SASTANAK U BRUXELLESU / Krstičević s američkim ministrom obrane: SAD ostaju Hrvatskoj ključni saveznik u području obrane

Image
Foto: MORH

Uoči sastanka ministara obrane članica NATO-a u Bruxellesu, ministar Krstičević i američki ministar Esper održali bilateralni sastanak

24.10.2019.
16:19
MORH
VOYO logo

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević sastao se s ministrom obrane Sjedinjenih Američkih Država MarkomEsperom u četvrtak, 24. listopada 2019. godine u Bruxellesu, uoči sastanka ministara obrane članica NATO-a.

Ovo je prvi bilateralni sastanak ministra Krstičevića s novim američkim ministrom obrane. Tijekom sastanka obostrano je potvrđena visoka razina odnosa između Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država, koje predstavljaju ključnog saveznika u području obrane i sigurnosti, pri čemu je naglašena predanostnastavku uspješnesuradnje u domeni obrambene politike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, tijekom sastanka ministri su razgovarali  o globalnoj i regionalnoj sigurnosno-političkoj situaciji. Ministar Krstičević izrazio je zadovoljstvo sastankom s američkim kolegom istaknuvši kako je Hrvatska odgovoran partner i predan saveznik, a američki ministar Esper pohvalio je doprinos Republike Hrvatske u NATO misijama, aktivnostima i operacijama potpore miru.

Ujedno, ministar Krstičević upoznao je ministra Espera s planovima razvoja Hrvatske vojske i zahvalio na američkim donacijama i potpori Sjedinjenih Američkih Država u modernizaciji Hrvatske vojske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Mark Esper tom je prigodom izrazio spremnost za američku potporu u daljnjem razvojusposobnosti Hrvatske vojske. Obrambena suradnja između Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država odvija se u brojnim funkcionalnim područjima, a prioriteti obrambene suradnje definirani su kroz tri područja - izgradnju obrambenih sposobnosti Hrvatske vojske u vidu modernizacije i razvoja interoperabilnosti kroz zajedničke vježbe i obuku, doprinos međunarodnoj sigurnosti kroz sudjelovanje u operacijama i misijama potpore miru i suradnje u okviru NATO-a te kroz promicanjestabilnosti u jugoistočnoj Europi u vidu suradnje u okviru Američko-jadranske povelje te zajedničko pružanje pomoći NATO aspirantima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo