'KADA SU ONE UOPĆE USPJELE?' / Bivši ministar o ratu u Ukrajini: 'Rusija nam se uglavnom ruga, a sankcijama je nećemo zaustaviti. Europa ima problem...'

Image
Foto: Profimedia

'Vidimo da strategijom koja se bazira na sankcijama Rusiji nećemo zaustaviti Rusiju', kaže bivši ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač

21.6.2022.
14:59
Profimedia
VOYO logo

Bivši ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač, gostujući na N1, komentirao je rusku invaziju na Ukrajinu i sankcije koje je Zapad uveo Rusiji, a osvrnuo se i na izjavu predsjednika Zorana Milanovića, koji je rekao da neće biti rješenja za inflaciju dok se ne riješi kriza u Ukrajini.

"To sigurno utječe, s tim da stručnjaci kažu da cijena goriva nije rezultat invazije Rusije na Ukrajinu, nego da je riječ o špekulaciji na tržištu nafte. Ne bih se složio da je rat u Ukrajini razlog divljanja cijena nafte, tu je i politika jeftinoga eura. To je sve za neku širu analizu, ovo nije dobro za politički Zapad, jer vidimo da strategijom koja se bazira na sankcijama Rusiji nećemo zaustaviti Rusiju”, rekao je Kovač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ENERGETSKI RAT /

Rusija: Europa će platiti energiju 400 milijardi dolara skuplje i suočiti se s nestašicom nafte

Image
ENERGETSKI RAT /

Rusija: Europa će platiti energiju 400 milijardi dolara skuplje i suočiti se s nestašicom nafte

'Sankcije su alibi da se u Ukrajinu ne pošalju kopnene snage'

Kovač smatra da Europa ima problem unutar sebe same.

"Amerikanci pritišću Europu, ali sankcije su alibi za odluku da se ne pošalju kopnene snage u Ukrajinu, jer samo kopnene snage mogu zaustaviti rat. Bojim se da Ukrajinci neće sami moći vratiti okupirana područja, a mi se moramo sami dogovoriti što želimo u budućnosti. Nama je glavni konkurent Rusija ili možda Kina, jer pretpostavljam što čujem od Amerikanaca da je to ipak Kina. Kako ćemo mi surađivati s Kinom, ako imamo Rusiju protiv sebe”, zapitao se Kovač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da bi bilo potrebno sabrati se i napraviti gospodarski model koji će dugoročno osigurati prosperitet i blagostanje pa onda vidjeti kako će to funkcionirati naspram kineske konkurencije.

"Rusija se nama uglavnom ruga. Ukrajinci se lavovski bore, ali gube puno vojnika, nemaju dovoljno vojne opreme i artiljerije da bi se mogli nositi s Rusima. Bez kopnene pomoći Zapada ne vidim kako će vratiti okupirana područja. Rusija sporo, ali sigurno zauzima sve više teritorija", ustvrdio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Putin je očito stabilan, Rusija je uzela 20 posto teritorija'

Kaže i da mu je neugodno kad vidi izvještavanje o ratu Rusije protiv Ukrajine.

"Očito je Putin stabilan, očito ima ono što prema anketama vidimo - podršku ljudi u Ruskoj Federaciji. Rusi smatraju da se radi o ratu Zapada protiv Rusije i zasad to funkcionira. Uzeli su više od 20 posto teritorija, imaju svoju priču o ruskoj slavi, o ruskom imperiju", rekao je Kovač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sankcije, kaže, nisu rješenje te postavlja pitanje kada su uopće uspjele.

"Pogledajmo povijest sankcija. Jesu li uspjele protiv Sjeverne Koreje, jesu li uspjele protiv Kube, protiv Irana? Nisu. Jesu li uspjele kad smo ih 2015. godine uveli protiv Rusije? Ne. Rusi su već otporni na sankcije i ne vidim kako možemo tom politikom sankcija Rusiju prisiliti na povlačenje", rekao je Kovač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najnovije informacije o ratu u Ukrajini možete pročitati OVDJE.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo