'GORE JE OD REKORDNE POPLAVE IZ 2014.' / Mještani ljutiti: Kupa pregazila barijere u karlovačkom naselju, voda ušla u dvorišta i kuće, a jedno područje je najkritičnije

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/Pixsell

'Prognoze su jučer bile dobre i izgledalo je da ćemo proći bez posljedica, no ujutro mi je u dvorištu bilo oko 60 cm vode', kaže za Ivan Petrunić

18.9.2022.
12:22
Kristina Stedul Fabac/Pixsell
VOYO logo

U Ogulinu je poplavljeno dvadesetak kuća, voda je ušla u stambeni prostor, dio cesta je i dalje poplavljen, a za promet je zatvoren dio državne ceste D42 koji ide kroz grad, no kiše više nema i vodostaj Dobre opada, potvrđeno je u ogulinskom Stožeru Civilne zaštite.

Kako kaže gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović, koji je na terenu, štete tek treba zbrojiti, ali procjena je da je najmanje 20 kuća poplavljeno u naseljima Kirasići, Podvrh Žegar i Vučići.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mogu reći da je najgore prošlo, razina Dobre na očigled opada, ali će trebati sigurno cijeli dan da se povuče sa svih prometnica. U Ogulinu je danas sunčani dan i život se polako vraća u normalu, nakon naporne i neizvjesne subote", kazao je.

Image
BILJEŽIMO POVIJESNE REKORDE /

Kupa dosegnula osam metara, na snazi izvanredne mjere, Vakula: 'Kiša kao da želi nadoknaditi propušteno!'

Image
BILJEŽIMO POVIJESNE REKORDE /

Kupa dosegnula osam metara, na snazi izvanredne mjere, Vakula: 'Kiša kao da želi nadoknaditi propušteno!'

Posljedice izlijevanja i u ozaljskom kraju

Posljedice izlijevanja Kupe u ozaljskom kraju još su prisutne. Trg, Levkušje, dio Donjeg Pokupja i Zorkovac na Kupi i dalje su odsječeni, jer se voda s prometnica sporo povlači, iako je vodostaj i četrdesetak centimetara niži nego sinoć, doznaje se od načelnika Stožera Civilne zaštite Stjepana Basara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas se, kaže, “do poplavljenih sela može, ali u visokim čizmama”, pa stoga građanima i dalje pomažu vatrogasci s čamcima.

Najkritičnije na području Ozlja

Na području Karlovačke županije najkritičnije je na području grada Ozlja gdje je zbog poplave ugroženo 40-ak objekata a u gornjem dijelu Kupe, u najugroženijem dijelu općine Kamanje, rijeka je u padu oko pola metra, izvijestilo je u nedjelju Ravnateljstvo civilne zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nizvodno, u mjestu Koritnja i dalje postoji ugroza od rijeke Korane koja se ulijeva u Kupu i povećava njezin vodostaj. Žurne službe su na terenu i rade na ispumpavanju vode te dostavi dodatnih vreća s pijeskom. Zbog vode na kolniku za sav promet je zatvoreno desetak državnih, županijskih, lokalnih te nerazvrstanih cesta.

Voda u dvorištima i kućama

Brodarci, karlovačko naselje na Kupi, najgore je prošlo u izlijevanju rijeke iz korita, a mještani kažu za Jutarnji list da se sinoć činilo da će sve biti u redu, ali jutro im je donijelo vodu u dvorišta, ponegdje i kuće, možda je poplavljeno ili odsječeno stotinjak objekata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/Pixsell
Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/Pixsell

"Prognoze su jučer bile dobre i izgledalo je da ćemo proći bez posljedica, no ujutro mi je u dvorištu bilo oko 60 cm vode", kaže za Jutarnji Ivan Petrunić, dodajući da se njemu čini da su prošli čak i gore od rekordne poplave iz 2014. godine kada je plavio čitav grad, ovogodišnja poplava zahvatila je uglavnom samo njih, u manjoj mjeri još neka naselja na drugim lokacijama.

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/Pixsell
Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/Pixsell

Neki mještani ljuti su na vlasti i njihove loša prognoze, koji su najavljivali vodostaje od oko 750 cm, no Kupa je u Karlovcu premašila 800 cm te još nije ušla u fazu stagnacije, koja se ipak očekuje narednih sati. Boks barijere u Brodarcima su se pokazale potpuno nekorisnima, jer ih je vodni val doslovno pregazio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lošu prognozu u Hrvatskim vodam pravdaju obilnim padalinama u Gorskom kotaru i neočekivanim dolaskom tzv. sekundarnog vala.

Stanje se popravlja na gornjem toku Kupe

Stanja na poplavljenom području u gornjem toku Kupe se popravlja, nakon što je kiša prestala padati u subotu poslijepodne. Vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Delnice nisu morali intervenirati od jučer. U selu Kuželj, u kojem se iz korita izlila rijeka i pritoke, nekoliko podruma je poplavljeno. Crpljenje je uglavnom dovršeno, a ostala su još dva podruma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi, u kojem je smješten postav Prirodoslovnog muzeja u Rijeci, za sad je vizualno stanje bolje nego jučer, a posljedice će se utvrditi naknadno. Do daljnjega je Kaštel zatvoren za javnost, a sanacija i čišćenje počinje odmah po stabiliziranju vremena, doznaje se.

Nakon prestanka oborina, voda je u opadanju. Nakon niza dana s iznimnom količinom oborina, i protekla 24 sata do 8 sati u nedjelju zabilježene su znatnije količine u Gorkom kotaru. Tako je u Begovom razdoblju palo 69 litara, u Crnom Lugu 49, a u Delnicama 50. Nekoliko lokalnih cesta je oštećeno i zatvoreno za promet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo