stručni komentar / Macan i Lalić za RTL komentirali prve podatke stožera: 'Nazire se jedna nova koalicija na nacionalnoj razini...'

'Događa se neka promjena, i pitanje je hoćemo li čekati tri godine do parlamentarnih izbora', kaže Macan

16.5.2021.
19:21
VOYO logo

RTL-ovi analitičari Krešimir Macan i Dražen Lalić komentirali su prve rezultate od strane stožera. Prvo su komentirali situaciju u Zagrebu gdje je Tomislav Tomašević u velikoj prednosti, a Jelena Pavičić Vukičević i Miroslav Škoro se bore za drugo mjesto. 

"Sve je u skladu s procjenama koje su dale ankete. Ovo su sve neslužbene informacije. Nitko ne može slaviti. Ne znamo tko će biti u drugom krugu i hoće li biti drugog kruga. Iznenađuje ova velika prednost Tomaševića", kazao je Macan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lalić je dodao:

"Veliki su problemi konkurenata Tomaševiću. Ovi izbore se vežu uz mandat koji je prethodio, koji je bio vezan uz korupciju. Ovdje čak nismo ni sigurni tko će ući u drugi krug. Postoji jedan refleks birača koji su bili vezani uz Milana Bandića. To je možda jezičac koji je utjecao da Jelena Pavičić Vukičević prevlada. Zasigurno je bolje komunicirala i iskusnija je u vođenju kampanje - Škoro je blijed, a Filipović je netalentiran", kazao je Lalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Filipović je imao veliki izazov, a kad su došla druga lica, on je ostao u sjeni. Nije imao karizmu", kazao je.

Potom su komentirali situaciju u Osijeku. Tamo je HDZ-ov Radić u jako dobroj situaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je primjer kad se pripremate dvije godine za izbore. Domovinski pokret ima dobar rezultat", kazao je Macan.

Lalić se potom opet vratio na situaciju u Splitu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Fragmentacija dijela biračkog tijela na ljevici i centru koji je javno velik tokom kampanje se iskristalizirala u poznavanje Ivice Puljka. On je u ovoj kampanji pokazao da je snažan i odlučan. Kritizirali smo kampanjui Franjića. Splićani vole da netko izgleda kao gradonačelnik. Meni se čini da Puljak najviše izgleda kao poteštat", kazao je Lalić.

"Split slijedi primjer Zagreba. Ako zakažu velike stranke, onda dolazi nešto novo", dodao je Macan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U vezi Splita uvijek treba biti oprezan. Velike stranke kad su odabrale dobre kandidate, kad su maknuli ideologiju i ponudili rezultate, onda su ostvarili dobar rezultat. Komentirali smo da je Filipović u Rijeci radio dobru kampanju. Kad su velike stranke odabirale loše kandidate, onda su doživjeli krah", jasno će Lalić.

Potom su komentirali SDP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ulaze u skupštinu u Zagrebu. Ljevica vlada Zagrebom. Ako se u Rijeci ostvare ove prognoze, onda će Peđa Grbin reći ovo je ok, imamo rezultat. Kao i Škoro, ako uđe u skupštine u Zagrebu, Osijeku... Oni su osigurali svoje mjesto...", kaže Macan.

O Vukovaru je Macan rekao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tu je došlo do određenog raskola. Otišli su iz HDZ-a i imaju podršku Domovinskog pokreta."

"HDZ-u je strateški cilj bio zadržati Split, osvojiti Osijek i sudjelovati u vlasti u Zagrebu. I sljedeći cilj je bio 13 županija. U Ličko-senjskoj žuapniji se vodi velika bitka, Milinović je jak kandidat, dobro je umrežen. HDZ-u su sad tamni oblaci, što se tiče velikih gradova, nad glavom. Situacija u Zagrebu im je izuzetno nepovoljna. I sve u svemu imaju nepovoljan rezultat, to je onda loše za nacionalnu politiku. Bez obzira što idu još tri godine do izbora. A tko kaže da će to biti tri godine? Dolaze izazovna vremena...", kaže Lalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Lokalni izbori su uvijek bili pokazatelj. Samo što sada nisu negdje na pola. Događa se neka promjena, i pitanje je hoćemo li čekati tri godine do parlamentarnih izbora", dodao je Macan i dodao:

"Možemo! postaje druga politička opcija u državi, ovo će biti veliki poguranac."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja bi rekao da su potencijalno druga politička opcija. Jer osim Zagreba i Karlovca... Trebat će biti puno otvoreniji, trebat će prevladati sektaški pristup... Ali, jako su privlačni biračima. Nazire se jedna nova koalicija na nacionalnoj razini, ona između SDP-a i Možemo! To je noćna mora za HDZ", kazao je Lalić.

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo