KRSTIČEVIĆ SE NE SMATRA ODGOVORNIM ZA FIJASKO S AVIONIMA: / 'Sigurnost nije ugrožena, Hrvatska ima jaku vojsku'

Image
Foto: Pixsell
11.1.2019.
21:09
Pixsell
VOYO logo

Potpredsjedik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević ocijenio je u petak da sigurnost Hrvatske nije ugrožena istaknuvši kako se nakon što je propala prodaja izraelskih F-16 Barak sljedeći tjedan ide u proces poništenja natječaja.

"Sigurnost Hrvatske nije ugrožena. Hrvatska je sigurna zemlja, ima jaku vojsku i respektabilnu vojsku. Mi smo pokazali vrijednosti te vojske i prema tome, za razliku od oporbe, koja je imala tu odgovornost da ovo pitanje riješi, ona to nije riješila nego nas je dovela u situaciju da mi moramo sada ovo riješiti", rekao je Krstičević u intervjuu za HTV upitan je li ugrožena sigurnost zemlje kako to tvrdi oporba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica sazvala sjednicu Vijeća za obranu

Podsjetio je kako je danas, zajedno s načelnikom Glavnog stožera Mirkom Šundovom, razgovarao s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović te su je izvijestili o razgovorima s Državom Izrael i o stanju Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ). Naveo je i da je nakon toga Grabar-Kitarović sazvala za ponedjeljak sjednicu Vijeća za obranu na kojoj će se naći dvije točke dnevnog reda - o situaciji nakon natječaja nabave višenamjenskog borbenog zrakoplova te o situaciji u HRZ-u.

Nakon toga Vlada će poništiti natječaj, i dalje će aktivno tražiti koja je najbolja opcija za Hrvatsku te će naći najbolje riješenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar obrane rekao je da će vrlo sustavno razmotriti sve opcije vodeći računa o omjeru cijene i kvalitete, ali vodeći se i odgovornosti prema hrvatskom proračunu. "Vjerujem da ćemo naći način i rješenje koje je priuštivo za hrvatske financije", kazao je.

Plenković je sa svime bio upoznat

Istaknuo je i da je premijer Andrej Plenković od početka upoznat sa svim aktivnostima a u proces donošenja odluke nabave novog zrakoplova bile su uključene sve državne institucije i predstavnici oporbe. "Predstavnici SDP-a su jednoglasno podržali ovu odluku tako da mi je čudno kako su promijenili stav. Tako da to ne razumijem", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne smatra se odgovornim

Krstičević je rekao i da se zbog propasti prodaje izraelskih F-16 Barak aviona Hrvatskoj ne smatra odgovornim istaknuvši kako je naša zemlja u tom poslu sasvim čista.

"Ne smatram se odgovornim, niti ja niti moji suradnici. Kroz cijelo postupanje ništa nismo napravili protivno hrvatskim interesima i njezinih građana", naglasio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Legitimnim smatra zahtjeve oporbe za njegovom smjenom, podsjetivši kako je SDP bio na vlasti od 2011. do 2015. te su u četiri godine imali dovoljno vremena sustavno riješiti pitanje Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

'Mi imamo jako puno problema'

No, istaknuo je, oni to nisu riješili. "Ne samo da nisu riješili, nego je napravljen remont MIG-ova 21 u Ukrajini i znamo da je napravljen loše. Ti avioni su trebali letjeti 850 sati, ti avioni su iz Ukrajine u Hrvatsku trebali doći u letnom stanju, a došli su u kamionima. Mi imamo jako puno problema, potpisan je ugovor i dani su novci. Međutim, za razliku od njih, ova vlada se od početka uhvatila u koštac s ovim pitanjem želeći sustavno riješiti pitanje Hrvatskog ratnog zrakoplovstva", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krstičević je rekao i da je delegacija izraelskog Ministarstva obrane, koja je jučer došla u Hravstku, priznala da je njihova odgovornost što nisu dobili konačno odobrenje SAD-a za prodaju F-16 Barak Hrvatskoj istaknuvši da je Hrvatska svoj posao vodila vrlo profesionalno i odgovorno te je dobila sva potrebna jamstva.

Šundov: Ja sam iz Izraela donio jamstvo da će avioni biti NATO kompatibilni

Načelnik glavnog stožera Mirko Šundov, u intervjuu za Dnevnik Nove TV, rekao je da je propali posao kupovine izraelskih F-16 aviona "jedan od najbolje vođenih projekata ikad u našoj kući", od kada je on u Ministarvu i vojsci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi da je izraelska strana preuzela odgovornost za provođenje procesa te smatra da je Hrvaska provela proces u skladu s elementima ponude.

Iako su Amerikanci poslali poruku da je Hrvatska znala za njihove uvjete, Šundov je rekao da su dobili jamstvo prema kojem će avioni biti "NATO kompatibilni".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidjeli ste da su u svojoj izjavi na početku rekli da potpuno podržavaju nabavku zrakoplova iz Izraela koji će biti NATO kompatibilni. Mogu potvrditi da sam ja donio iz Izraela jamstvo da će avioni biti NATO kompatibilni..."

Na pitanje zašto je propao dogovor Šundov je rekao da ne zna i da ne može "suditi zašto je propao".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mogu vam samo reći da je proces išao onako kako smo mi zamislili i da smo sve učinili sa svoje strane i u vrlo dobroj komunikaciji i s Izraelom i ono što ja znam sa SAD-om", rekao je.

Potvrdio je da su izvijestili o sastanku sa izaslanstvom Izraela te da je predsjednica organizirala sastanak vijeća za obranu gdje će biti govora o stanju u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezano za loše stanje MIG-ova, rekao je: "Mi govorimo o stanju u našem zrakoplovstvu na način da bi se to stanje moglo popraviti. Vjerujem da nitko nije u tom kontekstu zlonamjeran i jednostavno."

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo