stopa obolijevanja na 100 tisuća stanovnika u Podgorici iznosi 2002“. Direktor podgoričkog Doma zdravlja Nebojša Kavarić pozvao je sve stanovnike glavnog grada Crne Gore, koji to mogu, da ostanu iduća dva tjedna u svojim domovima. “Pozivam građane da samoinicijativno, svi koji mogu, idućih 14 dana, ostanu kod kuće i da samo po jedan član domaćinstva izlazi u prehrambene prodavaonice i apoteke, kao i da obustave prelaske iz općine u općinu”, napisao je Kavarić na Facebooku.

Sredinom studenog u cijeloj Crnoj Gori pooštrene su epidemiološke mjere koje podrazumijevaju policijski sat od 21 sat navečer do 05 sati ujutro, zabranu okupljanja i održavanja vjerskih službi u prisustvu vjernika, a zaštitne maske su od ranije obavezne na otvorenom i zatvorenom za sve starije od pet godina. Istododobno omogućen je rad ugostiteljskim objektima, ali pod posebnim uvjetima koji predviđaju razmak između gostiju dva metra te nošenje zaštitne maske za stolom osim tijekom konzumacije hrane i pića. Nagli rast broja oboljeljelih Crna Gora bilježi u vrijeme i nakon parlamentranih izbora, koji su održani krajem kolovoza, kada su i vlast i oporba organizirali političke skupove pa se u nekoliko dana na crnogorskim ulicama našlo više od 100 tisuća ljudi. Također, novi val širenja epidemije donio je i pogreb mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohija, početkom studenog, kojem je prisustvovalo nekoliko tisuća građana, a tijekom koje su vjernici ljubili ruku pokojnika, umrlog od Covida-19 te su pričešćivani istom žlicom.


Srbija sve bliža zatvaranju, upozorava dužnosnik WHO

15:40 – Srbija je zbog pogoršanja epidemiloške situacije sve bliža zatvaranju, a boljim pridržavanjem mjere nošenja maski država bi izbjegla situaciju uvođenja strožih ograničenja, ocijenio je u ponedjeljak dužnosnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u Srbiji Marjan Ivanuša.

On je posebno kritizirao situaciju na posljednjem ispraćaju patrijarha Irineja kada brojni nazočni dužnosnici i građani nisu nosili maske.

“Situacija se posljednjih nekoliko tjedana kontinuirano pogoršava i, ako se to nastavi, bojim se da će i Srbija doći do trenutka da se zaustavi život… Zatvaranje bi imalo teške ekonomske posljedice, a znamo da one utiču na zdravlje ljudi, zato WHO smatra da to treba biti krajnja mjera”, poručio je Ivanuša u intervjuu za TV N1 dodavši da se boji da je Srbija relativno blizu tome.

Za trenutnu situaciju u Srbiji rekao je da se može nazvati “trećim valom” ili “trećim pogoršanjem epidemije”, upozorivši da će se virus “vraćati u još više valova sve dok ne postignemo kolektivni imunitet” jer cjepivo “izgleda blizu, ali je i daleko”.

“Da bismo postigli kolektivni imunitet treba cijepiti više od 60 posto svjetske populacije. U prosincu će najvjerojatnije biti dostupna prva cjepiva, ali neće ih biti milijardu ili tri milijarde, bit će na raspolaganju nekoliko milijuna, ali za kolektivni imunitet mora proći još mnogo vremena”, ocijenio je dužnosnik WHO.

Komentirajući procesiju ispraćaja patrijarha srpskog Irineja, umrlog od posljedica infekcije koronavirusom, kad mnogi vjernici, crkveni velikodostojnici i dužnosnici nisu nosili maske Ivanuša je rekao kako “razumije vjerske emocije”, ali da “kao liječnik ostaje bez riječi” jer je “život svet i treba ga poštivati”.

U javnosti i na društvenim mrežama brojnim komentarima i primjedbama ukazano je da, unatoč pozivima službenih državnih tijela i Srpske pravoslavne crkve, tijekom dvodnevnog ispraćaja patrijarha srpskog Irineja nisu poštivane epidemiloške mjere.


Koronavirus : Više od 1,39 milijuna umrlih u svijetu

15:15 – Pandemija novog koronavirusa pokosila je najmanje 1.390.262 ljudi u svijetu, a zaraženih je 58.778.834, prema sveučilišnoj bolnici Johns Hopkins do 15 sati u ponedjeljak na dan kada su objavljeni podatci o uspješnom testiranju i trećeg cjepiva.

Pandemija novog koronavirusa odnijela je najmanje 1.390.262 života diljem svijeta otkad je ured Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u Kini krajem prosinca izvijestio o pojavi bolesti, pokazuju podatci koje je agencija France Presse prikupila iz službenih izvora do ponedjeljka u 12.00 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Najgore su prošle Sjedinjene Države, gdje je umrlo 256.798 ljudi, zatim dolaze Brazil (169.183 umrlih), Indija (133.738), Meksiko (101.676) i Ujedinjeno Kraljevstvo (55.024).

Britanski premijer Boris Johnson u ponedjeljak će iznijeti svoj plan lokalnog suzbijanja koronavirusa koji će početkom prosinca zamijeniti karantenu u Engleskoj, a temeljit će se na masovnom testiranju.

Kako pišu glasila, konzervativni čelnik će pred zastupnicima najaviti ponovno otvaranje trgovina koje ne prodaju hranu od 3. prosinca, što će biti poticaj gospodarstvu oslabljenom zbog pandemije.

Kada su u pitanju cjepiva, Britanski laboratorij AstraZeneca u suradnji s Oxfordskim sveučilištem, proizveo je cjepivo prosječno djelotvorno u 70, pa i 90 posto slučajeva, pokazuju privremeni rezultati sveobuhvatnih kliničkih ispitivanja provedenih u Velikoj Britaniji i u Brazilu.

Ovi su rezultati zasad manje uvjerljivi nego kod njegovih suparnika Pfizera i BioNTecha ili Moderne, čije je cjepivo djelotvorno u više od 90 posto slučajeva, ali britanska formula ima tu prednost što primjenjuje tradicionalniju tehnologiju koja pojeftinjuje proizvodnju cjepiva i njegovo je skladištenje jednostavnije jer se ne mora čuvati na veoma niskim temperaturama.

Europska agencija za lijekove (EMA) mogla bi krajem ove ili početkom 2021. odobriti prva cjepiva za covid-19, priopćila je ta ustanova koja odobrava i kontrolira lijekove u Europskoj uniji. Konačno odobrenje koje daje Europska komisija, omogućuje laboratorijima da svoj lijek prodaju u čitavom EU-u.

EMA je osmislila ubrzan postupak koji omogućuje da se podatci o sigurnosti i o djelotvornosti cjepiva ispituju redom kojim se pojavljuju, i prije nego proizvođač uputi službeni zahtjev za odobrenje. Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech i Moderna rade na cjepivu po tom modelu “neprestane provjere”.


Nastavnica kažnjena jer nije spriječila učenike da si ‘daju pet’

14:42 – Nastavnica s istoka Srbije kažnjena je s oduzimanjem 20 posto od plaća za rujan, listopad i studeni, odnosno ukupno oko 35.000 dinara jer na školskom dvorištu nije spriječila dvojicu učenika da si “daju pet”.

Više doznajte OVDJE.


Ispovijest žene koja je sudjelovala u testiranju cjepiva

14:40 – AFP-ova dopisnica u Miamiju, Leila Macor, sudjelovala je u istraživanju američke Moderne, koja je nedavno objavila da je njezino eksperimentalno cjepivo uspješno 95 posto. Zašto je Macor, koja pati od astme, odlučila biti jedna od 30.000 Moderninih dobrovoljaca? Prijavila se samo nekoliko tjedana nakon što joj je od koronavirusa umro otac.

Više doznajte OVDJE.


Razbuktala se zaraza u Salima: ‘Svaka druga kuća ima samoizolaciju’

14:35 – U Zadarskoj je županiji danas je potvrđeno 100 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a od toga čak su 32 osobe u Salima na Dugom otoku. A sve je počelo nakon rođendanske proslave prije deset dana u Salima na Dugom otoku na kojoj su bile osobe zaražene koronavirusom te je broj novooboljelih u tom najvećem otočnom mjestu drastično porastao.

Tako je Županijski Stožer civilne zaštite zadarske županije u ponedjeljak je izvijestio da se u toj općini ukupan broj aktivnih slučajeva od svega 1700 stanovnika popeo na 41.

U Salima je 38 ljudi zaraženo, dok ih je dvoje u Žmanu i jedna osoba u Zaglavu. Sigurno se dio transmisije virusa dogodio zbog organizirane rođendanske proslave, no dio zaraženih nije bio na proslavi već se zaraza pojavila i u obrazovnim ustanovama, kazao nam je načelnik Općine Sali Zoran Morović govoreći kako su osnovne škole i vrtići u Salima i Božavi zatvorene.

“Mi smo obustavili školu i vrtić i prije tog testiranja, pa se nastava odvija online. Sutra ćemo, nadam se, testirati još dvadesetak osoba za koje postoji sumnja da su pozitivni na koronavirus. Nismo još tražili karantenu, ali manje – više baš u mjestu Salima je gro toga, a epidemiolozi su dali upute, pa je skoro i karantena jer svaka druga kuća ima obvezu samoizolacije, tako da nema nekakvog velikoga micanja po mjestu ni po otoku”, rekao je za e-Zadar.


Papa Franjo: ‘Znam kroz što prolaze pacijenti s koronavirusom’

14:26 – Papa Franjo rekao je da zna kroz što prolaze oboljeli od covida-19 pošto je kao mladić jedva preživio tešku respiratonu infekciju. Franji je u rodnoj Argentini zbog bolesti odstranjen veći dio plućnog krila 1957. kada je imao 20 godina i bio je na drugoj godini sjemeništa.

“Mjesecima nisam znao tko sam, nisam znao hoću li preživjeti. Ni liječnici nisu znali hoću li uspjeti”, prisjeća se 83-godišnji papa u novoj knjizi. “Jednog dana sam zagrlio majku i pitao je hoću li umrijeti… Iz tog iskustva znam kroz što prolaze pacijenti s koronavirusom kad se bore za dah”.

Radi se o citatima iz knjige “Let Us Dream: The Path to a Better Future” (Sanjajmo: Put u bolju budućnost) koju je Franjo napisao sa svojim engleskim biografom Austenom Ivereighom. Knjiga iz tiska izlazi 1. prosinca, a izvatke je danas objavilo talijanski dnevnik La Repubblica.


Ukrajinski predsjednik oporavio se od zaraze

14:24 – Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij objavio je u ponedjeljak da je ozdravio od koronavirusa i pozvao je svoje sunarodnjake da nose maske i poštuju fizički razmak jer se pandemija u toj zemlji snažno širi. “Konačno imam negativan rezultat na koronavirus”, objavio je Zelenskij na Facebooku dva tjedna otkako je testiran pozitivno na virus.

Nasmiješeni Zelenskij (42) u videosnimci objavio je da se vraća u ured.  Šef ukrajinske države rekao je da je imao samo lagane simptome, a nakon samoizolacije proveo je neko vrijeme u državnoj klinici. “Moramo se maksimalno zaštititi” nošenjem “medicinskih maski”, održavanjem “fizičkog razmaka”, uzimanjem “vitamina” te “izolacijom” oboljelih, rekao je.

Nekoliko ministara ukrajinske vlade i predstojnik predsjednikov ureda također su se zarazili zadnjih tjedana. Zemlja od 40 milijuna ljudi, Ukrajina je zadnjih tjedana imala oštar rast s desecima tisuća novozaraženih na dan.  Zemlja je “blizu sanitarne katastrofe”, upozorio je početkom studenoga ministar zdravstva Maksim Stepanov. Ukupno je potvrđeno 653.442 zaraženih do danas u Ukrajini, od čega 11.423 umrlih.


Zbog širenja zaraze, Italija obustavlja uzgoj nerčeva

14:23 – Italija će do kraja veljače iduće godine obustaviti uzgoj nerčeva zbog rizika širenja zaraze koronavirusom, rekao je u ponedjeljak ministar zdravlja Roberto Speranza. Početkom mjeseca Danska, najveći svjetski proizvođač krzna od nerca, usmrtila je 17 milijuna nerčeva nakon što je otkriven soj koronavirusa koji je sa zaraženih životinja prešao na ljude.

Speranza je rekao da Italija ima “vrlo ograničen” broj farmi nerčeva u usporedbi s drugim europskim zemljama, ali slijedi “načelo maksimalnog opreza”. Zdravstvene vlasti ovlaštene su zapečatiti farme nerčeva ako se posumnja na zarazu koronavirusom, ali i za usmrćivanje životinja ako zaraza bude potvrđena, dodao je ministar. Od početka pandemije Italija je registrirala više od 1,4 milijuna slučajeva zaraze koronavirusom i gotovo 50 tisuća smrtnih slučajeva povezanih s tom bolešću, pokazuju službene statistike.


Španjolci traže negativne PCR testove za putnike iz inozemstva

14:22 – Španjolska je u ponedjeljak počela tražiti od putnika iz inozemstva, uključujući i one iz Hrvatske, potvrdu o obavljenom PCR testu na koronavirus nastojeći tako zaustaviti širenje zaraze na svom teritoriju. Potvrdu o testu, napravljenom unutar 72 sata prije dolaska, moraju imati putnici koji slijeću na aerodrome ili uplovljavaju u morske luke.

Ta je mjera uvedena za sve putnike, bez obzira na nacionalnost, koji dolaze iz 65 država označenih rizičnima. U njima je trenutno više od 150 inficiranih osoba na 100.000 stanovnika. Kako bi se odredilo dolazi li putnik iz “rizične zemlje” prati se karta Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC). Karta se aktualizira svakih 15 dana.

Prije ulaska u Španjolsku potrebno je ispuniti formular preko internetske aplikacije “Spain Travel Health”, u kojem je od ponedjeljka i pitanje ima li putnik negativan PCR test na koronavirus napravljen u posljednja 72 sata. Ministrica vanjskih poslova Arancha González Laya rekla je prije deset dana da će putnici moći biti kažnjeni novčanim iznosom do 6.000 eura otkrije li se da nemaju potvrdu.

Putnici pristigli bez potvrde o obavljenom testu na aerodromu će biti podvrgnuti brzom testiranju, o čijem rezultatu će ovisiti daljnji postupak. Prije izlaska s aerodroma putnici prolaze i vrata gdje im se mjeri temperatura. Šef španjolskog zdravstvenog stožera za borbu protiv koronavirusa Fernando Simón rekao je kako će utjecaj ove mjere biti mali jer ni ranije nije bilo zabilježeno puno slučajeva inficiranih putnika prilikom ulaska u Španjolsku. “No poneki slučaj infekcije bit će otkriven”, rekao je.

Od srpnja je koronavirus otkriven kod 4.327 od ukupno 1,4 milijuna putnika koji su od tada ušli u Španjolsku. Zrakoplovi koji slijeću na španjolske aerodrome uglavnom su poluprazni, a stranih turista gotovo da i nema. Udruge hotelijera i zrakoplovnih kompanija tvrde kako će inzistiranje na obavljenom PCR testu dodatno smanjiti broj dolazaka u zemlju. “Ako te avionska karta na kraćem letu košta između 30 i 50 eura, a moraš platiti 100 eura za PCR test, vjerojatno ćeš odustati od putovanja”, rekao je Javier Gándara, predsjednik udruge zrakoplovnih kompanija ALA.


Kinezi rješenje oporavka putovanja vide u QR kodu

14:20 – Kineski predsjednik Xi Jinping predložio je da se putovanja nakon pandemije covida 19 obnove “globalnim mehanizmom” koji bi se bazirao na upotrebi QR koda radi utvrđivanja zdravstvenog stanja putnika, prenose britanski mediji. “Moramo dodatno uskladiti mjere i standarde i organizirati “brze puteve” kako bismo olakšali uredan protok ljudi”, rekao je kineski predsjednik.

Kod bi se, rekao je, mogao koristiti za priznavanje “zdravstvenih potvrda izdanih na temelju rezultata testova nukleinske kiseline”, prema transkriptu koji je objavila kineska državna novinska agencija Xinhua a prenosi BBC. Kineski predsjednik iznio je prijedlog prošlog vikenda na internetskom sastanku šefova država i vlada 20 vodećih razvijenih i gospodarstava u razvoju G20, čiji je domaćin bila Saudijska Arabija. Nije detaljno naveo kako bi funkcionirao takav režim niti u kojoj bi mjeri slijedio model kineskih aplikacija za učitavanje QR kodova, koje se koriste za suzbijanje virusa. “Nadamo se da će se više zemalja pridružiti ovom mehanizmu”, izjavio je Xi.

Dvodimenzionalni QR (Quick Response) kod osmislila je japanska tvrtka Denso Wave davne 1994. godine za bro i jednostavno pohranjivanje različitih podataka. U počeku se koristio u automobilskoj industriji a vrlo je brzo ušao u široku primjenu, uključujući plaćanja. U Kini je od veljače na snazi program u sklopu kojeg građani zdravstveni kod u bojama semafora. Zeleni signalizira dozvolu za putovanje, a žuti i crveni obaveznu karantenu. Temelje se na kombinaciji podataka i informacija dostavljaju sami korisnici. Tehnologiju je razvio financijsko-tehnološki gigant Ant Financial, a dostupna je putem Alibabine aplikacije Alipay, ali i na WeChatu, čiji je vlasnik konkurent Tencent.

Aktivisti za ljudska prava u Human Right Watchu upozoravaju na problematične aspekte prijedloga kineskog predsjednika. “Početni fokus na zdravlju lako bi se mogao pokazati trojanskim konjem čiji je cilj politički nadzor i isključivanje”, istaknuo je na Twitteru izvršni direktor Human Right Watcha Kenneth Roth. Neke su zemlje već uočile prednosti primjene te tehnologije u borbi protiv pandemije.

Tako vlasti u Singapuru i Australiji koriste QR kod za pronalaženje kontakata zaraženih a građani se njime prijavljuju i odjavljuju u restoranima, trgovačkim centrima, restoranima i na radnim mjestima. Kineski grada Hangzhou planira izraditi trajnu verziju softvera temeljenog na QR kodu kojim će građanima dodjeljivati bodove ovisno o zdravstvenom kartonu, pregledima i životnim navikama.

Kina trenutno razvija sustav društvenog bodovanja građana i kompanija na kojima bi se temeljila njihova ekonomska i društvena “reputacija”, prema Wikipediji, uz negativne bodove, primjerice, za neuredno plaćanje računa, financijske prijevare, kršenje prometnih propisa i nepravilno sortiranje otpada.


16 novozaraženih u Virovitičko-podravskoj županiji

14:10 – Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko-podravske županije, na našem području trenutno je 219 aktivnih slučajeva od koronavirusa, izvijestio je Stožer civilne zaštite VPŽ. Njima je pridodano 16 novopozitivnih na virus SARS-CoV-2 koji su testirani u nedjelju 22. studenog. Testirana je ukupno 51 osoba, a kod njih 16 je detektiran COVID-19. Riječ je o devet osoba muškog, te sedam ženskog spola. Novoinficirani dolaze sa sljedećih područja gradova i općina: Slatina (5), Virovitica (4), Crnac (2), Sopje (2), Čađavica (1), Orahovica (1), Nova Bukovica (1).

U općoj bolnici Virovitica, najviše je hospitaliziranih do sada. Trenutno je u njoj 39 COVID-19 pacijenata, a njih četvero i nadalje je u KBC-u Osijek. Od početka koronavirusa, na području Virovitičko-podravske županije, dvadeset i jedna osoba je preminula. Iz Stožera civilne zaštite VPŽ, nadalje apeliraju na odgovornom ponašanju i poštivanju epidemioloških mjera.


127 novozaraženih i 7 preminulih u Krapinsko-zagorskoj županiji

13:45 – “Na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano je 127 novih osoba pozitivnih na koronavirus. Radi se o osobama s područja sljedećih jedinica lokalnih samouprava: Grad Donja Stubica (7), Grad Klanjec (6), Grad Krapina (11), Grad Oroslavje (4), Grad Pregrada (7), Grad Zabok (15), Grad Zlatar (10), Općina Bedekovčina (5), Općina Budinščina (7), Općina Desinić (3), Općina Đurmanec (7), Općina Gornja Stubica (3), Općina Hum na Sutli (1), Općina Krapinske Toplice (3), Općina Kumrovec (1), Općina Lobor (4), Općina Mače (1), Općina Marija Bistrica (4), Općina Mihovljan (3), Općina Petrovsko (1), Općina Stubičke Toplice (3), Općina Sveti Križ Začretje (9), Općina Tuhelj (3), Općina Veliko Trgovišće (7) i Općina Zlatar Bistrica (2). U istom je razdoblju preminulo 7 osoba pozitivnih na SARS CoV-2. Izražavamo iskrenu sućut obiteljima preminulih.

Oporavilo se dodatnih 115 osoba te je trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s područja Krapinsko-zagorske županije 1.169. U samoizolaciji se nalaze 1.522 osobe. U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana nalazi se 68 pacijenata pozitivnih na SARS CoV-2, od kojih je 13 na respiratoru. Na COVID odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice nalazi se 28 pacijenata pozitivnih na SARS CoV-2”, izvijestio je županijski stožer.


543 novozaraženih i 63 preminulih u BiH

13:07 – Broj novozaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini je u ponedjeljak bio razmjerno mali jer su potvrđena 543 takva slučaja, što je povezano sa smanjenim obujmom testiranja tijekom vikenda, ali je zato broj umrlih i dalje velik jer su prijavljena čak 63 smrtna slučaja povezana sa zarazom. Od nedjelje je testirano tek nešto više od 1300 uzoraka, što je trostruko manje nego radnim danima, a zaraza je potvrđena kod 362 osobe iz Federacije BiH te kod 181 u Republici Srpskoj. U Federaciji BiH umrlo je 37 zaraženih, no taj se podatak odnosi na sve dane vikenda, a u RS-u je bilo 26 smrtnih slučajeva.

Ravnatelj Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković upozorio je u ponedjeljak na konferenciji za novinstvo kako je, unatoč manjim brojkama u odnosu na razdoblje prije dva tjedna, stanje i dalje nepovoljno te je pozvao na strogo pridržavanje mjera zaštite kako bi se spriječila eskalacija epidemije. “Epidemiološka situacija i dalje je nepovoljna. Imamo nastavak povećanja broja oboljelih. U nekim lokalnim zajednicama je došlo do pogoršanja, a u nekim do smirivanja”, kazao je Zeljković.

U RS-u ipak nema najava uvođenja policijskog sata tijekom noći, koji je na snazi u Federaciji BiH. U distriktu Brčko, koji je posebna administrativna jedinica, od ponedjeljka je, uz zabranu kretanja u noćnim satima, na snazi i odluka kojom su na dva tjedna zatvoreni svi ugostiteljski objekti i prekinuta nastava u školama, no nije riječ o potpunom zatvaranju jer je nekim obrtima, poput frizera, dopušten nastavak rada. Zbog toga su u tom gradu tijekom dana prosvjedovali ugostitelji, koji su ocijenili kako su takve odluke vlasti nelogične, a štete će biti ogromne.


Europska komisija nabavlja robote za dezinfekciju bolnica

13:06 – Europska komisija je u ponedjeljak pokrenula nabavu 200 robota za dezinficiranje bolnica u vrijednosti 12 milijuna eura koji će biti isporučeni bolnicama diljem Europske unije. Bolnice iz većine država članica izrazile su interes za takvim robotima koji mogu dezinficirati standardne bolničke sobe koristeći ultraljubičasto svjetlo u roku od 15 minuta. Cijeli proces kontrolira osoba koja se nalazi izvan prostorija koje se dezinficiraju kako ne bi bila izložena ultraljubičastim zrakama.

“Pozdravljam ovaj potez da se pomogne bolnicama u Europi da smanje rizik od infekcije, što je važan korak u obuzdavanju zaraze koronavirusom”, rekla je izvršna potpredsjednica Margrethe Vestager.

Roboti bi trebali biti isporučeni u sljedećih nekoliko tjedana. Sredstava za nabavu osigurana su u Instrumentu za hitnu pomoć (ESI).


136 novozaraženih i 3 preminulih u Splitsko-dalmatinskoj županiji

13:04 – “Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 539 obrađenih testova danas je 136 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 79, Hvara 1, Imotskog 3, Kaštela 16, Makarske 1, Omiša 9, Sinja 1, Solina 6, Supetra 1, Trogira 4, Dugog Rata 3, Dugopolja 6, Hrvaca 1, Klisa 1, Podstrane 2, Šestanovca 1 i Ciste Provo 1 osoba.

Od ukupnog broja novooboljelih osoba 58 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1935 osoba se nalazi u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 152 COVID pozitivne osobe u KBC-u Split dok se 14 osoba nalazi na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminule su 3 osobe; dvije muške osobe starosti 70 i 79 godina i jedna ženska osoba stara 73 godine. Osobe su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na COVID infekciju”, priopćeno je.


Novi lockdown neće umanjiti emisije stakleničkih plinova

13:02 – Razina ugljikovog dioksida u atmosferi nastavila je rasti ove godine unatoč očekivanom padu nakon zatvaranja zbog covida-19, rekla je Svjetska meteorološka organizacija (WMO) u ponedjeljak. Mnogi su znanstvenici ove godine očekivali najveći godišnji pad emisije ugljika generacijama jer su zbog mjera za suzbijanje koronavirusa zrakoplovi prizemljeni, brodovi su u lukama, a putnici kod kuće. Međutim, WMO je projicirani pad za 2020. opisao kao “sićušno odstupanje” i rekao je da rezultirajući utjecaj na koncentraciju ugljičnog dioksida koja pridonosi globalnom zatopljenju neće biti veći od uobičajenih godišnjih kolebanja.

“… Kratkoročno se utjecaj zatvaranja zbog covida-19 ne može razlikovati od prirodne varijabilnosti”, navodi se u Biltenu WMO-a posvećenom emisiji stakleničkih plinova.

Godišnje izvješće koje je objavila agencija UN-a sa sjedištem u Ženevi mjeri atmosfersku koncentraciju plinova – ugljičnog dioksida, metana i dušičnog oksida – koji zagrijavaju naš planet i pokreću ekstremne vremenske prilike. Razine ugljičnog dioksida, produkta sagorijevanja fosilnih goriva koji najviše pridonosi globalnom zatopljenju, dosegle su novi rekord od 410,5 dijelova na milijun u 2019. godini. Godišnji porast veći je nego prethodne godine i nadmašuje prosjek u posljednjem desetljeću.

“Takva stopa rasta još nije viđena u povijesti naših mjerenja”, rekao je glavni tajnik WMO-a profesor Petteri Taalas, referirajući se na porast od 2015. godine i pozivajući na “održivo poravnanje krivulje (emisija)”. Globalni podaci još nisu dostupni za 2020., rekao je WMO.

Kao i druge znanstvene organizacije, WMO je rekao da očekuje da će ove godine globalne emisije ugljika pasti zbog mjera protiv covida-19, što je preliminarno procijenio na 4,2-7,5 posto. Takav pad ne bi doveo do pada atmosferskog ugljičnog dioksida, već bi privremeno usporio brzinu rasta na ljestvici koja spada u normalne varijacije, navodi se. Bez obzira na to što danas radimo na suzbijanju emisija, velik dio ugljičnog dioksida emitiran prije nekoliko desetljeća ostao je u atmosferi i pridonosi globalnom zatopljenju, rekli su klimatski znanstvenici.

Tijekom razdoblja između 2018. i 2019. koncentracije metana koji više ‘zarobljava’ toplinu porasle su nešto niže od prethodnog razdoblja, ali i dalje iznadprosječno tijekom razdoblja od posljednjih 10 godina. Razine dušikovog oksida, koje nagrizaju ozonski atmosferski omotač i izlažu ljude štetnim ultraljubičastim zrakama, također su se povećale u 2019. godini, ali sporije nego prethodne godine i usporedno s prosječnim rastom tijekom posljednjeg desetljeća.


Karta s lokacijama za PCR testiranje nadopunjena i antigenskim testiranjima

12:09 – Interaktivna karta s lokacijama za testiranje na koronavirus, koronatestiranje.com, nadopunjena je u ponedjeljak s 12 lokacija koje provode antigenska testiranja na području Grada Zagreba, izvijestio je autor karte Vladimir Vince. Na interaktivnoj karti Hrvatske vide se jasni pregledi lokacija (opće bolnice i domovi zdravlja) za testiranje na koronavirus, a navode se podaci poput adrese, radnog vremena, telefona, elektroničke pošte, načinu narudžbe na testiranje te eventualnoj cijeni i potrebi za uputnicom.

Uz mjesta koja provode PCR testiranja, sada je dodano i 12 lokacija za besplatna antigenska testiranja koja se od danas provode u Gradu Zagrebu. Stranica je prvotno bila objavljena krajem srpnja, a navode kako je njihov projekt neovisan te nisu povezani s Vladom.

Kao izvor za svoje podatke navode Službenu stranicu Vlade za pravodobne i točne informacije o koronavirusu, osim u slučajevima kada lokacije nisu dostupne na službenoj stranici, ali su neovisno potvrđene preko interneta, elektroničke pošte ili info telefona određene institucije. Korisnici na stranici također mogu predložiti izmjene podataka, prijaviti grešku ili nove informacije.

Navodi se kako je interaktivna karta informativne prirode i ne garantira točnost podataka, preporučaju stoga da se osobno kontaktiraju testni centri, čak i kada naručivanje nije obavezno.


AstraZeneca: ‘Moći ćemo cijepiti više ljudi u kraćem vremenu’

12:08 – Izvršni direktor AstraZenece Pascal Soriot rekao je u ponedjeljak da je veliki plus njihova cjepiva protiv koronavirusa to će se više ljudi moći cijepiti u kraćem vremenskom roku zahvaljujući manjoj prvoj dozi. Britanska tvrtka ranije je objavila  da joj je cjepivo učinkovito u prosjaku 70.4 posto. “Mogućnost da će cijepi više ljudi u kraćem vremenu je veliki plus”, kazao je izvršni direktor Soriot.

Ta britanska farmaceutska tvrtka koja razvija cjepivo u suradnji sa Sveučilištem u Oxfordu, objavila je ranije u ponedjeljak da je ono učinkovito prosječno 70 posto, te da nema ozbiljnijih nuspojava.  No zanimljiv je podatak da se efikasnost cjepiva diže do 90 ako se najprije dobije pola doze, a nakon toga puna doza u razmaku od najmanje mjesec dana. Nije objašnjeno zašto je to tako. “Učinkovitost i sigurnost ovog cjepiva potvrđuju da će ono biti visoko efikasno u borbi protiv covida-19, i imat će neposredni utjecaj na ovaj hitan javnozdravstveni problem”, rekao je Pascal Soriot.

Eksperimentalno cjepivo imalo bi još višu efikasnost da su ispitivanja mjerila samo spriječava li ono hospitalizaciju i teži oblik bolesti, rekao je glavni voditelj istraživanja Andrew Pollard. “Zaista smo zadovoljni s ovim rezultatima”, dodao je. Naglasio je i da je teško uspoređivati stopu učinkovitosti AstraZenece i one Pfizera/BioNTecha i Moderne. Dvije kompanije objavile su ranije da njihova cjepiva imaju učinkovitost 95 posto (Pfizer) i gotovo isto toliko Moderna. Jedan od razloga zbog čega su teške usporedbe je da možda kompanije mjere različite kriterije, pojasnio je Pollard, dodajući da je moguće i da postoje stvarne razlike između tih cjepiva.

Među ostalim Pollard je istaknuo da tvrtka vjeruje da bi cjepivo moglo pružati zaštitu i godinu dana. “Optimistični smo da bi imunosni odgovor mogao trajati najmanje godinu dana”. On je istaknuo da se može znati hoće li virus mutirati na način koji bi zahtijevao ponavljanje cijepljenja svake godine. AstraZeneca rekla je također da će imati 200 milijuna doza cjepiva do kraja ove godine, a 700 milijuna doza do kraja prve kvartala iduće.

AstraZeneca treća je farmaceutska tvrtka koja je objavila pozitivne rezultate u znanstvenoj utrci prema cjepivu, nakon Pfizera/BionTecha i Moderne. Njezine prednosti koje su se pokazale u ispitivanjima su da je cjepivo jeftinije i jednostavnije za skladištenje. Stoga će i AstraZeneca igrati važnu ulogu u borbi protiv pandemije, ako njezino cjepivo odobre regulatori, piše Reuters.

Nikakve ozbiljnije nuspojave nisu zabilježene, i dobro je prihvaćeno u oba režima cijepljenja, ističu agencije. Više od 20.000 volontera sudjelovalo je u ispitivanju, polovica u Velikoj Britaniji, ostali u Brazilu. Znanstvenici ističu kao važnu prednost cjepiva AstraZenece to što je njezino skladištenje jednostavno.

“Ono što je važno a što smo čuli je da cjepivo ne sprečava samo bolest već i zarazu. To je važno jer po tome cjepivo može smanjiti širenje virusa kao i zaštititi osjetljive skupine od težeg oblika bolesti”, rekao je Peter Horby, profesor infektologije i globalnog zdravlja na Sveučilištu u Oxfordu.

AstraZenecimo cjepivo može se jednostavnije i distribuirati jer se može držati na temperaturi hladnjaka, za razliku od Pfizera i Moderne. Stoga bi ono bila lakše za transport i globalno skladištenje, posebno u siromašnijim zemljama. Britanski premijer Boris Johnson nazvao je tu vijesti “nevjerojatno uzbudljivom”. “Preostaju i daljnje provjere sigurnosti, ali ovo su fantastični rezultati”. Ministar zdravstva Matt Hancock izjavio je kako se nada da bi se cijepljenje moglo početi već sljedećeg mjeseca, a da bi se stvari mogle početi vraćati u normalu oko Uskrsa.


100 novozaraženih i jedna preminula osoba u Zadarskoj županiji

11:54 – “Na području Zadarske županije 100 je novozaraženih koronavirusom. Novozaražene osobe izolaciju provode na područjima gradova Zadar (39), Benkovac (4), Biograd na Moru (2), Nin (1) i Obrovac (2) te općina Bibinje (2), Jasenice (2), Kali (3), Kolan (2), Novigrad (1), Povljana (1), Preko (2), Sali (32), Starigrad (1), Sukošan (1), Sv.Filip i Jakov (3) i Vir (2).

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 248 uzoraka, a pod aktivnim nadzorom je 2210 stanovnika. Testiranja tijekom vikenda u Domu za starije i nemoćne osobe Zadar pokazala su da je još 21 korisnik i jedna djelatnica pozitivni na koronavirus.

U Općoj bolnici Zadar na respiratoru je od posljedica infekcije koronavirusom i ranijih kroničnih bolesti preminula je 73-godišnja pacijentica. Na svim COVID odjelima u zadarskoj bolnici ukupno je hospitalizirano 42 bolesnika od kojih je 6 na respiratoru. U Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru na liječenju je 11 pacijenata.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenja mjere samoizolacije”, izvijestio je županijski stožer.


Prijavljena dvojica ugostitelja zbog kršenja epidemioloških mjera

11:45 – Zagrebačka policija kazneno je prijavila 39-godišnjeg hrvatskog državljanina i 38-godišnjeg sjevernomakedonskog državljanina koji su kao odgovorne osobe ugostiteljskih objekata prekršili epidemiološke mjere, priopćilo je Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu. Obojica su prijavljena zbog sumnje da su počinili kaznena djela širenja i prenošenja zarazne bolesti, ali su nakon ispitivanja pušteni na slobodu jer nije bilo osnova za predlaganje i određivanje istražnog zatvora, izvijestilo je državno odvjetništvo.

Tužiteljstvo je preciziralo kako je “kaznenim prijavama protiv obojice osumnjičenika prijavljena sumnja da su kao odgovorne osobe ugostiteljskih objekata postupali suprotno odredbama odluka Stožera civilne zaštite donesenih na temelju Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i Zakona o sustavu civilne zaštite”.


Saborska zastupnica Martinčević pozvala da se ne opstruiraju mjere u Varaždinskoj županiji

11:44 – Saborska zastupnica Natalija Martinčević (Klub zastupnika HSLS-a i Reformista) pozvala je u ponedjeljak u Saboru da se ne opstruiraju mjere koje su uvedene u Varaždinskoj županiji zbog loše epidemiološke situacije. Martinčević je u slobodnom govoru u Hrvatskom saboru rekla da su s prihvaćanjem oštrijih mjera u Varaždinskoj županiji počeli napadi na župana Radimira Čačića. Kaže da su neslaganje s mjerama izrazili gradonačelnici Varaždina i Novog Marofa, a tome se pridružio i predsjednik varaždinskog Gradskog vijeća.

“Time su svi zajedno jasno pokazali tko je kroz protekle tjedne opstruirao naše napore da se donesu čvršće mjere i sačuva zdravlje građana”, ocijenila je saborska zastupnica Reformista.

Istaknula je da su uvedene oštrije mjere upravo način da ne dođe do potpunog lockdowna. Pozvala je sve da se te mjere ne opstruiraju i ne izruguju jer, kaže, “populističko pozivanje građana na neodgovornost je put u nove ljudske tragedije”. Kritizirala je i zahtjev zastupnika HDZ-a Damira Habijana da trošak obeštećenja tvrtkama zbog zatvaranja snosi Varaždinska županija, a ne država kao što je slučaj drugdje, te predložila model mjera pomoći gospodarstvu po uzoru na ostale europske zemlje.


470 novozaraženih i 45 preminulih u Sloveniji

11:41 – U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 1742 testa potvrđeno 470 novih zaraza koronavirusom, a od posljedica Covida-19 umrlo je još 45 ljudi, objavila je u ponedjeljak slovenska vlada. U danima vikenda provodi se uobičajeno manji broj testiranja, pa je i broj registriranih slučajeva manji nego tijekom tjedna. Najviše zaraza u jednom danu bilo je krajem prošlog mjeseca, kad  je zabilježeno rekordnih 2611 infekcija.  Zadnjih je dana broj potvrđenih zaraza dnevno varirao između 1500 i 2000, a udio pozitivnih testova kretao se od 25 do 30 posto.

Udio pozitivnih testova i dalje ostaje visok pa je u nedjelju iznosio skoro 27 posto. U bolnicama je trenutno 1292 oboljelih, najviše od početka epidemije, premda je u nedjelju otpušteno 29 pacijenata. Na intenzivnim je odjelima trenutno 201 teže oboljeli od bolesti koja je do sada u Sloveniji odnijela 1097 života. Epidemiolozi vjeruju da će se broj novih hospitalizacija, time i broj teže oboljelih te smrtnih slučajeva, početi smanjivati kroz tjedan dana. Iako je broj bolničkih postelja na covid odjelima zadnjih tjedana povećan za preko 200 postelja, zdravstvene vlasti upozoravaju da je kapacitet zdravstvenog sustava ograničen zbog nedostatka obrazovanog, stručnog kadra koji je u stanju raditi, posebno na intenzivnim odjelima te da su blizu ruba izdržljivosti.  Od početka epidemije potvrđeno je 65.778 slučajeva infekcije, a aktivno je 20.123 slučajeva. Četrnaestodnevna incidencija zaraza na 100.00 stanovnika trenutno iznosi 960, objavilo je u ponedjeljak ministarstvo zdravstva.

I ovaj su tjedan u Sloveniji na snazi najstrože restrikcije za suzbijanje širenja virusa, među ostalim policijski sat, odnosno zabrana kretanja izvan doma u noćnim satima, zatim “zatvaranje” u granice općina i zabrana svakog okupljanja izvan najužeg obiteljskog kruga. Ovaj bi tjedan, prema najavama slovenske vlade, u zdravstvenim ustanovama trebala početi sustavna i  obvezna testiranja na koronavirus, a osoblje bi se testiralo najmanje jednom tjedno. Vlada priprema slična testiranja u domovima za starije i nemoćne, a osim toga je naredila izradu planova za dobrovoljno masovno testiranje stanovništva antigenskim testovima.


Rekordnih 25.173 novozaraženih i 361 preminulih u Rusiji

11:40 – Rusija je u ponedjeljak potvrdila rekordna 25.173 slučaja koronavirusa, a Kremlj je objavio da regionalne vlasti odlučuju o uvođenju mjera protiv širenja zaraze. Ruske vlasti objavile su da neće biti nacionalnog zatvaranja kao ranije u pandemiji i umjesto toga istaknule važnost održavanja higijene i pridržavanja ciljanih mjera u određenim regijama. Samo je sibirska regija Burjatska uvela stroga ograničenja. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su regionalni guverneri ti koji odlučuju koje su mjere potrebne u njihovim regijama.

“Sve ovisi o broju bolničkih kreveta, zalihama, broju medicinskog osoblja, liječnika, popunjenosti bolnica i stopi oporavka pacijenata”, rekao je Peskov novinarima na virtualnoj konferenciji. “To je razlog zašto svaki guverner donosi odluke na temelju situacije na svom teritoriju”.

Vlasti Burjatske, koja graniči s Mongolijom, zatvorile su prošli tjedan restorane, trgovačke centre, barove i javne objekte na dva tjedna kako bi spriječili širenje koronavirusa. Burjatska je time postala prva i jedina ruska regija koja je uvela stroge mjere u odgovoru na drugi val pandemije koronavirusa.

Vlasti su u ponedjeljak izvijestile o 361 smrtnom slučaju povezanom s covidom-19 u protekla 24 sata. Ukupno je u Rusiji 36.540 umrlih. Rusija je s više od 2,1 milijun potvrđenih zaraza koronavirusa peta zemlja u svijetu po broju zaraza. Više imaju samo Sjedinjene Države, Indija, Brazil i Francuska.


Konferencija za medije Nacionalnog stožera

11:08 –  Konferencija za medije Nacionalnog stožera krenula je izlaganjem već objavljenih najnovijih podataka.

U međuvremenu je u svijetu brojka narasla na 59 milijuna slučajeva i 1,4 milijuna umrlih. Kod nas je prije 7 dana brojka je bila 1313, a tjedan dana ranije 1529. S ovim brojkama smo došli na incidenciju od 876, što nas stavlja na 24. mjesto u Eu, a po mortalitetu smo i dalje 13 sa stopom od 319 na milijun ljudi. WHO je objavio da mortalitet raste u cijelom svijetu. Imamo visok udi pozitivnih na broj testiranja, to je u ovom trenutku 29 posto, priopćio je Krunoslav Capak.

Situacija u KB Dubrava je stabilna, imaju 420 bolesnika i još dovoljno mjesta da s eu ovom trenutku ne moraju aktivirati šatori. Respiratora ima dovoljno i ako bude potrebe bit će nabavljeni novi šatori. Trenutno radi šest jedinica intenzivnog liječenja, a to pokriva osoblje iz suradnih centara, priopćeno je.

Uvijek je bilo diskusije o maskama, ali sad smo izloženi različitim proizvodima i deklaracijama na kojima se navodi da neke štite o svih virusa. Neke maske su povučene jer ne udovoljavaju propisanim standardima, a bit će vraćene kad se uklone nedostaci.

O oxfordskom cjepivu

Capak je poručio da još uvijek razgovaraju o metodama najbolje primjene brzih testova te je dodao kako je zaključeno da ne bi bilo najbolje testirati u međimurskim školama te je zaključeno da će se s time pričekati. “Prema našim preporukama, sva ona djeca koja imaju simptome ne dolaze u školu, tako bi testiranje u školama bilo “screening”.

“To je preozbiljna informacija da bi se ovako na brzinu komentirala. Ja bih ipak pričekao, jer oni nisu službeno objavili podatke s treće faze testiranja”, komentirao je Capak podatke o oxfordskom cjepivu.

Priključili smo se svim drugoim zemljama Eu po principu zajedničke nabave. Oxford je prvi ponudio ugovor EU i mi smo prema tome tražili doza za 1,8 milijuna ljudi, ali EU to raspoređuje prema broju stanovnika, pa smo dobili nešto manje. Ti ugovori imaju određene rokove, a informacije su bile minimalne. mi ćemo dobiti 2,7 milijuna doza Astrazeneca cjepiva koja će biti raspoređena u tranšama u sedam mjeseci, a ono će krenuti nakon objave rezultata kliničkih ispitivanja”, rekao je Capak. “Prva kompanija koja je izašla s podacima je Pfizer, a kasnije Moderna, a mi u trenutku dogovranja to nismo imali na raspolaganju, ali u svakom slučaju ćemo se truditi da nabavimo najučinkovitije moguće cjepivo”.

“Kad smo donosili odluku o odlasku u samoizolaciju bilo je riječi da imunitet traje tri mjeseca. Sad tražimo predočenje novih podataka, kako bi se na sjednici o tome raspravljalo. Čini se kako imunitet traje 6 mjeseci. Preporučuje se svima da nose maske, pa tako i nakon cijepljenja. Neće se svi odmah riješiti maski, nego će se preporučiti da se makse nose dok se ne odlući drugačije”.

O antigenskim testovima i kliničkoj slici

“Grad zagreb je donio odluku da će povećati broj testnih mjesta iomogućiti antigenske testove, a prema našim pravilima svi negativni će morati ići na PCR testove kako bi se to potvrdilo. Ako su na tim testovima pozitivni, onda su vjerojatno i na PCR-u, a to ne znači da ako su negativni na antigenskima da će biti negativni i na PCR-u”, rekao je Capak i dodao kako će svi, bez obzira na rezultat testiranja biti upisani u Nacionalnu platformu.

“Imamo 26 osoba na respiratorima, a ono što i sami znate da je iznimno povećan broj bolesnih, klinička sliika je teža nego ljetos, a stječe se dojam da ima više ljudi s upalama pluća nego u prvom valu. Situacija je pod kontrolom u Europi, a svi napeto prate situaciju, jer nam predstoje 2-3 zimska mjeseca u kojima će to biti teško održati pod kontrolom. Moramo biti svi svjesni da ovo neće proći za par tjedana i da ćemo nekoliko mjeseci imati vidoki pritisak oboljelih i da svi moramo na najbolji mogući način držati pod kontrolom, smanjiti brojke i pomoći potrebitima”, rekla je ravnateljica Infektivne koinike Alemka Markotić.

“To su uređaji koji omogućavaju izvantjelesni rad srca i pluća najtežim bolesnicima. Glavni centar je kod nas u Klinici. Primjećuje se da je preživljavanje na ECMO-u i mogućnost preživljavanja puno manja nego u slučaju gripe. Još nema dovoljno kumuliranog znanja da se vidi kako to poboljšati”, dodala je.

O stanju u zdravstvenom sustavu

“Iako je naš ministar u izolaciji, mi održavamo kontakte više puta tijekom dana tako da smo i sinoć imali videokonferenciju s koordinatorima diljem zemlje, kako bismo imali svježi uvid u stanje u bolnicama. Popunjenost kreveta je u južnim županijama ispod 50 posto, u Zagrebu je situacija zadovoljavajuća. Imali su 3-4 operacije COVID-pozitivnih osoba, znači sustav funkcionira. Problemi su bili u smanjenim kapacitetima dovoda kisika, pa su nađena rješenja u Zagrebu, Rijeci i Varaždinu. Ako se pojave poteškoće, tražimo od drugih da predvide rješenja. Sustav nije pred kolapsom, ali mi cijenimo kolege koji nas upozoravaju i žele da stanje bude bolje. mi smo ovaj val najavljivali, fluidno smo to pripremali i svakodnevno se prilagođavamo. Varaždin je sve riješio s vlastitim kapacitetima, Čakovec je osposobio dodatne kapacitete, Osijek ima 228 dodatnih kreveta u Našicama. Nismo stajali i čekali, nego smo se prilagođavali”, rekla je Vera Katalinić Janković.

“Mi smo tijekom obilježavanja dana raka dojke radili smo istraživanje o hospitalizacijama, gdje smo vidjeli da se za vrijeme lockdowna pao broj hospitalizacija na 70 posto, ali se nakon ponovnog otvaranja on vratio na 100 posto. Za sadašnju situaciju bih trebao pronaći brojke”, odgovorio je Capak na pitanje o hospitalizacijama oboljelih od raka.


321 novozaražena osoba u Zagrebu

11:07 – U protekla 24 sata obavljeno je 849 testiranja na SARS-CoV-2, od čega je 321 nalaz bio pozitivan, a mjera samoizolacije izrečena je za 1054 osobe, izvijestio je danas pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč u ime NZZJZ Dr. Andrija Štampar na konferenciji za novinare Stožera CZGZ održanoj u Gradskoj upravi.

Rekao je da su djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno kontaktirali 414 osoba. Od 414 obrađenih pozitivnih osoba: 154 su za sada negativne epidemiološke anamneze, 159 osoba su kontakti COVID pozitivnih osoba, pet je osoba doputovalo iz BiH, Srbije, Italije, Slovenije i s Kosova.

“Kod 16 osoba moguća je izloženost na radnom mjestu, a kod dvije osobe tijekom boravka u zdravstvenoj ustanovi. 18 djece školske dobi u obradi je od strane liječnika školske medicine. Obrada za 17 osoba završena je od strane liječnika obiteljske medicine. U domovima za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba i drugim socijalnim ustanovama u protekla su 24 sata potvrđeni pozitivni nalazi jednog korisnika i sedam djelatnika“, rekao je.

Pročelnik Jeleč je također izvijestio da je tijekom vikenda kroz Covid ambulante Domova zdravlja prošlo 1 620 osoba, samoizolacija je određena u 76 slučajeva, a broj upućenih na testiranje je 525. “U Tomislavovom domu na Sljemenu se trenutno nalazi 20 osoba u karanteni, dok je u zdravstvenom sustavu Grada 174 zdravstevnih djelatnika koji su pozitivni, a za njih 172 je određena samoizolacija“. Naglasio je da su danas počeli brzi antigenski testovi u domovima zdravlja. “Na ovaj način se nadamo doprinijeti poboljšanju epidemiološke situacije u Zagrebu“.


14 novozaraženih u Karlovačkoj županiji

11:06 – “U posljednih 24 sata u Karlovačkoj županiji imamo 14 novih slučajeva zarazom virusom SARS CoV-2, s područja grada Karlovca 1 osoba, Ogulin 10 osoba, Josipdol 2, Duga Resa 1. U Karlovačkoj županiji ukupno su do sada oboljele 2457 osobe. Jučer nije bilo testiranja u karlovačkom DRIVE IN-u. U samoizolaciji se nalazi 546 osoba”, doznaje se.


285 novozaraženih i 4 preminulih u Varaždinskoj županiji

11:05 – “Tijekom 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 285 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a testirano je ukupno 576 uzoraka. Varaždinska županija ovime u tjedan dana broji 1671 novih slučajeva što je najviše do sada od početka epidemije, a broj novozaraženih unutar 7 dana na 100.000 stanovnika je time dostigla vrijednost od gotovo 1000, što je i dalje najviša vrijednost među svim europskim regijama.

Udio pozitivnih na COVID-19, među testiranim uzorcima simptomatskih pacijenata, jučer je iznosio visokih 58%, dok je udio pozitivnih u svim testiranim uzorcima 49%. Broj hospitaliziranih se povećao pa se trenutno na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalaze 193 osobe s težom kliničkom slikom. Od toga su 67 na odjelu infektologije, a 9 na ostalim odjelima u Varaždinu, 15 ih je u jedinici intenzivnog liječenja na respiratoru, 52 ih je u Klenovniku i 50 u Novom Marofu.

Preminule su 4 osobe pozitivne na COVID-19, koje su bile na respiratoru. Dvije starije životne dobi i dvije srednjih godina, što nažalost broj preminulih tijekom ovog mjeseca povećava na 60. Ukupno su do sada od početka ožujka evidentirane 63 preminule osoba pozitivne na COVID-19. S kućnog liječenja otpušteno je 198 osoba”, priopćeno je.


Imamo 1973 novozaraženih i 45 preminulih

10:50 – “U posljednja 24 sata zabilježeno je 1973 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 19.275. Među njima je 2060 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 235 pacijenata. Preminulo je 45 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 105.691 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 1398 preminulo, ukupno se oporavilo 85018 osoba od toga 2638 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 40.083 osoba. Do danas je ukupno testirano 683.104 osoba, od toga 6139 u posljednja 24 sata”, stoji u priopćenju Nacionalnog stožera civilne zaštite.


120 novozaraženih i 7 preminulih u Osječko-baranjskoj županiji

10:48 – U posljednja 24 sata testirano je 377 uzoraka od kojih je 120 bilo pozitivno na koronavirus. Hospitalizirano je 211 osoba (168 u Osijeku i 43 u Našicama). 32 pacijenta su na respiratoru. Preminulo je sedam osoba. 1615 osoba je trenutno u samoizolaciji, doznaje SiB.


7 novozaraženih u Šibensko-kninskoj županiji

10:47 – “U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije sedam osoba je oboljelo od COVID-19 infekcije; četiri osobe s područja Šibenika, dvije osobe s područja Knina te jedna osoba s područja Skradina. 34 osobe se liječe na odjelu infektologije šibenske bolnice, nitko nije na respiratoru. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji. Trenutno je 349 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije.

U posljednja 24 sata uzorkovano je 28 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 986 osoba”, doznaje se.


122 novozaraženih i jedna preminula osoba u Ličko-senjskoj županiji

10:46 – “S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 122 su novooboljele osobe od COVID-19 te je jedna osoba preminula. 87 oboljelih osoba su korisnici Doma za odrasle osobe Bistričak iz Otočca, 18  oboljelih osoba je s područja Senja, 9 s područja Gospića,  3 oboljele osobe iz Brinja, 2 iz Otočca,  po jedna oboljela osoba s područja Novalje, Plitvičkih Jezera i Perušića. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

U OB Gospić preminula jedna osoba starije životne dobi (81 godina). Preminula osoba je bila korisnica Doma za starije i nemoćne osobe Ličko-senjske županije. Od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije ukupno je oboljelo 1205 osobe od čega je 364 aktivna slučaja, 807 osoba je izliječeno te 34 osobe preminule”, doznaje se.


18 novozaraženih u Međimurju

10:45 – “Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u proteklih 24 sata evidentirano je 18 slučajeva osoba pozitivnih na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji, temeljem brzih testova obavljenih u Županijskoj bolnici Čakovec. U proteklih 24 sata oporavila se 101 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je  1 253. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 20 869 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije. Jutros je u mikrobiološkom laboratoriju uzeto novih 308 uzoraka.

U Županijskoj bolnici Čakovec, u ovom trenutku, hospitalizirano je 89 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19, od toga je njih 5 hospitalizirano unutar 24 sata, dok su otpuštena 3 pacijenta. Na respiratoru se nalazi 13 covid pozitivnih pacijenata. U proteklih 24 sata nije evidentirana preminula COVID-19 pozitivna osoba”, izvijestio je županijski stožer.


278 novozaraženih u Zagrebačkoj županiji

10:25 – U posljednja 24 sata u Zagrebačkoj županiji zabilježeno je 278 novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestili su u ponedjeljak iz županijskog Stožera civilne zaštite. Trenutno je u županiji aktivno 3701 slučajeva zaraze. Od početka epidemije ukupno je evidentirano 7582 osobe kojima je potvrđena bolest, izliječeno je 3847 osoba, a 34 su umrle.

“U odnosu na podatke od jučer oboljelo je 278 osoba (gradovi – 6 Samobor, 8 Sveta Nedelja, 11 Zaprešić, 7 Jastrebarsko, 71 Velika Gorica, 11 Ivanić-Grad, 41 Dugo Selo, 18 Vrbovec, 31 Sveti Ivan Zelina, općine – 10 Brdovec, 5 Bistra, 2 Jakovlje, 2 Pušća, 2 Stupnik, 5 Pisarovina, 1 Krašić, 2 Orle, 1 Kravarsko, 2 Pokupsko, 3 Kloštar Ivanić, 8 Križ, 4 Brckovljani, 14 Rugvica, 5 Dubrava, 1 Preseka, 5 Rakovec, 1 Gradec, 1 Bedenica)”, stoji na stranicama županije.

Mjera samoizolacije propisana je za osam razreda osnovnih škola. Stožer apelira na građane da se pridržavaju svih mjera i uputa, posebice vode računa o socijalnoj distanci te da izbjegavaju putovanja.


125 novozaraženih u Primorsko-goranskoj županiji

10:24 – “U Primorsko-goranskoj županiji je danas 125 novozaraženih osoba i 134 osobe koje su ozdravile. Broj aktivnih slučajeva COVID-19 bolesti na području PGŽ nije rastao u odnosu na jučer i iznosi 2133. Udio zaraženih osoba starijih od 65 godina u ukupnom broju zaraženih je također konstantan i danas iznosi 13 posto što je dobar pokazatelj, poručuju epidemiolozi. Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a broj hospitaliziranih pacijenata u bolnici koje se liječe od COVID-19 bolesti je porastao za 10 osoba u odnosu na jučer i danas iznosi 107. Od tog je broja danas na respiratoru 13 osoba”, doznaje se.


Brza testiranja u Splitu od 29. studenog

10:01 – Ravnateljica NZJZ-a Splitsko dalmatinske županije Željka Karin kazala je u ponedjeljak u HRT-ovoj emsiji U Mreži prvog da se u toj županiji također kreće u brzo testiranje, ali samo u određenim institcijama i kolektivima. “Još uvijek odrađujemo s PCR testovima dovoljan broj uzoraka, odnosno onoliko koliko nam prijavi opća medicina”, rekla je.

Od 29. studenog u splitskoj trajektnoj luci bit će novo drive in testiranje. Oni koji nemaju auto mogu doći pješice u taj natkriveni prostor. “Zadnja dva tjedna najviše je oboljelih od 30 do 49 godina. Zadnjih desetak dana je više virusa među mlađima. Očito je riječ o cirkuliranju virusa među mladima u srednjim školama i međusobnom druženju”, dodala je Karin.


28 novozaraženih i jedna preminula osoba u Korpivničko-križevačkoj županiji

9:57 – Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih nalaza preostalih testiranih uzoraka na SARS – CoV-2 virus izuzetih u subotu 21. studenoga, na području županije potvrđeno 28 novih slučajeva bolesti COVID-19.

Na području Koprivničko-križevačke županije trenutno je aktivno 593 slučajeva bolesti COVID-19, 75 osoba je ozdravilo, a na bolničkom liječenju nalazi se 63 osoba. U OB Koprivnica preminula je osoba starije životne dobi (1938. g) s pozitivitetom na koronavirus  koja je u kliničkoj anamnezi imala i druge dijagnoze.

Od početka pojave SARS – CoV-2 virusa na području županije je ukupno testirano 9909 osoba te je zabilježeno 1977 slučajeva bolesti COVID-19.


3 novozaraženih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

9:56 – “U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su tri nova slučajeva zaraze koronavirusom. Radi se dvije osobe iz Dubrovnika i jednoj osobi koja nema prebivalište na području naše županije. Ukupno je zaražena jedna muška i dvije ženske osobe, a za jednu osobu je utvrđena epidemiološka veza.

Izliječene su 52 osobe: 17 iz Dubrovnika, 11 iz Metkovića, devet iz Župe dubrovačke, šest iz Ploča, pet iz Konavala, dvije iz Opuzena, jedna iz Slivnog i jedna osoba koja nema prebivalište na području naše županije.

U OB Dubrovnik hospitalizirano je 49 osoba pozitivna na koronavirus. Sedam bolesnika zahtijeva intenzivnu skrb, jedan bolesnik je na respiratoru – neinvazivna ventilacija, a šest je na invanzivnoj ventilaciji. U posljednja 24 sata obrađeno je 35 uzoraka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 23.495 uzoraka. U samoizolaciji su 652 osobe, a u posljednja 24 sata zabilježeno je jedno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 99 slučaja kršenja samoizolacije”, priopćeno je.


142 novozaraženih u Vukovarsko-srijemskoj županiji

9:53 – “U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 142 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (46 osoba iz Vukovara, 18 iz Vinkovaca, po 8 osoba iz Županje, Borova i Tovarnika, 5 iz Iloka, po 3 osobe iz Lipovače i Petrovaca, po 2 iz Babine Grede, Bobote, Bošnjaka, Bršadina, Ilače, Komletinaca, Nuštra, Otoka, Privlake, Rokovaca, Sotina, po 1 iz Andrijaševaca, Bapske, Bogdanovaca, Cerne, Ivankova, Jarmine, Markušice, Negoslavaca, Novih Mikanovaca, Opatovca, Pačetina, Posavskih Podgajaca, Rajevog Sela, Soljana, Starih Jankovaca, Starih Mikanovaca i Vrbanje, te 4 osobe s prebivalištem u našoj županiji, a boravištem izvan nje.). Nema preminulih osoba.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 3910, od kojih je 3207 osoba izliječeno, a ukupno je preminulo 60 osoba. Trenutno je u županiji 64 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 103 osoba, te je ukupno do sada testiranih osoba na području županije 22.993. U samoizolaciji na području županije su 943 osobe.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 55 radnika iz sustava zdravstva (13 liječnika, 25 medicinskih sestara/tehničara, 9 drugih zdravstvenih radnika i 8 nezdravstvenih radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 26 radnika (8 liječnika, 14 medicinskih sestara/tehničara, 1 drugi zdravstveni radnik i 3 nezdravstvena radnika)”, izvijestio je stožer.


59 novozaraženih u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

9:51 – “Na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je 59 novih slučajeva zaraze koronavirusom – 33 novozaražene osobe s područja su grada Bjelovara, po 4 novooboljele osobe s područja su grada Čazme i općine Velika Pisanica, po 3 novozaražene osobe s područja su gradova Garešnica, Daruvar i Grubišno Polje te općine Rovišće, po 2 novooboljele osobe s područja su općina Đulovac i Končanica, a po 1 novi slučaj zaraze koronavirusom zabilježen je na području općina Nova Rača i Velika Trnovitica.

Na COVID odjelu bjelovarske Opće bolnice trenutno je na liječenju 31 pacijent od kojih je njih 4 na respiratoru. U samoizolaciji je u našoj županiji 1430 osoba”, priopćeno je.


Kostović: ‘COVID-19 utječe i na mozak’

9:38 – Akademik Ivica Kostović (77), jedan od vodećih hrvatskih neuroznanstvenika i profesor Medicinskog fakulteta u Zagrebu, u intervjuu Večernjem listu otkriva da covid-19 utječe i na ljudski mozak, no znanstvenicima još nije jasno kako se koronavirus u mozgu širi. Prve radove o tome objavili su Kinezi, koji tvrde da su u 50 posto slučajeva utvrdili mikro promjene u moždanoj cirkulaciji te da virus zahvaća i oštećuje posebno one dijelove mozga koji primaju informacije preko sinaptičkih veza od njušnog puta, navodi dnevnik.

“Gubitak okusa neurološki je znak, ali to mi nije jasno jer je dalek put od okusnih pupoljaka do mozga”, govori Kostović i ističe da će trebati puno istraživanja da bi se utvrdilo kakve će posljedice na mozak ostaviti covid. To se ne može otkriti na brzinu, kaže akademik i upozorava da je iz tiska povučeno 30 posto radova upravo zato što su objavljeni na brzinu. Uvjeren je da će Amerikanci prvi objaviti relevantne radove o tome jer imaju sto milijuna zaraženih i vrhunske znanstvenike. Kazao je da covid utječe i na mentalno zdravlje te da 50 posto američke populacije ima neki oblik mentalnih tegoba kao posljedicu pandemije, donosi Večernji list.


Rimski kafić zabranio razgovore o pandemiji

9:21 – Natpis iznad šanka je jasan – svaki razgovor o koronavirusu i svemu s njime povezanom strogo je zabranjen. Upraviteljica malenog bara u rimskome predgrađu svojim gostima želi omogućiti predah od globalne pandemije i uživanje u kavi. “Već mjesecima se govori samo o tomu pa smo mi odlučili razvedriti atmosferu”, kaže Cristina Mattioli, upraviteljica bara koji se prikladno zove “Feeling”.

Italija je bila prva europska zemlja pogođena pandemijom i pretrpjela je najduže i najstrože karantene. Nakon nekoliko ugodnih ljetnih tjedana, kad se život zamalo vratio u normalu, pandemija ponovo dominira svime.  “Nije to stanje poricanja ili nerazumijevanja onoga što nas okružuje, nego jednostavno želimo predahnuti”, rekla je Mattioli AFP-u. Većina gostiju pozitivno je reagirala na zabranu.

Bruna Piazza, koja ondje redovito dolazi, misli da je to sjajna ideja. “Siti smo covida, ne možemo to više podnijeti, kamo god idemo samo o tome razgovaraju”, rekla je. “Sretna sam da mogu razgovarati o bilo čemu drugome”.  Koronavirus je, ipak, i ondje prisutan. Dezinficijensi su na stolovima, a maske nosi svi koji ne jedu ili ne piju. Bar se mora zatvoriti u 18 sati po vladinoj uredbi za suzbijanje širenja virusa.

Mattioli je čak onima manje maštovitima na zidovima izvjesila ponudu tema za razgovor, od povijesti do kulture. “To je bio pametan potez, rekao bih čak i neophodan”, dodaje drugi redovni gost, frizer Maurizio Ciocari.  “Moramo prestati razgovarati o tome, moramo riješiti problem, a ne o njemu razglabati”. A što ako razgovor ipak skrene na zabranjenu temu.  “Nema sankcija, ali pokažem im natpis”, smije se 35-godišnja Mattioli.

I čini se da ima uspjeha. Počeli su joj dolaziti novi gosti koji su čuli za bar u kojemu se ne razgovara o koroni.  “Vlasnik kafića u Trentinu, na sjeveru Italije, stavio je sličan natpis, ali me je prvo pitao za dopuštenje”, dodaje s ponosom.


54 novozaraženih u Istri

9:19 – “Tijekom protekla 24 sata potvrđene su 54 novozaražene osobe s područja Istarske županije. Za 34 osobe radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Kod 10 osoba epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima s područja: Rijeka (5), Zagreb (1), Slovenija (2), Italija (2). U epidemiološkoj obradi nalazi se 10 osoba. Izliječeno je 55 osoba. Trenutno je 589 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalaze se 323 osoba”, javio je istarski stožer.


26 novozaraženih u Sisačko-moslavačkoj županiji

9:18 – “U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan je dvadeset i šest novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o petnaest osoba s područja grada Siska, četiri osobe s  područja grada Popovače, dvije osobe s područja grada Petrinje, dvije osobe s područja  općine Lekenik, jednoj osobi s područja općine Sunja, jednoj osobi s područja općine Dvor i jednoj osobi s područja grada Novske”, priopćio je županijski stožer.


157 novozaraženih i 3 preminulih u Brodsko-posavskoj županiji

9:17 – “Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježeno je 157 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina) s dijelom uključenih podataka i od prethodnog dana: grad Slavonski Brod (43), grad Nova Gradiška (23), općina Davor (14), općina Rešetari (6), općine Brodski Stupnik, Donji Andrijevci, Gornja Vrba i Oprisavci (po 3), općine Garčin, Gundinci, Nova Kapela, Oriovac, Slavonski Šamac, Stara Gradiška i Vrbje (po 2), općine Bukovlje, Klakar, Okučani, Podcrkavlje, Sikirevci, Staro Petrovo Selo i Velika Kopanica (po 1) te 10 osoba s prebivalištem u drugim županijama. Za preostali dio pozitivnih osoba epidemiološka je obrada u tijeku.

U zadnja 24 sata u slavonskobrodskoj Općoj bolnici „Dr. Josip Benčević” preminule su tri osobe (M – 1950. i 1951. godište i Ž – 1935. godište), a preminule su osobe imale i niz drugih komorbiditeta. Ukupan broj preminulih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 42. Hospitalizirano je ukupno 67 osoba (isto kao i prethodni dan) od čega u slavonskobrodskoj bolnici 50 osoba, a u novogradiškoj bolnici 17 osoba. Devet hospitaliziranih osoba je na respiratoru (1 osoba više nego prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 1.595 osoba (383 osobe manje nego prethodni dan)”, izvijestio je stožer.


Pulmolog Srića: ‘Mjere su zakašnjele, lockdown će biti jedino rješenje’

9:09 – Pulmolog Saša Srića na N1 televiziji ponovno je komentirao stanje s koronavirusom u Hrvatskoj. “Broj testiranja je premali da bismo imali realnu i adekvatnu sliku koju bismo željeli imati”, rekao je Srića, dodavši da nam antigensko testiranje može dati uvid u stanje, ali da ono ne može zamijeniti PCR testiranje.

“Svaka brojka, pa čak i više od pet posto testiranih koji su pozitivni govore da brojke izmiču kontroli, a kamoli ove koje imamo u nekim županijama od čak 25 posto. To ukazuje na veliki problem koji je pred nama. Zdravstveni sustav je u ovom trenutku prekapacitiran”, rekao je Srića, dodavši da zdravstveni radnici daju svoj maksimum, ali da je sustav pred najvećim izazovom u povijesti.

Istaknuo je da je popunjenost na intenzivnim odjelima oko 90 posto. “U sljedećih nekoliko dana, pa i tjedan dana, ta će brojka značajno rasti. Mjere su zakašnjele, nisu na vrijeme donesene i bojim se da će u ovom trenutku lockdown biti jedino rješenje koje će nam preostati”, rekao je Srića.


Razvijen ‘koktel antitijela’ kao zamjena za cjepivo

8:50 – Dok cijeli svijet nestrpljivo iščekuje pojavu cjepiva koronavirusa, Karen Simeson, medicinska sestra iz Velike Britanije, prva je osoba na svijetu koja je dobila AstraZenecin “koktel antitijela”. Taj je medicinski pripravak stvoren za one koji se zbog oslabljenog imunološkog sustava ne mogu cijepiti, a trebao bi im pružiti jednogodišnju zaštitu od koronavirusa.

Vijesti o sličnom pripravku stižu i iz Sjedinjenih Američkih Država, u kojima je odobren eksperimentalni lijek na bazi antitijela kojeg je primio i još uvijek aktualni predsjednik Donald Trump, nakon što je obolio od COVIDA-19, javlja RTL.


Cjepivo s Oxforda ima 70-postotnu učinkovitost

8:33 – Prema završenom istraživanju, cjepivo s Oxforda učinkovito je kod 70 posto ljudi koji su razvili simptome COVIDA-19, javlja BBC. Iako je i to uspjeh, u odnosu na cjepiva Pfizera i Moderne, rezultat je razočaravajući.

U klinička ispitivanja bilo je uključeno više od 20 tisuća volontera, polovica u Ujedinjenom Kraljevstvu, a ostatak u Brazilu. Zabilježeno je trideset slučajeva COVIDA-19 kod ljudi koji su primili dvostruku dozu cjepiva te 101 slučaj kod ljudi koji su primili placebo.

No, oksfordsko cjepivo je puno jeftinije, lakše ga je skladištiti i lakše ga je transportirati u ostale dijelove svijeta od druga dva. Stoga će i dalje igrati važnu ulogu u borbi protiv pandemije, nakon što ga odobre regulatorna tijela.

Britanska vlada je prednaručila 100 milijuna doza oksfordskog cjepiva, što je dovoljno za imunizaciju 50 milijuna ljudi, a znanstvenici su cijeli proces dovršili unutar 10 mjeseci.


Nema novozaraženih u Požeško-slavonskoj županiji

8:23 – “U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 258 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 224 osobe nalaze se u kućnoj izolaciji, a 34 osobe su hospitalizirane. U samoizolaciji se nalazi 505 osoba, a ukupno je testirano 16.006 osoba. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba”, stoji u priopćenju županijskog stožera.


Evo što se događa ako dobijete negativan nalaz na brzom testiranju

8:08 – Pročelnik zagrebačkog Ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč poručio je za N1 da se u Zagrebu dnevno testira četiri puta više nego što tehnički li ljudski potencijali mogu i da je gotovo svaka treća testirana osoba pozitivna.

Istaknuo je da se danas u Zagrebu počinje s brzim testiranjem na 12 lokacija te da su već i tijekom vikenda stizale narudžbe. “Ako je nalaz negativan na brzom testiranju onda ta osoba ide ili na PCR testiranje ili se testiranje ponavlja nakon dva dana. Prema njemu je isti postupak kao da je pozitivan”, kazao je Jeleč.


Britanci mijenjaju pravila o samoizolaciji

8:00 – Britanska vlada objavit će u ponedjeljak da više neće biti potrebna samoizolacija za osobe koje su došle u kontakt s pozitivno testiranima na covid-19, javlja list Telegraph. Kontakti pozitivno testiranih osoba morat će se sedam dana podvrgavati dnevnim testovima, a u međuvremenu će im biti dopušteno da obavljaju svoje poslove.

Ministri bi vjerojatno trebali odlučiti da će se postojeći sustav u kojemu se zahtijeva da ljudi 14 dana ostanu kod kuće ukinuti u siječnju, pokaže li se da su pilot programi uspješni, navodi list. Velika Britanija sedma je najpogođenija zemlja u svijetu po broju zaraženih koronavirusom kojih ima preko 1,5 milijuna, ali i peta po broju smrtnih slučajeva gdje ima najviše mrtvih u Europi (55.120).


44.059 novozaraženih i 511 preminulih u Indiji

7:05 – Indija je zabilježila 44.059 novih slučajeva zaraze koronavirusom, te je tako sada u toj zemlji ukupno zaraženo 9,14 milijuna ljudi, najnoviji su podaci ministarstva zdravstva objavljeni u ponedjeljak. Indija se po broju zaraženih covidom-19 nalazi na drugom mjestu u svijetu, nakon Sjedinjenih Država, iako je stopa dnevnog rasta u Indiji pala nakon što je u rujnu dosegnula vrhunac.

Prema najnovijih podacima Reutersa, dnevni broj novih slučajeva već više od dva tjedna iznosi gotovo 50 tisuća. Broj smrtnih slučajeva od covida-19 porastao je za 511, pokazuju podaci ministarstva zdravstva, na ukupno 133.738 umrlih od koronavirusa u toj zemlji.


Nakon 138 dana otvorene granice australskih saveznih država

7:05 – Granice između Victorije i Novog Južnog Walesa otvorene su u ponedjeljak minutu iza ponoći nakon što je od 8. srpnja kretanje stanovnika između dviju najgušće naseljenih država Australije bilo ograničeno strogom karantenom radi suzbijanja pandemije koronavirusa. Po prvi puta nakon 138 dana, građani se ponovo mogu slobodno kretati iz jedne u drugu državu. Lokalni mediji izvijestili su da je na glavnoj cesti između susjednih regionalnih gradova Wodonge i Alburyja postavljen DJ pult koji je glazbom pratio prolazak prvih vozila u ponoć i minutu.

Nacionalna televizija ABC objavila je slike slavljeničkog dočekivanja putnika iz Melbournea u sydneyskoj zračnoj luci. Prije izbijanja pandemije koronavirusa, zrakoplovna linija Sydney – Melbourne bila je druga najprometnija zračna ruta u svijetu. Avioprijevoznici Airlines Qantas i Jetstar prodali su više od 25 tisuća avionskih karata u prvih 48 sati nakon što je ranije ovaj mjesec najavljeno da će se ukinuti prekogranična ograničenja kretanja.

Savezna država Victoria bila je središte drugoga vala pandemije u Australiji, zbog čega je uvedena stroga karantena nakon što je broj dnevno novooboljelih dosegnuo 700 novih slučajeva zaraze. Melbourne, grad od 4,9 milijuna stanovnika, bio je paraliziran čitavih 112 dana tijekom kojih je građanima rečeno da moraju ostati kod kuće. Od kada su koncem listopada ukinuta ograničenja, Victoria nema novooboljelih. U ponedjeljak je zabilježen 24. dan za redom bez novih slučajeva zaraze, te je trenutno u toj australskoj državi samo jedan aktivan slučaj covida-19.

Novi Južni Wales, najveća savezna država u australskoj federaciji s oko 6,7 milijuna stanovnika, trenutno bilježi 16. dan bez novih slučajeva lokalnog prijenosa koronavirusa. Prošli tjedan, Južna Australija najavila je uvođenje privremene šestodnevne karantene nakon naglog skoka broja oboljelih. Karantena je ukinuta tri dana ranije od najavljenog jer je otkriveno da je zaraženi lagao o okolnostima prijenosa zaraze. U ponedjeljak je Južna Australija zabilježila tek jedan novi slučaj covida-19.

Od izbijanja pandemije, Australija, zemlja s oko 25 milijuna stanovnika, zabilježila je nešto više od 27.800 slučajeva zaraze koronavirusom – po broju stanovnika značajno manje od većine razvijenih zemalja. Ta zemlja u suzbijanju pandemije provodi mjere karantene u kombinaciji s rigoroznim testiranjima i praćenjem zaraze. Do sada je ukupno umrlih u Australiji 907, od čega 819 u Victoriji.


UNICEF šalje dvije milijarde doza cjepiva siromašnim zemljama

7:05 – Zemlje u razvoju dobit će sljedeće godine u “mamutskoj operaciji” gotovo dvije milijarde doza cjepiva za covid-19, objavila je u ponedjeljak UN-ova agencija za djecu UNICEF. UNICEF je objavio da je pokrenuo suradnju s 350 zrakoplovnih i logističkih kompanija kako bi se dostavilo potrebno cjepivo i injekcije u siromašne zemlje poput Burundija, Afganistana i Jemena u sklopu COVAX-a, globalnog plana za distribuciju cjepiva za covid-19 Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

“Surađivat ćemo na tom planu kako bismo za tu povijesnu, mamutsku operaciju osigurali dovoljan transportni kapacitet”, rekla je ravnateljica UNICEF-ova odjela za opskrbu Etleva Kadilli. Cilj je COVAX-a – projekta koji zajednički vode WHO, skupina GAVI i Koalicija za epidemiološku pripremljenost – spriječiti pojedine zemlje da nagomilavaju zalihe cjepiva za covid-19, te osigurati cjepivo za sve najugroženije skupine u svim zemljama svijeta.

Čelnici 20 najbogatijih zemalja svijeta okupljenih u G20 su na virtualnom sastanku u subotu i nedjelju obećali da će osigurati pravednu raspodjelu cjepiva, lijekova i testova, kako siromašne zemlje ne bi bile izostavljene. Čak i prije početka pandemije pristup cjepivu nije bio jednak za sve, jer oko 20 milijuna beba nije moglo dobiti cjepivo koje bi ih zaštitilo od teških bolesti, invaliditeta ili smrti, objavio je WHO. “Trebamo svu raspoloživu pomoć dok se pripremamo za dostavu doza cjepiva, injekcija, te zaštitne opreme kako bi se zaštitili zdravstveni radnici diljem svijeta”, rekla je Kadilli, dužnosnica UNICEF-a koji je najveći pojedinačni kupac i distributer cjepiva na svijetu.

Bez obzira na aktualnu pandemiju, UNICEF svake godine distribuira preko dvije milijarde doza cjepiva za rutinska cijepljenja u gotovo 100 zemalja svijeta. Očekuje se da bi do kraja ove godine zdravstveni regulatori mogli odobriti prva cjepiva za covid-19.


Od danas kreće masovno testiranje u Zagrebu

Jučer – Prvi puta u Hrvatskoj od ponedjeljka kreću masovna testiranja na koronavirus. U Zagrebu će se, u prvom valu, na 12 lokacija besplatno uzimati brisevi. Važno je da dođu samo osobe koje imaju simptome unutar pet dana i koje su naručene preko stranice brzitest.com.hr. Danas je prazno, ali za sutra više nema slobodnih termina jer je ponedjeljak popunjen na svih 12 lokacija u metropoli.

Nakon što se osoba naruči preko interneta, odabere lokaciju i datum testiranja, dođe na drugu točku gdje će ju dočekati zdravstveni radnici koji uzimaju bris nosa. Bris nakon toga ide u ekstrakcijski pufer te poslije na testni uređaj. Kroz 15 minuta nalaz se može očitati.

Više doznajte OVDJE


Nema skraćivanja samoizolacije, niti zatvaranja škola

Jučer – Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je u nedjelju da je, unatoč strožim mjerama, Nacionalni stožer civilne zaštite protiv zatvaranja škola osim ako za to ne postoji prijeka potreba.

“To je stav i nacionalnog Povjerenstva koje vodi ministar Fuchs i moja zamjenica, tako da za osnovne škole u ovom trenutku ta mjera ne dolazi u obzir, ali možda za neke srednje škole ili dijelove srednjih škola da bude kombinacija nastave B i C. No, o tome odlučuje ministar Fuchs, a ne Nacionalni stožer”, kazao je Capak.

Nacionalni je stožer, kaže, uzeo strategiju da kontinuirano razgovara o mjerama. “Ako uočimo izvor ili žarišta odmah reagiramo i na nacionalnoj razini se donose mjere, ali uz mogućnost da županijski stožeri i lokalni stožeri donesu strože mjere na svojoj lokaciji prema svojoj situaciji”, rekao je Capak. Dodao je kako na nacionalnoj razini mjerama nisu dotakli sport ni škole.

“Ako se pokaže da negdje imamo takav problem onda ćemo razgovarati o tome s nadležnim resorima. To se kontinuirano promatra i ako bude potrebe razgovarat ćemo s Ministarstvom turizma i športa, s ministrom Fuchsom”, rekao je Capak. Za sada se, rekao je, neće skraćivati vrijeme samoizolacije sa sadašnjih 10 dana.

“Već smo skratili vrijeme samoizolacije na 10 dana, oni koji nemaju simptome mogu izaći i mogu na radno mjesto. Mislimo da je trenutno vrijeme izolacije dobro balansirano sa ovih 10 dana, kad 99 posto nije zarazan deseti dan može na radno mjesto, a to nam je važno za recimo zdravstvene djelatnike. Za one koji su sedam dana pod simptomima, to treba biti spoj kliničke slike i PCR testa”, naglasio je Capak.

Više doznajte OVDJE.

Povratak na Net.hr