IGOR VIDAČAK ZA VIJESTI.HR / Macron i moćni čelnici na jednoj, Weber i HDZ na drugoj strani: 'Slijedi nam intenzivno razdoblje'

Image
Foto: Pixsell, AP Images

Rezultati koji su promijenili sliku EP-a prvi put u njegovoj 40-godišnjoj povijesti

28.5.2019.
15:51
Pixsell, AP Images
VOYO logo

Manfred Weber iz Europske pučke stranke (EPP) kandidat je za predsjednika Europske komisije, ali francuski predsjednik Emmanuel Macron i desetak drugih predsjednika zemalja članica Europske unije protive se tom izboru.

"Slijedi nam razdoblje intenzivnih i vrlo složenih pregovora i među čelnicima država članica unutar Europskog vijeća, ali i među novoizabranim kandidatima u Europskom parlamentu", kazao nam je dr. Igor Vidačak s Fakulteta političkih znanosti pa dodao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na sjednici Europskog vijeća 21. i 22. lipnja trebalo bi biti jasno postoji li prostor za dogovor o kandidatu za predsjednika Europske komisije, a konačni sastav europskih političkihgrupacija u Parlamentu trebao bi biti poznat najkasnije do 24. lipnja."

Stoga, rezultati koji su promijenili sliku Europskog parlamenta prvi put u njegovoj 40-godišnjoj povijesti, iz razloga što EPP te S&D nisu osvojili potrebnu većinu, mogao bi stajati Webera pozicije, ali bi moglo i otegnuti pregovore. To se i očekivalo, zbog "usitnjavanja" Parlamenta, mnoge će teme biti podvrgnute detaljnijim i dugotrajnijim raspravama nego što smo naviknuli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prva mogućnost da novi saziv Europskog parlamenta izglasuje novog predsjednika Europske komisije bit će u srpnju, ali je vrlo vjerojatno da bi se ti pregovori mogli otegnuti do jeseni", zaključio je Vidačak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo