KONTRA VESNI PUSIĆ: / HDZ "gura" u UN bivšeg Mesićevog suradnika Muharemija

Image
Foto: PIXSELL, Davor Javorović

HDZ ozbiljno razmatra mogućnost da kao hrvatskog kandidata za glavnog tajnika UN-a podrži Amira Muharemija, sadašnjeg veleposlanika Hrvatske u Indiji.

3.7.2015.
14:06
PIXSELL, Davor Javorović
VOYO logo

To se saznalo kada se u srijedu navečer, u televizijsku emsiju Bujica, telefonski javio međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač spomenuvši pritom da bi HDZ mogao podržati Muharemija.

Kovač je tom prilikom rekao da Muharemi "sigurno zaslužuje simpatije svakog hrvatskog čovjeka koji želi da Hrvatska ima u svijetu predstavnika koji Hrvatsku voli i koji će se boriti za njezin što bolji imidž u svijetu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predložile ga braniteljske udruge

Prema Kovačevim riječima, HDZ sa simpatijama gleda na tu inicijativu jer je riječ o osobi "koja je sudjelovala u obrani i oslobođenju Hrvatske i bila spremna staviti na raspolaganje svoj život za Hrvatsku", a usto ima i potrebne diplomatske vještine.

Novi list piše kako je inicijativa o Muharemiju navodno potekla sa sastanka braniteljskih udruga, ali Kovač nije rekao kojih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A da Muahremi ima podršku i na drugim stranama te da njegova eventualna kandidatura "ima logike", riječki dnevnik doznaje od njemu bliske osobe koja dobro poznaje odnose u diplomaciji.

Kandidatura "ima logike"

"Visoko je u diplomaciji, pukovnik je HV-a, bio je predstojnik Ureda predsjednika, veleposlanik u Turskoj. Sada je u Indiji, izjašnjava se kao Hrvat, ali mu je mama Turkinja, otac Albanac, on je musliman, premda ne prakticira vjeru, što je važna stvar za muslimanske zemlje. Očekuje se da bi tu mogao dobiti važnu podršku. A to bi bilo važno i za Hrvatsku, da iz Hrvatske dođe musliman za glavnog tajnika. Ovo nije nikakva ad hoc ideja već ona postoji neko vrijeme, na njoj se nešto i radi", rekao je neimenovani sugovornik Novog lista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da je još rano govoriti o tome koje bi zemlje podržale Muharemijevu kandidaturu.

Budući da se i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić još nije službeno kandidirala, već samo iskazala ambiciju, Hrvatska bi mogla imati dvoje kandidata za mjesto glavnog tajnika UN-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pusić ironična

A saznavši za mogućeg protukandidata koji uživa simpatije, a vjerojatno i podršku HDZ-a, Pusić se neki dan vrlo ironično osvrnula na to.

Kazala je da "izbor za glavnog tajnika UN-a nije izbor za predsjednika mjesne zajednice pa da HDZ ima svog, HČSP svog, a ZBVR svog kandidata".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, Muharemi je u vrijeme predsjedničkog mandata Stjepana Mesića najprije bio pomoćnik njegovog savjetnika za nacionalnu sigurnost, a kasnije i predstojnik Ureda predsjednika, tako da u neku ruku slovi za "Mesićevog čovjeka".

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike