NAKARADAN SUSTAV / Lalovac otkrio bizarnu činjenicu: 'Viceguverner HNB-a ima duplo veću plaću od premijera'

11.2.2022.
19:24
VOYO logo

Bivši ministar financija Boris Lalovac gostova je u RTL-u Danas gdje je komentirao novu aferu viceguvenera HNB-a Romana Šubića, ali i rad te institucije te Vlade u vrijeme divljanja inflacije. 

Lalovac ističe kako je interesantno da je on došao 2017. te da je prvo posao koji je napravio bio taj da je sebi kupio nekretninu, kuću, po cijeni 25 posto nižoj od njezine ukupne vrijednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Danas cijene nekretnina divljaju, cijene stana u Zagrebu su po 3 - 4 tisuće eura, a kupuje se vila  umanjena za 75 posto vrijednosti. Mislim da je to skandalozno ponašanje čelništva HNB-a, bez obzira što je sve  vjerojatno po zakonu. Mi smo više puta tražili da se izmijeni zakon, takve stvari se ne smiju događati”, rekao je Lalovac.

Image
NIJE POZNAT IZNOS /

Viceguverner HNB-a preko agencije za naplatu potraživanja kupio vilu u Zagrebu? Ivana Kekin: 'To je strašno'

Image
NIJE POZNAT IZNOS /

Viceguverner HNB-a preko agencije za naplatu potraživanja kupio vilu u Zagrebu? Ivana Kekin: 'To je strašno'

'Plaće u HNB-u pokazuju nakaradnost sustava'

Dodao je i kako Vlada ne može kontrolirati HNB, već to može i isključivo Hrvatski sabor. “Njihov mandat je isti, oni daju izvješće u Sabor i odgovaraju jedino Saboru. No u zadnjih nekoliko dana vidimo da se bave svime samo ne onim za što su zapravo plaćeni”, kaže Lalovac. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objasnio je i kako je ovo treća razina primanja u HNB-u, dok je prva guvernere, njegov zamjenik, a potom viceguverner. 

“Viceguverner je treća razina HNB-a, a ima duplo veću plaću od premijera. Mislim da ovo pokazuje jednu nakaradnost sustava”, kaže Lalovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Upravo mu ta plaća osigurava da se ne bavi ovo čime se trenutno bavi. Mislim da su plače definirali sami. Sigurno ih Sabor nije definirao. Treba se otvoriti pitanje kako su i kojim aktima su plaće definirane, i ako su ih već tako definirali, onda nemojte se baviti time na tržištu, zloupotrebljavati na nečiju nesreću”, dodaje bivši ministar financija.

'HNB-ov je posao tijekom inflacije osigurati stabilnost cijena'

Dok inflacija divlja, HNB bi trebao osigurati stabilnosti cijena, što je i po zakonu pravna funkcija te institucije, podsjeća Lalovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mi jedino što smo čuli je 'idite kupiti tamo gdje je jeftinije'. Ali kako da idemo kupiti gdje je jeftinije, kad svugdje raste cijena. Svugdje cijena ide po 200-300 posto, svima idu energenti gore. Danas vidim i naknade banaka idu 20 posto gore. Za to su ponovo rekli, pa idite u neku drugu banku'', komentirao je Lalovac. 

Zaključuje kako je osnovna zadaća HNB-a da reagira u situaciji inflacije. “Oni podmeću nogu Vladi. Oni su cijeli proces inflacije gurnuli Vladi, da Vlada rješava, Vlada može dijelom riješiti, ne može sve. Nisu se pokazali kod slučaja franaka kao partner Vladi. Nažalost i kod ove Vlade se ne pokazuju kao partner, nego nažalost podmeću nogu”, kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lalovac smatra da će Plenković morati zatražiti reakciju te da HNB treba pomoći vezano za inflaciju. 

Najavio je da će SDP podržati Vladu ako smanje inflaciju

“Vidimo i izjavu guvernera koji govori o neopravdanom povećanju cijena, pa ako on ima takvu informaciju. Zašto već nije formirano tijelo zajedno s Vladom da se vidi tko to prevaljuje cijene ako su neopravdane”, pita se bivši ministar. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zabrinut je zbog opasnosti prelaska na euro u trenutku inflacije. “Nažalost, bojimo se da je ovo već otišlo predaleko i budući da je inflacija psihološki

moment, to se već počelo prevaljivati. Počeli su se svi ugrađivati u te cijene i svi govore o troznamenkastim povećanjima. Bitno je da se što prije smiri situacija, da Vlada djeluje sa paketom mjera i vidjet ćemo da li će to biti dovoljno”, kazao je Lalovac te najavio podršku SDP-a Vladi ako uspiju smanjiti dio inflacije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On smatra kako ove godine neće doći do rasta kamatnih stopa, no da kad uvedemo euro, do njih ne bi trebalo doći jer su već sada veće nego stope u eurozoni. 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo