KONAČNI KRAJ ZRAKOPLOVNE TRAKAVICE: / Hrvatska vlada poništava odluku o nabavi izraelskih aviona F-16 Barak

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Nakon što Izrael nije uspio ishoditi dopuštenje SAD-a za prodaju aviona F-16 Barak, hrvatska vlada objavila je danas da će poništiti odluku o nabavi tih aviona

10.1.2019.
21:50
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska vlada objavila je danas da će poništiti odluku o nabavi borbenih aviona F-16 Barak, nakon što je izraelsko izaslanstvo ranije tijekom dana izvijestilo hrvatsku stranu da nije uspjelo ishoditi dopuštenje SAD-a za prodaju tih aviona Hrvatskoj.

Izraelsko izaslanstvo predvođeno generalnim direktorom ministarstva obrane Udijem Adamom nakon sastanka u Ministarstvu obrane s hrvatskim ministrom Damirom Krstičevićem gdje je hrvatskoj strani priopćeno da Izrael nije bio u mogućnosti provesti projekt, uputilo se u Banske dvore na sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je "primio glavnog direktora izraelskog ministarstva obrane Udija Adama koji ga je izvijestio da Izrael nije uspio ishoditi dopuštenje SAD-a za prodaju F-16 Barak. Vlada RH stoga će poništiti Odluku o nabavi borbenog aviona, ali ostaje privržena nastavku modernizacije HRZ", stoji na Twitteru hrvatske vlade.

Amerikanci nisu pristali na prodaju modificiranih aviona

Hrvatska je za 2,9 milijardi kuna trebala kupiti 12 rabljenih zrakoplova F- 16 Barak, odnosno modificiranih izraelskih verzija izvorno američkih zrakoplova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američka strana, međutim, pristala bi na transfer trećoj strani samo "ogoljenih" zrakoplova iz kojih bi bile uklonjene sve izraelske nadogradnje.

Image
JOŠ JEDAN ZAPLET OKO RATNIH AVIONA: /

Obris objavio dijelove dokumenta za koji premijer i predsjednica tvrde da ne postoji

Image
JOŠ JEDAN ZAPLET OKO RATNIH AVIONA: /

Obris objavio dijelove dokumenta za koji premijer i predsjednica tvrde da ne postoji

Hrvatska dala Izraelu rok do 11. siječnja

Hrvatska na to nije htjela pristati i dala je do 11. siječnja rok Izraelcima da se izjasne o tome mogu li ispoštivati ugovor onako kako je potpisan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izrael je stoga danas, dan prije isteka roka, službeno izvijestio MORH da ne može dobiti takvo odobrenje.

Hrvatska je izraelsku ponudu izabrala na natječaju na kojem su još konkurirali SAD, Švedska, Grčka i Južna Koreja

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo