Pedeset kuća odsječeno / Kosinj tjedan dana pod vodom: službe čamcima dopremaju hranu i lijekove stanovnicima

Strateški je interes da se žrtvuje Kosinjska dolina kako bi se zaštitili gradovi Gospić i Otočac. No, Kosinjanima prijeti još nešto, o čemu se već desetljećima govori

20.3.2018.
22:19
VOYO logo

Već tjedan dana odsječeni su stanovnici Kosinjske doline u Lici, koja se za svake veće poplave - najjednostavnije rečeno - napuni vodom kao kada.

2010. godinu stanovnici Kosinja dobro će zapamtiti. Njihov je most malo po malo nestajao, dok ga nije progutala voda. Zajedno s kućama kojima su iz vode virili samo krovovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osam godina kasnije, slična je priča. Pedesetak kuća odsječeno ili potopljeno. Već osam dana civilna zaštita, policija, HGSS i druge službe čamcima stanovnicima donose hranu, lijekove i gorivo za akumulatore. Iznad ulica, puteva, prometnih znakova, u policijskom se čamcu probijamo do izoliranih stanovnika.

Kosinjski most već je tri dana nefunkcionalan. Stupovi su pod vodom ili tek malo vire, pa je stanovnicima isključena struja. Probijajući se između šljiva u voćnjaku, probili smo se do dijela kuća u GornjemKosinju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je najgora poplava od 2010. Falilo je jedno 20 centimetara da nam ne bi potopilo radione, kuću", priča nam ZvonimirJurković iz Gornjeg Kosinja.

"Nismo se navikli, ali se moramo naviknuti jer ovo je grozno. I kao dijete je bilo poplava, ali ovo je sve gore i gore", ističu mještani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitanje je zašto se sličan scenarij gotovo svake godine događa u ovom kraju. U potrazi za odgovorom, terencem se probijamo šumskim putem svedo akumulacijskog jezera Kruščica i hidroelektrane koja od 1970. koristi snagu rijeke Like.

Silna voda iz nabujale Like nezaustavljivo nadire prema Kosinjskoj dolini. Na žalost po Kosinjane,  brana se sad ne smije zatvoriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HEP vodu zadržava ili propušta po propisanim procedurama Hrvatskih voda. Voda ne smije stići do vrha brane jer bi izazvala ogromnu štetu i ispušta se u kosinjsku dolinu, ali to je samo dio problema. 

"Također, važno je spomenuti da mi vodostaj moramo spustiti cirka dva metra od maksimalne kvote, kako bi spriječili uspor i moguće štetne posljedice po grad Gospić. Sasvim je sigurno da bi ovakav dotok rijeke Like kakvu smo imali prije par dana pri punoj akumulaciji od sto posto uzrokovao poplavljivanje grada Gospića", kazao nam je DarioŠkrgatić, direktor Hidroelektrane Senj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad bi propustili previše vode u drugom, smjeru Gacke, koja je također povećana, ona bi preplavila grad Otočac. Strateški je interes da se žrtvuje Kosinjska dolina kako bi se zaštitili gradovi Gospić i Otočac. No, Kosinjanima prijeti još nešto, o čemu se već desetljećima govori. 

Ispod površine vode u jezeru već dugo je potopljeno jedno selo, a sve je izglednije da će Kosinj, Mlakvu i neke zaseoke uskoro zadesiti ista sudbina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uskoro bi trebala bi krenuti gradnja Hidrocentrale Kosinj 2, projekt vrijedan pola milijarde kuna. Dio kuća u kosinjskoj dolini ostale bi potopljenje jer bi postale dio novog akumulacijskog jezera. Stanovnici već dugo taj projekt odavno unešen u prostorne planove.

"Teško je zamisliti da se seliš iz svog mjesta gdje si se rodio. Teško je uopće zamisliti da se moraš seliti, ali ni ovako više nije za živjeti jer svake zime mi smo pod poplavom", kazao nam je IvanJurković, Gornji Kosinj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta opcija je u tijeku već 70 godina. Uvijek isto, samo se kad dođe poplava o tome priča,a pa ništa od toga.  

Jako skoro bi Kosinj, mjesto u kojem je u 15. stoljeću bila prva tiskara u Hrvatskoj, mogao potpuno utonuti u zaborav, negdje u dubini akumulacijskog jezera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo