čvrst stav hrvatske diplomacije / Kovač za RTL Danas: 'Dogovor sa Srbijom još nije postignut, svi hrvatski interesi moraju biti ispunjeni'

'Mi smo vrlo čvrsti i naši će zahtjevi biti integrirani u pregovarački okvir. Bez toga nema napretka'

26.5.2016.
18:53
VOYO logo

Srbija ide dalje. Povjerenik za pregovore o proširenju Johannes Hahn objavio je u Bruxellesu da je postignut dogovor s Hrvatskom u vezi s otvaranjem poglavlja 23.

O ovoj temi smo u RTL-u Danas razgovarali s ministrom vanjskih i europskih poslova Mirom Kovačem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li Hrvatska popustila?

"Ja se čudim interpretacijama nekih koji barataju nekim poluinformacijama. Hahn nije ništa rekao na tu temu. Rekao je da je nekakva formulacija dogovorena. Mi smo s povjerenikom Hahnom, predsjedništvom nizozemskim i zemljama članicama u kontaktu. I mi tražimo rješenje i želimo pomoći da se i na tom polju može napredovati. Situacija i pozicija Hrvatske je jasna i čvrsta. Mi tražimo da hrvatski interesi, koji su i europski interesi, budu ispunjeni u pregovaračkom okviru za Srbiju. Ja sam optimist, mislim da smo blizu rješenja, a to rješenje znači da su svi hrvatski interesi ispunjeni".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što to onda sada znači? Dali ste zeleno svjetlo?

"Mi nikakvo svjetlo nismo dali. Ni, crveno, ni žuto, ni zeleno".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali Beograd danas likuje?

"Zato što neki ljudi puštaju informacije koje nisu točne".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kažu da je Zagreb kratkovidan. Jeste li pogriješili kada ste inzistirali na ovome?

"Ja ponavljam - svi hrvatski interesi će se odraziti u pregovaračkom okviru. Mi smo vrlo čvrsti i naši će zahtjevi biti integrirani u pregovarački okvir. Bez toga nema napretka".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situacija u Vladi. Vi ste HDZ-ov ministar. Sutra vas čeka važno glasovanje - što se događa?

"Isto kao što smo čvrsti na području vanjske politike, smo čvrsti i kao stranka. U subotu ćemo na Saboru HDZ-a pokazati da imamo snagu, da smo jedinstveni i da imamo predsjednika stranka koji će pokazati da je HDZ najveća i najbrojnija hrvatska stranka".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ajmo sada na Vladu. Tamo osim vas, ima i šest članova iz Mosta.

"Znam da će članovi HDZ-a i oni koji su iz 'naše kvote' biti na poziciji HDZ-a i Domoljubne koalicije. Mi ćemo biti protiv te igrice koja je došla iz SDP-a. Bilo bi logično da naši partneri iz Mosta budu na našoj liniji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A ako ne budu, hoće li si zaključati daljnju suradnju s vama?

"Ako bi oni bili za taj opoziv, to bi značilo da su na poziciji SDP-a i Zorana Milanovića, što bi bilo neprirodno. Pretpostavljam, u razgovoru koji vodim s prijateljima iz Mosta, da se to neće dogoditi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo