analiza novog šefa sabora / Macan za Vijesti.hr: 'Staložen kao svećenik, Petrov bi mogao posramiti nestašne'

'Sabor je dugo bio glasačka mašinerija vladajućih, a sada opet ima priliku postati mjesto odlučivanja, što iščitavam kao namjeru Mosta.'

15.10.2016.
12:50
VOYO logo
Image
lovrinović na facebooku /

'Petrov je odmah navalio da se usvoje jamstva, očito ne vjeruje HDZ-u, a to izaziva zabrinutost'

Image
lovrinović na facebooku /

'Petrov je odmah navalio da se usvoje jamstva, očito ne vjeruje HDZ-u, a to izaziva zabrinutost'

"Prije svega dajmo mu vremena. Ako je suditi po dosadašnjim iskustvima. Petrov će biti dobar i staložen predsjednik Sabora. I prije je smireno i staloženo nastupao te govorio, poput svećenika. S tog aspekta bit će na visini", kazao je za Vijesti.hr politički analitičar Krešimir Macan kada smo ga upitali što možemo očekivati od novog predsjednika Sabora Bože Petrova.

"Most je obećao mijenjati stvari - jedna je da Sabor postaje mjesto gdje se odlučuje i vode rasprave. Mogli bismo se iznenaditi novom praksom i prosuđivanjem situacija gdje bi se Petrov mogao nametnuti kao netko tko mijenja dosadašnju praksu nemiješanja u nefunkcioniranje Sabora. Jer, Sabor je dugo bio glasačka mašinerija vladajućih, a sada opet ima priliku postati mjesto odlučivanja, što iščitavam kao namjeru Mosta. Petrov će uvesti reda bolje nego itko prije, čak bi mogao i posramiti nestašne", rekao nam je Macan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jučerašnjom konstituirajućom sjednicom 9. saziva Hrvatskog sabora čelnik Mosta Božo Petrov postao je 11., ujedno i najmlađi predsjednik Sabora do sada. Za njega je glasovalo 132 zastupnika, 12 je bilo suzdržanih, a jedan zastupnik je bio protiv. Jedini koji je glasovao protiv Petrova bio je Ivan Pernar iz Živog zida.

"Želim zahvaliti na izboru najvažnije državne institucije. Možete biti sigurni da ću pravodobno i ravnopravno uvrštavati vaše prijedloge na dnevni red sjednica. Budite uvjereni da ću se svesrdno zalagati da Sabor bude parlament u punom smislu te riječi i glavni jamac za ostvarenje državnih interesa. Pred ovim sazivom stoje veliki zadaci i izazovi", kazao je u svom govoru novi predsjednik Sabora Božo Petrov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moja je misija i dužnost da Sabor kao najviša institucija bude najreprezentativnije tijelo u Hrvatskoj koje će biti maksimalno učinkovito", poručio je Petrov.

Kazao je kako su prije svega 'izabrani da služe narodu' te da bi svi to trebali 's ponosom i odgovornošću obavljati'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za kraj je zamolio sve da mu pomognu da ostvare sve ciljeve u Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo