ipak nismo podbacili / Konkurencija na Mediteranu nikad veća: Hrvatski turizam je zasad u plusu, ali problema su svi svjesni

U odnosu na prva tri mjeseca prošle godine, samo od stranih turista Hrvatska je uprihodila 25 milijuna eura više

10.7.2019.
16:19
VOYO logo

Turizam u Hrvatskoj je u porastu. U prvoj polovini godine zabilježeno je šest posto više dolazaka i tri posto veći broj noćenja u odnosu na lani, podaci su to koje su predstavili Hrvatska turistička zajednica i Ministarstvo turizma

U odnosu na prva tri mjeseca prošle godine, samo od stranih turista Hrvatska je uprihodila 25 milijuna eura više. No, problemi itekako postoje i mogli bi se odraziti na sezonu u jeku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Top destinacija

Dioklecijanova palača početkom tjedna dupkom je puna. Novi gosti stigli su na odmor u Split. Ima ih iz Norveške, Australije, SAD-a... I svi redom, govore, uživaju u balkanskoj kulturi, hrani, vinu i naravno zabavi koju pruža nadolazeći Ultra festival. 

Upravo je Split jedna od top destinacija prema sustavu E-visitor, uz Dubrovnik, Rovinj, Zagreb i Poreč koji su najposjećeniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

I to u prvoj polovini godine kada je zabilježeno 6 posto više dolazaka. U Hrvatsku je došlo skoro sedam milijuna ljudi, točnije njih 6,88 milijuna. Ostvaren je i tri posto veći broj noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Najviše noćenja ostvareno je u Istri, Splitsko-dalmatinskoj županiji i na Kvarneru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U vrijeme najnižih cijena, najniže potrošnje, turističke sezone koju iščekujemo imamo 25 milijuna eura prihoda više što je 5,4 više nego prošle godine u isto vrijeme", govori za RTL Danas ministar turizma Gari Cappelli. 

Povećan je, kažu iz HTZ-a, i broj smještaja. 

"Riječ je rastu volumena smještajne ponude od 4,02 posto odnosno 47 tisuća novih smještaja u komercijalnom smještaju i najveći rast bilježi obiteljski smještaj", kaže direktor Hrvatske turističke zajednice Kristijan Stanišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A cijene apartmana na tržištu otišle su u nebo. Problema je, kaže, svjestan i ministar, no ne smatra da će sezona podbaciti. 

"Vi se sjećate da sam puno puta napominjao da ćemo imati određenih problema i da se spreme svi oni vlasnici koji nisu radili na podizanju kvalitete", govori Capelli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su brojke dobre, oporba tvrdi da je u turizmu, grani koja drži gotovo petinu hrvatskog  gospodarstva - sve krenulo naopako. Traže smanjenje PDV-a. 

"Situacija ne ide onim smjerom kojim smo očekivali, prije svega radi buđenja konkurencije na Mediteranu te imamo svoje unutarnje slabosti koje želimo popraviti", kaže SDP-ov saborski zastupnik Branko Grčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smatram da se turizmom mora upravljati na svim razinama, a ne pustiti da se spontano događa. To vidimo na primjeru Dalmacije, dodaje gradonačelnica Supetra Ivana Marković

Trenutačno se u Hrvatskoj odmara 888 tisuća gostiju iz cijelog svijeta o kojima i ove sezone ovise prihodi države. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike