PAO ZLATKO MAMIĆ / Lažni rođak Zdravka Mamića nudio dionice Dinama i nasamario 17 osoba : 'Uvijek je nosio skupa odijela i satove'

Image
Foto: Martina Popovcic/PIXSELL , Luka Stanzl/PIXSELL, Shutterstock

Na upite o tome gdje su dionice, Mamić je odgovarao: 'To je povlaštena informacija pa nemojte okolo trubiti o tome'

10.1.2024.
14:33
Martina Popovcic/PIXSELL , Luka Stanzl/PIXSELL, Shutterstock
VOYO logo

Varalica Zlatko Mamić (50), koji je kao lažni nogometni skaut i tobožnji rođak Zdravka Mamića nudio nesuđenim dioničarima Dinama otkup dionica tog kluba - iako klub nikad nije privatiziran - morat će u zatvor, piše Jutarnji list.

Mamić je prvo bio na MUP-ovoj tjeralici, zatim je protiv njega raspisan europski uhidbeni nalog, ali potom ni njegovi finalni izostanci nisu omeli pravosuđe da mu se sudi, da ga se osudi i na kraju da mu se kazna i povisi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mamić će tako, ako mu se ikada uđe u trag, u jednoj od hrvatskih kaznionica odslužiti godinu i pol dana zatvora.

Image
KAKVA PRAVOSUDNA 2023! /

Slučajevi koji su obilježili ovu godinu: Od Agrokora, preko štrajka u pravosuđu do suđenja Glavašu, Mamićima...

Image
KAKVA PRAVOSUDNA 2023! /

Slučajevi koji su obilježili ovu godinu: Od Agrokora, preko štrajka u pravosuđu do suđenja Glavašu, Mamićima...

'Cilj mi je bio samo doći do novca'

Rođeni Dervenćanin s prebivalištem u Zagrebu nasamario je u startu 17 osoba i prisvojio si oko 211.000 eura. Iz Dinama su ga prijavili policiji nakon što su ih nezadovoljni Dinamovi "dioničari" zasuli upitima jer im "rođak Zdravka Mamića nije isporučio dionice".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Točno je da sam se predstavljao kao osoba koja zna i poznaje ljude u Dinamu. Ali nije točno da sam raspolagao povjerljivim informacijama, jer nemam nikakve veze s Dinamom niti sam u Dinamu ikad radio. Cilj mi je bio samo doći do novca", izjavio je Mamić 2017. tijekom ispitivanja.

"Točno je i da sam ljudima govorio da će Dinamo biti prodan kao dioničko društvo. Povjerovali su mi, a ja sam zadržao njihov novac. Žao mi je i kajem se. Inače, radio sam u Njemačkoj, gdje sam upoznao neke ljude s kojima sam u dobrim odnosima te ću uz njihovu pomoć vratiti novac jer ću ga pozajmiti. Nažalost, zbog nerealiziranja određenih poslovnih planova čiju naplatu sam očekivao, nisam bio u mogućnosti vratiti iznose koje sam dobio od oštećenih", naveo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvaljujući priznanju mogao se braniti sa slobode. U međuvremenu je pojedine oštećenike obeštetio, a još sedmoricu njih mora obeštetiti sa 91.012 eura u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude. No, taj rok je prošao.

'Uvijek je nosio skupa odijela i satove'

Oštećenici su rekli da nisu imali razloga sumnjati u Mamića jer su ga poznavali kao vrlo uspješnog direktora koji je radio za američku tvrtku Total life. Tvrtka se bavila prodajom dodataka prehrani.
"Zlatko je uvijek nosio skupa odijela i satove. Vozio je skupocjene automobile, a kad bismo imali sastanak, mobitel mu je stalno zvonio pa je ostavljao dojam uspješnog poslovnog čovjeka", rekla je istražiteljima jedna od osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upite o tome gdje su dionice, Mamić je odgovarao: "To je povlaštena informacija pa nemojte okolo trubiti o tome. To je, znate, tajna".

Najdraže mjesto za sklapanje posla Mamiću je bio poznati kafić Leggiero u Zagrebu. Tamo je uzimao od 1000 do 27.000 eura po osobi. Poslovao je i u Novoj Gradiški i Sisku, a jednom je vjerovniku osim dionica obećao i posao informatičara u Dinama, pa uzeo kotizaciju od 13.900 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posao u Dinamu je obećao i Vidoju P. Uzeo mu je više od 32.000 eura, a lažne nade o zaposlenju trajale su godinu dana.

POGLEDAJTE VIDEO: Nada je nasjela na online prevaru i 5 godina šutjela. 'Ni djeci nisam htjela reći. Mislim da sam poblesavila'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo