ANA ŠIMUNOVIĆ U DIREKTU /

'Nismo naviknuti na ovakvu predsjednicu, a Zoran Milanović je ostao vjeran sebi'

Nije važan samo svjetonazor, lijevo ili desno, što netko misli o Franji Tuđmanu i o ovlastima...

17.12.2019.
22:45
VOYO logo

Tko će od predsjedničkih kandidata dobiti priliku za Pantovčak, u velikoj će mjeri ovisiti o tome koliko su uvjerljivi i koliko dopiru do birača. O tome je detaljno za RTL Direkt progovorila komunikacijska stručnjakinja Ana Šimunović.

Nije važan samo svjetonazor, lijevo ili desno, što netko misli o Franji Tuđmanu i o ovlastima. Bitno je i kako prenosi svoju poruku...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tako je, iako predsjednik ima ograničeneovlasti i ograničenu moć, njegov utjecaj na formiranje javnog mišljenja i stajališta jako velik. Zato predsjednik u komunikacijskom smislu mora biti uzor. Ovdje govorimo i o poziciji koja se u društvu označava kao liderska, a nju označava vizija i okupljanje ljudi oko nje", kazala je Šimunović.

Predsjednica izaziva polemike oko načina na koji se ponaša u javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidi se velika razlika u njenom komunikacijskom stilu. Dok je u prošlosti bila pripremljena i strukturirana, posebno u prvoj kampanji i za vrijeme prvog mandata, sad svjedočimo jednom improvizacijskom načinu nastupanja. Taj način obilježavaju ekspresivne gestikulacije i afektiranje pa imamo uočljiviji nastup. Samim time, razlika je uočljiva, javnost na tu razliku reagira i traži objašnjenje, a kad ga nema, prostor se ispuni pretpostavkama", govori komunikacijska stručnjakinja.

Što se ZoranaMilanovića tiče, on je ostao potpuno vjeran svom stilu.

"Rekla bih da je ostao vjeran svom komunikacijskom stilu i pritom mislim da nije prihvatio poruku birača koju su mu poslali na posljednjim izborima. Mislim da je ono što je dobro i što dobro čini to da ostaje vjerodostojan sebi jer kako komunicira sad, komunicirat će i kad postane predsjednik. Birači znaju na čemu su, i to je dobro. Što misli, to i govori."

Miroslav Škoro svakako zna nastupati pred javnosti, točno dozira emocije kad treba i nakon toga šalje jasne poruke. Ono što pak smeta Ani Šimunović jesu napadi koje viđa tijekom kampanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ta destrukcija i osobni napadi ničemu ne pridonose i to mi se nimalo ne sviđa".

Primjerice, Mislav Kolakušić voli komunicirati na taj način.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne odstupa od nastupa kakav je imao kao sudac, pomalo vuče na autoritaran stil", naglasila je Šimunović i osvrnula se na Darija Juričana kao možda najzanimljivijeg kandidata:

"Izvrsno radi to što radi, ako mu je cilj uputiti kritiku kako se komunicira i kako se političari ponašaju. Ali, predsjednička funkcija nije satira."

Komunikacijskoj stručnjakinji Ani Šimunović preferencija i inspiracija je bivši američki predsjednik Barack Obama.

"Osim što bih njega navela kao primjer, navela bih i britanskog premijera BorisaJohnsona jer zna kako se jasno obratiti biračima i približiti im svoju poruku", komentirala je i osvrnula se na važnost sučeljavanja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da, bitno je organizirati takav način rasprave kandidata jer tako birači mogu vidjeti kome bi dali glas, tko kako argumentira stavove, kako ih zastupa i na koji način. Vjerujem da se na taj način mogu donijeti puno mudrije odluke na izborima."

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo