BILJEŽIMO POVIJESNE REKORDE / Kupa dosegnula osam metara, na snazi izvanredne mjere, Vakula: 'Kiša kao da želi nadoknaditi propušteno!'

Image
Foto: Pixsell/Emica Elvedji/Kristina Štedul Fabac/Nel Pavletić

u Gorskom kotaru izmjerene su rekordne dnevne količine kiše u rujnu, a apsolutni dnevni rekord, barem otkad se provode mjerenja, zabilježen je u Ogulinu

18.9.2022.
10:26
Pixsell/Emica Elvedji/Kristina Štedul Fabac/Nel Pavletić
VOYO logo

U Karlovcu je Kupa  u 8 sati dosegnula 796 centimetara, osjetno više nego što se prognoziralo, te je dio predgrađa od Selca do Šišljaviča odsječen zbog vode na DC 36. Na drugoj strani u Brodarcima je poplavljeno nekoliko kuća i vatrogasci pomažu građanima, izjavio je za Hinu gradonačelnik Damir Mandić.

Stožer CZ Grada Karlovca zasjeda, prikupljaju se podaci o izlijevanju rijeka na prometnice, polja i dvorišta, a službe na terenu rade žurno, rekla je načelnica Stožera Ivana Fočić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vodostaj Kupe cijelu noć rastao, a raste i dalje

Dodala je i kako su jutros za promet zatvorene lokalne nerazvrstane u Brodarcima, Brođanima, Donjem Mekušju,  na Gradcu i cesta Mekušje-Kamensko.

Vodostaj Kupe u Karlovcu cijelu noć je rastao te raste i dalje, a 796 centimetara znatno je više od prognoze Stožera Civilne zaštite Karlovačke županije. Naime, bilo je rečeno da će se vrhunac držati nekoliko centimetara iznad 750.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KAKAV EKSTREMNI ULAZAK U JESEN /

Nakon beskonačne kiše, stiglo je olakšanje, ali meteorolog upozorava na nove nestabilnosti: Sutra opet jači pljuskovi i kiša

Image
KAKAV EKSTREMNI ULAZAK U JESEN /

Nakon beskonačne kiše, stiglo je olakšanje, ali meteorolog upozorava na nove nestabilnosti: Sutra opet jači pljuskovi i kiša

U Hrvatskim vodama smatraju da vrhunac sada jest vrlo blizu, te da glavnina vala već odlazi nizvodno prema Sisku.

“Sada imamo vrhunac vodnog vala, zaista smo blizu, ali se ne može reći hoće li nastupiti stagnacija za sat, dva ili više”, rekla je Hini voditeljica karlovačke Ispostave Hrvatskih voda Biljana Željeznjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Činjenicu da se nije potvrdila njezina procjena izrečena sinoć na Stožeru, da će do vrhunca doći tijekom jučerašnje večeri ili tijekom noći, Željeznjak je projasnila time da je nakon stagnacije vodnog vala uzvodno od Karlovca u Gorskom Kotaru došlo do sekundarnog vala jer je obilna kiša nastavila padati.

Od subote navečer na snazi su izvanredne mjere za obranu od poplave jer je Kupa prešla 750 centimetara. U 22 sata bila je na 759 centimetara, jutros u sedam sati na 793, da bi u osam bila na 796 uz daljnji rast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rijeka Dobra, koja se izlila u Ogulinu dolazi u Karlovac i puni Kupu na ušću u Pokuplju. Kako je pune dalje nizvodno od centra grada i pritoke Mrežnica i Korana usporava se protok ogromne količine vode.

U Gorskom koraru i Ogulinu izmjerene rekorne količine

Inače, u Gorskom kotaru izmjerene su rekordne dnevne količine kiše u rujnu, a apsolutni dnevni rekord, barem otkad se provode mjerenja, zabilježen je u Ogulinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povijesne rekorde premašio je i vodostaj na gornjem toku rijeke Kupe čije su bujične vode ostavile za sobom odrone, uništene ceste, odsječena mjesta, poplavljene podrume i prizemlja obiteljskih kuća, prenosi HRT. 

Vodostaj u samom Karlovcu za sada ne stvara probleme, ali ih ima uzvodno od Karlovca, na ozaljskom području te nizvodno. Na ozaljskom području su zatvorene mnogobrojne ceste, zatvoren je dio državne ceste od Jurovskog Broda prema Ozlju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najteže je u prigradskim naseljima Zorkovac, Lug i Polje ozaljsko. Voda je ušla u dvadesetak stambenih objekata. Tamo se brane podizanjem zečjih nasipa, odnosno vrećama s pijeskom, a na terenu su i dalje vatrogasci i pripadnici Stožera civilne zaštite.

Nešto je bolja situacija na ogulinskom području gdje se izlila rijeka Dobra. Iako je vodostaj još uvijek jako visok, u gornjim tokovima rijeka Kupa pada i doći će do stagnacije, a zatim će do kraja dana opasti Kupa i u samom Karlovcu, naveo je HRT i prenio da je i stanje i dalje teško na čazmanskom području.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teško na čazmanskom području, kiša kao da želi nadoknaditi propušteno

Hitne službe i dalje su na terenu u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Gotovo polovinu teritorija poharalo je nevrijeme. Na čazmanskome području, koje je najteže pogođeno, trebat će proći još mnogo vremena dok se stanje ne normalizira.

"Kiša kao da želi nadoknaditi propušteno u dosadašnjem dijelu godine. Nakon mjestimičnih rekorda u dnevnoj količini oborine početkom mjeseca, jutros su motritelji DHMZ-a zabilježili nove, još češće rekorde, premda mjerenja postoje dugi niz godina, ponegdje još od sredine prošloga stoljeća, kao primjerice u Ogulinu, gdje su jutros izmjerili 122 litre kiše po četvornome metru - najveću ikad izmjerena dnevnu količinu oborine na toj postaji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Manje, ali također ekstremno izmjereno je i u Kutini - 92 litre, a još više u Delnicama - 141 litra te najviše u Crnom Lugu kod Risnjaka - čak 192 litre. Srećom, sljedećih će dana kiša većinom izostati ili će je biti samo rijetko i u malim količinama, a ni bura neće biti tako jaka kao danas, kada je u najvišem gorju pao i prvi snijeg nakon ljeta", izjavio je HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.

Na području Ozlja voda ušla u podrume kuća

Vrlo je teško i na području Ozlja budući da je voda ušla u podrume kuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Točan broj oštećenih objekata još se ne zna, kao ni razmjeri materijalne štete koja se tek treba utvrditi. Poplavljene su i četiri glavne prometnice, pa je cestovni pristup Ozlju - otežan. Stanovnici kažu da takav potop ne pamte.

"Zatvorene su četiri prometnice, u 16 kuća je ušla voda. Do sada je iskorišteno 1500 vreća, a i dalje se pune za zečje nasipe. Kiša je stala, ali vodostaj ne opada. Na terenu je 30 vatrogasaca, pomažu nam i volonteri. Stiže čamac jer do nekih mjesta možemo doći jedino njime, rekao je Marko Udiković, zapovjednik DVD Jaškovo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo