ruši vlastite rekorde /

Lideri u nekomercijalnom turizmu: Vir hrvatski rekorder po povećanju turističkog prometa

Sustav e-visitor na otoku najpoznatijem po divljoj gradnji do danas je izbrojao 85 tisuća turista koji su već ostvarili milijun noćenja

24.7.2018.
7:00
VOYO logo

Dok drugi broje manjak, Vir ruši vlastite rekorde. Otok s 13 i pol tisuća komercijalnih turističkih kreveta u privatnom smještaju ima i daleko veći broj kreveta u vikendicama koje su u vlasništvu stranaca. Sustav e-visitor na otoku najpoznatijem po divljoj gradnji do danas je izbrojao 85 tisuća turista koji su već ostvarili milijun noćenja. Virani ponosno poručuju - zbog naših vikendaša lideri smo u nekomercijalnom turizmu. 

Dok Hrvatska generalno bilježi pad broja turista u odnosu na lani, otok Vir može se pohvaliti s nevjerojatnih 57 posto više noćenja i 67 posto više turista od kojih su neki, kako kažu, prvi, ali ne i zadnji put na otoku. Vir, prema sustavu e-visitor, kao vikendaški otok bilježi najveći porast na nacionalnoj razini u ovogodišnjem  turističkom prometu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Definicija turista je široka i ona ne prepoznaje razliku. Znači, kod nas je učestalo da se gleda na komercijalne i nekomercijalne turiste, međutim moramo napomenuti na otoku Viru te nekomercijalne turiste predstavlja 70 posto stranaca. Dakle, to su stranci koji imaju svoje kuće na otoku Viru, vikendice i mi ne možemo reći da su oni nekomercijani za nas, dapače", izjavio je zamjenik načelnika Vira, Antonio Vučetić.

To znači da je na otoku koji preko zime ima oko tri tisuće stanovnika u špici sezone oko 50 tisuća ljudi. U prvom redu do mora apartmani stoje oko 100 do 120 eura za dan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi imamo pet apartmana. Booking u odnosu na prošle godine je u znatnom povećanju. Eto, mogu reći čak do 30 posto. Jako sam zadovoljan kao privatni iznajmljivač", kazao nam je Srđan Liverić.

Uz domaće turiste, Austrijanci, Njemci, Slovaci, Mađari i Slovenci na se Vir vraćaju kroz cijelu godinu i za njih se organiziraju animacije i zabave.

"Na Viru nastupa kroz cijelu godinu zaista veliki broj izvođača, velikih imena i zvijezda. Pa tako ovo Virsko ljeto će opet obilježiti velike estradne zvijezde poput Mate Miše Kovača, Psihomodo Popa, Vatre, Željka Bebeka", najavila je Nina Peroš, event menadžerica Vir turizma. Virani kao idući korak planiraju dodatno urediti svojih 28 kilometara plaža, a u skoroj budućnosti imati i kampove, hotele i marine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo