Berba kestena u punom je jeku! U Međimurju na plantaži obitelji Frančić skupljaju se plodovi.
"Kesteni su rodili jako dobro. Njima na sreću ni suša ni visoka temperatura nisu naškodili. Možemo zaokružiti na nekih 700 kilograma na 35 sadnica u punom rodu", kaže vlasnik plantaže Mihael Frančić za RTL Danas.
Berba maruna počinje kada i berba grožđa. U njoj sudjeluje cijela obitelj, a za kilogram je potrebno nabrati otprilike 40 maruna.
"Otprilike po dva-tri sata na dan beremo zajedno. Uberemo minimalno 25-30 kilograma. U sredini sezone čak i 50 do 60 kilograma", govori Martina Frančić.
Težak posao
Iako se berba kestena čini jednostavna, ipak nije. Nekada vam trebaju i rukavice, a ako ih nemate, onda se morate poslužiti i nogama.
Ovih se dana sve više prodaje i onaj šumski kesten. I njegov je urod diljem zemlje dobar.
"Krupni kesten je raniji tri tjedna. Kad nama berba završi, kreće berba u šumama, šumski kesteni su ipak nešto sitniji. On je nešto jeftiniji. Njega može svatko ubrati. Njegova je cijena otprilike 30-tak kuna, dok mi svoj kesten nudimo i prodajemo po 60 kuna", govori Frančić.
Svi kesteni se prodaju, zbog čega i sve veći broj ljudi razmišlja o tome da bi se upustio u njihov uzgoj.