POPLAVLJENI GOSPODARSKI OBJEKTI / Ekipa Crvenog križa pomaže Ličanima: 'Imamo dovoljan broj isušivača, grijalica. Srećom nisu stradali obiteljski domovi'

Uređaji za isušivanje se posuđuju građanima, a oni pak se žale da ih na kraju sve to skupo košta, jer ipak rade na struju

27.12.2021.
19:15
VOYO logo

Jutros se dio Gospića probudio bez vode, jesu li i tome razlog poplave? Ekipa RTL-a Danas u Gospiću je razgovarala s Vladom Brkljačićem, ravnateljem društva Crvenog križa ličko-senjske županije.

Pukla je vodovodna cijev vodocrpilišta kraj Bilaja, na potezu od Metka do Bilaja. To puknuće se dogodilo ispod polja koje je poplavljeno tako da je teško bilo detektirati gdje se nalazi kvar. Trebalo je otprilike 20 sati da se kvar detektira, a danas je on i otklonjen te je dio Gospića dobio vodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, dio podruma i konoba ostao je poplavljen, i treba ih isušiti.

"Svake se godine pojavljuju određene poplave, i mi kao Crveni križ smo spremni pomoći stanovnicima kojima su stradali podrumi. Srećom, obiteljski domovi nisu stradali. Mi imamo pripremljen određeni broj isušivača koje ćemo sutra odvesti do onih kojima bude potrebno. Također smo osigurali određeni broj plinskih topova i grijalica, s obzirom na to da su ti izvodi sigurno puni vode i biti će još dugo, a i hladno je vani“,  objašnjava Brkljačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uređaja za isušivanje, kao i plinskih grijalica, u prvom naletu ima dovoljno, kaže Brkljačić. U slučaju da bude potrebno dodatnih uređaja, nabaviti će ih iz Hrvatskog crvenog križa. Uređaji se posuđuju građanima, a oni pak se žale da ih na kraju sve to skupo košta, jer ipak rade na struju.

"To su isušivači jake snage i imaju jako dobar učinak. Iz tog razloga smo nabavili određeni broj plinskih grijalica kao bi se ti prostori čim brže grijali, jer čim se brže griju, brže će se sušiti i vlaga te će se skratiti vremenski period rada isušivača“, objašnjava Brkljačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A u isušivanju bi sljedećih dana ljudima mogla pomoći i bura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo