Više neće plaćati najam / Kosovari dobivaju kuće u vlasništvo: 'Hvala državi, najveći križ je biti izbjeglica i prognanik'

Izgradnja 41 kuće koštala je oko 17 milijuna kuna

21.11.2018.
10:50
VOYO logo

Dvjestotinjak Hrvata s Kosova, koji su prije gotovo 20 godina došli u Hrvatsku, svoj novi dom pronašlo je u selu Dumače nedaleko od Petrinje. Tamo su nakon godina života u kontejnerskom naselju doselili prošle godine. 

Država im je izgradila kuće za koje plaćaju povoljan najam. No, ne zadugo. Iduće godine dobit će ih u trajno vlasništvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kontejnersko naselje u blizini Petrinje je prazno. Do prošle godine u njemu je živjelo dvjestotinjak doseljenika iz kosovske Letnice, koji su se preselili u kuće petnaestak kilometara dalje.

"To što nas muči nostalgija, to je sad nešto drugo, ali nama je tu bolje. Trebamo biti pošteni i kulturološki i civilizacijski. Naša djeca i naša pokoljenja sutra će biti s vašom djecom ravnopravni'', rekao je Toma Gusić iz Dumače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za kuće zasad plaćaju najam, no prema novom Zakonu o stambenom zbrinjavanju uskoro će postati njihovo vlasništvo, čime će se ispuniti obećanje Vlade predsjednika Tuđmana staro dvadeset godina.

"Kada Zakon stupi na snagu 1. siječnja mi ćemo krenuti s procesom darovanja, oni će svi dobiti ugovore o darovanju što će im prije svega omogućiti da mogu steći vlasništvo'', rekao je Nikola Mažar, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izgradnja 41 kuće koštala je oko 17 milijuna kuna.

''Želim zahvaliti svima, koji su doprinijeli tome. Jest da je dosta vremena prošlo i bilo je poteškoća, nije bilo lako izdržati to izbjeglištvo, jer najveći križ na svijetu je biti izbjeglica i prognanik'', zaključio je Gusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, dio još uvijek ne vjeruje da će im kuće biti darovane.

Većina stanovnika ne želi pred kamere. Kažu, ne vjeruju dok darovnice ne dobiju u ruke. Na kuće su predugo čekali. Gradnja je počela još 2011., a uselili su tek prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki su nezadovoljni i što su sami morali krečiti, postavljati parket i kupiti namještaj.
No, iako su daleko od rodnog Kosova, konačno imaju svoj dom. Nadaju se da ga više nikada neće morati napustiti.

FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo