žene na listama / Kraj muške politike: stranke na listama moraju imati 40 posto žena ili će platiti 50.000 kuna

U političku utrku ne može se bez žena! Odnosno može, ali to košta. Državno izborno povjerenstvo odlučilo je da svaka lista na parlamentarnim izborima treba imati najmanje 40 posto žena, a svi oni koji to ne budu poštovali, bit će kažnjeni s 50 tisuća kuna za svaku listu na kojoj ne bude najmanje 6 žena

13.10.2015.
22:39
VOYO logo

Uz 18 muških članova Vlade samo su tri žene. Da bi za političkim stolom Hrvatske žene dobile više mjesta, na svakoj listi za parlamentarne izbore trebat će ih biti 40 posto.

Oni, čije liste budu imale manje od 6 žena, platit će kaznu od 50 tisuća kuna – po svakoj izbornoj jedinici. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok iz oba glavna bloka kažu: "Ja bih rekla da je to jedna odlična odluka i vrlo dobar znak. Što se tiče SDP-a i koalicije koju on ima na ovim izborima, to će definitivno biti", tvrdi Gordana Sobol (SDP), saborska zastupnica.

"Što se tiče Hrvatske demokratske zajednice, kao i u prošlosti, svakako će i u budućnosti gledati da žene budu ravnomjerno i u dovoljnom broju zastupljene na našim listama", nadovezala se Margareta Mađerić (HDZ), zastupnica u Gradskoj skupštini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki iz manjih stranaka iskreno: "Zakon je zakon, a osim toga - nemamo 50 tisuća kuna za kaznu", kaže Ruža Tomašić (HKS), zastupnica u Europskom parlamentu.

Jer jedna od zastupnica u Europskom parlamentu, u kojem žene čine tek trećinu, tumači: "To je jedno namečanje, puno žena nije u politici i sad će neke stranke morati vući žene sa ulica da dođu na listu, tako da to nije dobro ni za listu, na kraju krajeva nije dobro ni za žene. Jer svaka ona žena koja je došla na listu zato što mora biti na listi, ne znam kako će je njezini kolege doživljavati".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od rijetkih šefica stranki, Mirela Holy, poručuje da će ORAH na listama imati jednak broj žena i muškaraca. Ali kaže: liste bez barem 40 posto žena trebalo bi zabraniti.

"Mora biti obvezujuća, dakle jedini način da se tu stvari pomiču unaprijed jest da se te liste ustvari odbacuju i nažalost vidimo da je situaciju u hrvatskom društvu ne samo u politici nego i u poslovnom svijetu takve da su žene diskriminirane i moramo ići sa zakonskim obvezama", rekla je Mirela Holy, predsjednica ORAH-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustavni sud u rujnu je ukinuo zakonsku odredbu koja je predviđala da se liste bez ženske kvote uopće ne prihvaćaju, ali je Državno izborno povjerenstvo propisalo novčanu kaznu, a od hrvatske samostalnosti žene su u politici na marginama. 

U prošlom, nedavno raspuštenom sazivu Sabora bilo je 113 muškaraca i samo 38 žena. U postocima ta je razlika još vidljivija: 75 posto muškaraca i tek 25 posto žena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je dosada imala jednu, aktualnu predsjednicu i 3 predsjednika. Jednu premijerku, i to kratko, te 9 premijera. 

Iako se ishod izbora ne zna, zna se da će Hrvatska ponovno dobiti starog ili novog, ali opet - premijera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo