LIJEČNICI PROTIV NOVOG PRAVILNIKA: / Zbog pisanja ispričnica učenicima, godišnje će pregledati 45.000 pacijenata manje

Image
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Od 1. listopada na snagu stupa novi pravilnik prema kojem obiteljski liječnici više neće smjeti izdavati ispričnice za izostanak s nastave učenicima koji se nisu liječili kod njih.

19.9.2016.
7:48
Sanjin Strukić/PIXSELL
VOYO logo

Liječnici tvrde da će zbog toga imati manje vremena za pacijente, pa od Ministarstva obrazovanja traže da se roditeljima da više ovlasti, piše RTL-ov portal Vijesti.hr.

Umjesto telefonskog poziva - obvezan pregled

Obiteljski liječnici ubuduće bi trebali ispričnice davati tek nakon pregleda, a ne nakon telefonskog poziva kako je često bio slučaj do sada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Učitelji nakon jedan sat izostanka zahtijevaju da se donese liječnička ispričnica. Naravno, postoje bezopasne, samoizlječive bolesti i roditelj, s punim pravom, izliječi dijete kod kuće. I ako od mene telefonom traže ispričnicu, koji je onda razlog, ako ja roditelju vjerujem, da mu ne vjeruje učitelj", kaže dr. Ines Balint iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KOHOM).

Godišnje se, kazala je Balint za Dnevnik Nove TV, ispiše 200 do 300 tisuća ispričnica. Ako za pisanje jedne treba u prosjeku tri minute, ispada da je to 15.000 sati godišnje. A ako se uzme u obzir da pregled jednog pacijenta u prosjeku traje 20 minuta, onda ispada da ispisivanje ispričnica znači godišnje 45.000 pregleda manje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POBUNA OBITELJSKIH LIJEČNIKA: /

'Vašoj djeci više nećemo pisati ispričnice za izostanak s nastave!'

Image
POBUNA OBITELJSKIH LIJEČNIKA: /

'Vašoj djeci više nećemo pisati ispričnice za izostanak s nastave!'

Image
Foto: PIXSELL, Marko Prpić
Image
Foto: PIXSELL, Marko Prpić

Ministarstvo obrazovanja treba naći rješenje

Prema sadašnjem pravilniku, roditelji sami mogu opravdati tri puta po jedan dan izostanka u jednoj školskoj godini. Roditelji te izostanke ne mogu opravdati jedino kada je najavljena provjera znanja, pa tada ipak trebaju potvrdu liječnika.

"U slučaju izmjene pravilnika moglo bi doći do zloporabe roditelja koji opravdavaju svoju djecu kad to nije potrebno, znači kad se pišu testovi. Tako da zapravo treba i sustav biti reguliran", kazala je za RTL Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S tim stavom suglasni su i u Ministarstvu obrazovanja jer, kažu, višednevne izostanke mogu opravdati razrednici, ravnatelj i učeničko vijeće. Stoga će Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta zatražiti sastanak s predstavnicima Ministarstva zdravlja, Hrvatske liječničke komore i Koordinacijom liječnika hrvatske obiteljske medicine na kojem bi trebali dobiti dodatna pojašnjenja vezana uz ovo pitanje te pronaći najbolje rješenje za učenike, roditelje i nastavnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo