KORONAVIRUS JE IZAZVAO UDAR NA TURIZAM: / Hoteli na Jadranu već sada u minusu; najviše su zabrinuti privatni iznajmljivači

Image
Foto: screenshot HRT

Najviše su zabrinuti privatni iznajmljivači jer njihovi apartmani čine 60 posto ukupnog smještaja u zemlji

11.3.2020.
20:54
screenshot HRT
VOYO logo

Koronavirus utjecao je na pad prometa u ugostiteljskim objektima hrvatske metropole, no čini se da i druga turistička mjesta u Lijepoj našoj polako osjećaju posljedice te bolesti.

Image

Premda su turistički plusevi iz siječnja i većeg dijela veljače još ovdje, prvi dio ožujka u turizmu kod nas znači pad od 30 posto, piše HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KORONAVIRUS UGROZIO TURISTIČKU SEZONU? Otkazuju se putovanja: /

'Uložili su novac u apartmane i zadužili se. Strahuju s razlogom'

Image
KORONAVIRUS UGROZIO TURISTIČKU SEZONU? Otkazuju se putovanja: /

'Uložili su novac u apartmane i zadužili se. Strahuju s razlogom'

Kampovi posluju kao i inače

Kamp Funtana pun je gostiju čak i za vrijeme hladnijih i kišovitijih dana. Britanka Claire koja je u kamp došla u kolovozu i mislila ostati svega nekoliko dana, kaže da se "ovdje živi opušteno, nema gužve, ljudi su ljubazni, otvorena uma i uvijek spremni pomoći".

U kampu tijekom godine ima i Talijana pa tako Giuseppe iz Italije tvrdi da ne razumije zašto se diže tolika panika oko koronavirusa. Dodaje da treba biti oprezan no da kod njih u Belluno virus još nije stigao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Objašnjavamo im da nema nikakve potrebe za panikom, da su svi zdravi u našem kampu, da smo na svježem zraku i stvarno nema panike tako da smo mi već krcati i za Uskrs", veli za HRT Frederica Ukušić, vlasnica kampa.

Pad rezervacija u hotelima

Za razliku od punih kampova, hoteli se ipak lošije nose s pojavom koronavirusa jer oni imaju pad prometa. Deniz Zembo, vlasnik hotela u Puli kaže da oni bilježe pad i od 67 posto u prva dva mjeseca. Riječ je o rezervacijama za šesti, sedmi i osmi mjesec. Premda je ožujak tek pokucao na vrata, neki hoteli su već sada u minusu jer u ovo vrijeme uglavnom u njihovim sobama odsjedaju kongresni turisti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

"Odgođeni su neki manji skupovi koji su vezani uz dolaske inozemnih stranih predavača ili inozemnih sudionika" kaže za HRT vlasnica agencije u Puli Vesna Borisavljević.

Vlasnici apartmana na mukama

Budući da se radi o malim brojkama, sve one koji rade u turizmu najviše zanima kako će izgledati špica sezone. Najviše su zabrinuti privatni iznajmljivači jer njihovi apartmani čine 60 posto ukupnog smještaja u zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

"Postoji taj određeni booking sedmog, osmog i devetog mjeseca, ali je to 50 posto manje, ako ne i više, u odnosu na prije dvije-tri sezone. Kuće više-manje za sada standardno stoje, relativno u redu, nije toliko veliki pad", kaže Patrik Spagnolo, iznajmljivač apartmana i kuća za odmor.

Najmanje posljedica bi mogle osjetiti upravo kuće jer su izolirane od velikih gužvi. U slučaju da se virus povuče, cjelokupni turizam u Hrvatskoj trebao bi pretrpjeti najmanju štetu. Ono što nas svakako spašava jesu putovanja na kraće relacije, pokazuju već sada neka istraživanja, a upravo su Slovenci, Bavarci i Austrijanci vrlo blizu istočnom dijelu Jadrana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo