ne brine ga njihovo naoružavanje / Kotromanović za RTL Danas: 'Srpska vojska je preslaba, a od Vučića smo naviknuli da svašta priča'

'Ovo će biti interesantno čuti - najveći uvoznik oružja iz Hrvatske su Sjedinjene Američke Države', otkrio je bivši ministar obrane

27.3.2017.
18:48
VOYO logo

Prvi je put objavljeno u kojim su zemljama završili hrvatsko oružje i vojna oprema. Službeno, to je Saudijska Arabija, no do tih se podataka došlo preko izvješća Europske unije, a ne iz hrvatskih izvora, jer oni još od 2013. i afere oko prodaje oružja Jordanu podatke taje.

Naime, Ministarstvo gospodarstva, koje izdaje dozvole za izvoz vojne opreme, ali i priprema izvještaje o izvozu i uvozu vojne robe, odredište i detalje o opremi klasificira kao tajne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O svemu smo u RTL-u Danas razgovarali s ministrom obrane od 2011. do 2016. AntomKotromanovićem.

Prema Vašim informacijama, gdje Hrvatska najviše izvozi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo će biti interesantno čuti - najveći uvoznik oružja iz Hrvatske su Sjedinjene Američke Države. Samo lani izvezlo se na stotine milijuna kuna naoružanja u SAD. Ne samo to, mi smo i veliki donatori SAD-u, donirali smo i njihovoj vojsci, ali preko njih i Afganistanu, Iraku, Maliju".

Jesmo li znali kome je namijenjeno oružje i jesmo li izvozom oružja u Saudijsku Arabiju i ranije Jordan prekršili potpisane sporazume? Je li to papirnato sve pokriveno?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Apsolutno. Kod nas je to jasno, postoje četiri ministarstva koja moraju biti supotpisnici kada se donosi odluka o nekakvom izvozu naoružanja. Sve je apsolutno po propisima. Tu je Hrvatska napravila odličan posao". 

Kako komentirate naoružavanje Srbije?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Inače, Vučić svašta priča, to smo već godinama svjedoci. To nas u ovom trenutku ne treba zabrinjavati. Naš proračun je veći nego što je proračun u Beogradu. Imaju veći vojsku, ali oni su tako daleko... Vidio sam u kakvom stanju je njihova vojska. Ne doživljavam to kao nekakvu prijetnju".

Hoćete reći da su preslabi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jesu, i to govorim odgovorno. Oni izdvajaju iz svog proračuna 94 posto za operativne troškove. Ne znam odakle im sredstva za ovo što misle nabaviti".

Cijeli razgovor s Kotromanovićem pogledajte u prilogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo