Nakon što ste na pari skuhali kestene, kako biste ih ogulili, zamotajte kestene u čistu kuhinjsku krpu kako bi bili topli. Na taj ćete ih način lakše oguliti. Čim se dovoljno ohlade za rukovanje, uzmite ih u ruke i krenite na guljenje.
Povucite i otkinite ljuske, pazeći da skinete i kožu između ljuske i kestena. Kad ste gotovi, imat ćete hrpu žućkastih kestena i još jednu od tamnih ljuski i kora.
Tanka je linija između kestena koji su prevrući da biste ih uopće uhvatili i koji se toliko ohlade da se čini da se ljuska ponovno skuplja na njih. Zato je ključno zamotati ih u ručnik. Ako se previše ohlade, odnosno ako smatrate da ih je teže oguliti, možete ih vratiti u pećnicu ili paru na nekoliko minuta da se ponovno zagriju, kako biste si olakšali posao.
Također ih možete staviti u mikrovalnu pećnicu minutu ili dvije za sličan učinak, ali znajte da kesteni iz mikrovalne obično izgube dio svoje nježne teksture i neugodno se stvrdnu, pa će ih biti malo teže oguliti.