KRVAVI OBRAČUNI U SUSJEDSTVU: / U tjedan dana ubijene četiri osobe zbog uličnog rata škaljarskog i kavačkog klana

Image
Foto: Profimedia/MUP Srbije/Shutterstock

Zbog sukoba dva suparnička klana ubijeno je već 40 osoba pa se zato strahuje da bi se ubojstva mogla nastaviti

21.2.2020.
22:59
Profimedia/MUP Srbije/Shutterstock
VOYO logo

Mafijaški obračuni postali su svakodnevica za stanovnike Crne Gore, države u kojoj se nastavlja rat između dva "tabora" - škaljarskog i kavačkog klana. Kroz sedam dana u susjednoj državi dogodila su se četiri ubojstva i jedno teško ranjavanje. Kako javlja Telegraf, policija je jučer uhitila muškarca iz Herceg Novog osumnjičenog za umješanost u ubojstvo Šćepana Roganovića. Roganović je likvidiran 13. veljače, a u četvrtak navečer došlo je do pucnjave u Zeti u kojoj je teško ranjen Bojan Anđušić. Za napadačem koji je u ponedjeljak okrutno ubio Andriju Gazivodu na Cetinju još nije pronađen. Gazivodu su izrešetali malo prije 21 sat ispred teretane.

Image
VOĐA CRNOGORSKOG MAFIJAŠKOG KLANA JAVIO SE MEDIJIMA: /

'Smještaju mi ubojstva, pa ja nisam ni znao da sam osumnjičen'

Image
VOĐA CRNOGORSKOG MAFIJAŠKOG KLANA JAVIO SE MEDIJIMA: /

'Smještaju mi ubojstva, pa ja nisam ni znao da sam osumnjičen'

Image

PODGORICA, MONTENEGRO - FEBRUARY 22 : Police take security measures after an unknown person "threw an explosive device from the intersection near the Sport Center into the U.S. Embassy compound in Podgorica, Montenegro on February 22, 2018. Adel Omeragic / Anadolu Agency, Image: 363993809, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Osim Crne Gore, potresena je i cijela regija zbog ubojstva koje se prije par dana dogodilo na Plavu, kada je 76-godišnjak slučajno ubio svog 29-godišnjeg unuka dok je meta njegova oružja bila druga osoba. Telegraf podsjeća da je 76-godišnjak pokušao ubiti 28-godišnjaka također iz Plava koji je poslije teškog ranjavanja premačen u beranamsku Opću bolnicu. Krvavom okršaju kumovala je svađa dvojice mladića oko pjevačice pa su se momci prvo potukli pa je odlučio intervenirati djed jednog od mladića. Pucao je u jednog, a ubio vlastitog unuka. Premda su crnogorski mediji puni izvještavanja o ubojstvima u toj zemlji, kriminolozi smatraju da građani ne trebaju imati previše razloga za brigu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi oblici nasilja, a naročito oni najteži, izazivaju opravdanu zabrinutost građana koji strahuju za svoju bezbednost. Pa ipak, i pored učestalih krivičnih dela nasilja bezbednost u našoj državi nije ozbiljnije narušena. Relevantni podaci o broju registrovanih krivičnih dela nedvosmisleno ukazuju da spadamo u države koje nemaju visoku stopu kriminaliteta, uključujući i najteže delikte", kazao je za Analitiku Velimir Rakovčević, profesor i kriminalist.

Krvari rat dva suparnička klana

Zbog sukoba dva suparnička klana ubijeno je već 40 osoba pa se zato strahuje da bi se ubojstva mogla nastaviti. Ulje na vatru te sumnje i pretpostavke donosi činjenica da su posljednjih dana u Crnoj Gori likvidirani ljudi koji su povezani sa škaljarskim ili kavačkim klanom. Kriminalist Rakovčević kazao da ovakav intenzitet sukoba dva klana nitko nije očekivao. On navodi da je posebno zabrinjavajuće obilježje ovakvih kriminalnih organizacija, a to je njihov transnacionalni karakter, što znači da su rasprostranjeni i izvan nacionalnih gradnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da ovaj kriminalist ne govori gluposti pokazuje činjenica da su dvojica istaknutih članova škaljaraca brutalno likvidirani u Ateni i to pred očima vlastite djece. S 24 hitca krajem siječnja 2020. ubijeni su Igor Dedović i Stevan Stamatović nakon što su im u atenskom restoranu prišla četiri muškarca pa pucali u njih dok su sjedili za stolom sa svojom obitelji.

Image
Foto: MUP Srbije

Igor Dedović likvidiran je pred svojom obitelji u Ateni

"Ovaj intenzitet sukoba dvije suprotstavljene kriminalne organizacije ni najveći pesimisti nisu očekivali. U pitanju su profesionalni tipovi kriminalnih organizacija koji su se specijalizirali za više kriminalnih aktivnosti. Njihova organizacijska struktura vrlo je fleksibilna i u najvećoj mjeri se prilagođava uvjetima koji osiguravaju kriminalnu dobit. Posebno zabrinjavajuće obilježje ovih kriminalnih organizacija je njihov transnacionalni karakter što podrazumijeva rasprostranjenost izvan nacionalnih granica. Crnogorska policija u kontinuitetu poduzima preventivno represivne mjere na planu suprotstavljanja ovim kriminalnim klanovima. Upravo te brojne policijske radnje dovele su do toga da pojedni kriminalci napuste naš teritorij tražeći pogodnije teritorije za kriminalno djelovanje. Treba naglasiti da se uspješno suprotstavljanje kriminalitetu može ostvariti samo širokim angažiranjem državnih i društvenih subjekata, odnosno javnosti u najširem smislu. To znači da je neophodno udruženo djelovati na uzroke i uvjete ove negativne društvene pojave", komentira kriminalist Rakovčević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kriminalist: 'Riječ je o hladnim profesionalcima koji ubijaju iz koristoljublja'

Ova surova ubojstva obavljaju ubojice koje ne biraju niti mjesto niti vrijeme. Kriminalisti ističe da je to tako jer je riječ o "prilagodljivim kriminalnim udruženjima", a ne mafijaškim organizacijama.

"Sva ubistva ovoga tipa imaju objektivnu i subjektivnu dimenziju. Objektivna se sastoji u načinu izvršenja zločina i upotrebljenim sredstvima koja ne daju gotovo nikakve šanse žrtvi da preživi. Sve radnje preduzete u cilju usmrćenja protivnika su objektivno okrutne i stravične. Subjektivna strana ovih zločina vezana je za ličnost učinioca. Najčešće se radi o hladnom profesionalcu koji ubija isključivo iz niskih pobuda kao što su koristoljublje, osveta i slično, a osim surovosti karakteriše ga bezosećajnost i bezobzirnost", kazao je kriminalist Rakočević za Analitiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo