opasna prepucavanja /

Kritike stručnjaka: 'MOST se u slučaju Agrokor ponaša izrazito neodgovorno'

Sve su glasnija i opasnija politička prepucavanja između HDZ-a I MOST-a oko kaznene odgovornosti bivše uprave Agrokora

18.4.2017.
18:50
VOYO logo

Dok premijer ponavlja kako je predizborni politički pritisak na neovisno tužiteljstvo ono što ne prihvaća i neće dopustiti, njegovi koalicijski partneri nastavljaju, nimalo suptilno, sa zazivanjem progona.

Pa je tako nakon prijave građanina Bože Petrova protiv Ivice Todorića - i građanin Miro Bulj, kao što je i najavljivao, podnio kaznenu prijavu protiv guvernera HNB-a Borisa Vujčića i još sedmorice dužnosnika HNB-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je doista poprilično neozbiljno i gotovo smiješno", kaže bivši ravnatelj USKOK-a Željko Žganjer.

Bivši šef USKOK-a upozorava da najave mogućih istraga ili stopiranja istraga kroz riječi predsjednika Vlade, Sabora ili njegova stranačkog kolege ministra policije - u konačnici itekako mogu ugroziti ono što istražitelji DORH-a trebaju predstavljati - neovisnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj integritet tužiteljstva – nakon istrage slučaja Saucha – u očima javnosti je narušen.

Analitičar Ivan Rimac smatra da Plenković igra dugoročno. Ako Vladin potez oko Agrokora uspije spasiti radna mjesta, birači će uspjeh povezivati s HDZ-ovim premijerom, a ne MOST-om. Pa, Petrov ne čeka.

"MOST ide na jednu direktnu korist već u ovim lokalnim izborima i pritome ide nešto drugačijom linijom u kojoj inzistira na krivičnoj odgovornosti i uhićenjima pojedinih osoba, a što se samog sustava našeg tiče, pokazalo se barem što se tiče tužilaštva da oni relativno brzo reagiraju kada su prozvani od vrha politike", objašnjava politički analitičar Ivan Rimac.

Pa je tako nastala atmosfera u kojoj ako se stvarno uskoro i dogode ikakva uhićenja nekoga iz Agrokora - teško da će ti potezi DORH-a moći izbjeći politički prizvuk, jednako tako i ako se ne dogode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo