KONAČNO NOVAC IDE I MALIMA: / Do kraja mjeseca Agrokor plaća 30 milijuna eura OPG-ovima i malim obrtnicima

Image
9.6.2017.
14:54
VOYO logo

No, najvažnija vijest za dobavljače jest da će 150 od 480 milijuna eura kredita dobivenog u okviru novog financiranja koncerna, ići za isplatu starog duga. Vrlo vjerojatno će do kraja lipnja malim obrtnicima i OPG-ovima biti isplaćeno 30 milijuna eura starog duga.

'Mogu reći da smo se više-manje dogovorili oko kriterija i potvrđujemo ono što smo u razgovoru s povjerenikom već komunicirali, da ćemo oko 30 milijuna eura, koliko procjenjujemo da su dospjele stare obveze za male OPG-ovce, poljoprivrednike i obrtnike, isplatiti u cijelosti, shodno tranšama povlačenja kredita, ali mislim najkasnije do konca lipnja', rekla je Marica Vidaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako će se odrediti kriterij?

Preostalih 120 milijuna eura, dodala je, bit će isplaćeno po kriteriju nekog postotka za dobavljače. Ipak, taj konkretan kriterij je još u razradi zbog kompleksnosti same situacije. Naime, postoji ukupan dug, dug umanjen za financijske mjenice koje nisu predmet plaćanja te dug koji se odnosi na komercijalni dug za robu i regresne mjenice, koja je također bila podloga za isporuku roba.

Što se tiče iznosa ukupnih potraživanja, nije željela kalkulirati s brojkama zbog faktura koje su u međuvremenu stigle. 'Takvih je plaćanja u prvih 40 dana bilo za 1,75 milijardi kuna, a nabavna je vrijednost oko 2,4 milijarde. Međutim, sada je prošlo više od 40 dana, znači da je sustav još i više platio", rekla je Vidaković napominjući kako to sad treba uskladiti. Nije zahvalno govoriti nešto što ne možete sa sigurnošću potvrditi', rekla je Vidaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članovi Koordinacije danas u iskazali i spremnost ponovnog sudjelovanja u punjenu Konzumovih polica na osnovu kredita od 50 milijuna eura. I za taj robni kredit vrijedi roll-up princip te će se za svaku kunu u novoj robi ili usluzi, prebaciti kuna starog duga u osigurani dug, prenosi 24sata.

Roll up sustav

A roll up sustav često je bio na meti kritika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ja stvarno mislim da ima šanse za sustav, mislim kada se neke stvari u core biznisu poslože', izjavila je Vidaković.

Predstavnik malih dobavljača, Tihomir Jaić, potvrdio je kako će isplata malim dobavljačima, poglavito OPG-ovima ići u cijelosti te izrazio nadu da će do kraja lipnja biti sve isplaćeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, Jaić otkriva da nije sve prošlo glatko, točnije, da su banke bile protiv. Dodaje i da će ostali, veliki, dobavljači morati ići na otpis dijela duga i da su toga svjesni.

'Oko 2500 OPG-ova će dobiti sav stari dug. Banke nisu to lako prihvatile, ali one su već zaradile na svojim kreditima, a veća zarada nosi i veći rizik. Dio duga će se morati otpisati i kod velikih dobavljača, ali oni su toga svjestni, znaju da OPG-i ne bi podnijeli otpis, pa su zato solidarno podržali takvu odluku', kaže Jaić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo