Suđenje za teško ubojstvo / Komšićeva majka: 'Psihički se liječio u Bosni, imao je strahove, priviđenja, nismo htjeli da se za to zna'

Image
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

'Samo se sjećam da povraća, hvata se za glavu, plače, viče da zovemo hitnu. Pitala sam ga što se dogodilo, ali ništa nije odgovarao', posvjedočila je majka Davida Komšića o trenucima nakon ubojstva

2.2.2018.
8:54
Marko Lukunić/PIXSELL
VOYO logo

Tijek svjedočenja

11.05 Optuženi je rekao da nema pitanja za svjedokinju, čime je završen prvi dio današnjeg ročišta. Nakon stanke, od 12.00 sati svjedočit će Ivo Komšić, otac optuženika.

11.00 Komšićeva majka Olivera pojasnila je odnos svoga sina i ubijene. "Kristina je bila ljubomorna. Kako je radio u kafiću tamo su bile razne konobarice, to joj je smetalo. I na Facebooku mu je upadala u profil. To mi je David tada pričao. I David je bio ljubomoran... Bio je ljubomoran kad ona s curama sama izlazi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10.55 Sutkinja je zamolila svjedokinju da detaljnije opiše događanja tijekom noći kada se dogodilo ubojstvo. "Samo se sjećam da povraća, hvata se za glavu, plače, viče da zovemo hitnu. Pitala sam ga što se dogodilo, ali ništa nije odgovarao", ponovila je.

10.50 "Nije mi bilo poznato da je nosio nož. Ponekad je nosio nož skakavac. Ne znam je li taj dan imao nož", kazala je majka Davida Komšića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10.40 Odvjetnik obitelji Krupljan upitao je svjedokinju je li imala saznanja da je Kristina bila s nekim drugim dok je bila i s Davidom. Olivera Komšić odgovorila je nema nikakvih saznanja o tome.

10.35 "Pio je alkohol, kao i svi mladi. Za drogu ne znam", rekla je svjedokinja o svom sinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10.25 Majka je kazala da je sinu davala tablete za smirenje, no nije znala reći koje. Tužiteljica ju je upozorila da je u iskazu DORH-u rekla suprotno. "Ne sjećam se baš svega toga jer smo te godine imali obiteljsku nesreću, starija kći je završila u komi, bila sam pod stresom. Nikome nismo govorili da se psihički liječio, da ne bi bio označen u društvu. Kad sam davala iskaz DORH-u bila sam upozorena da ne moram odgovarati na pitanja kojima bih si naštetila, zato to nisam rekla. Ali sad ću reći, liječio se psihički u Bosni, muž ga je vodio, išli smo privatno kod doktora, nismo uvijek ostajali kod jednog, tražili smo druga mišljenja. Nismo htjeli da netko zna da idemo psihijatru. Samo uža obitelj je za to znala. Imao je strahove, priviđenja, u priči bi odlutao", opisala je majka ponašanje Davida Komšića.

10.15 Tužiteljica je upitala svjedokinju o zdravstvenim poteškoćama Davida Komšića tijekom odrastanja zbog ozljede oka. "Imao je nuspojave od toga. To mu je stvaralo nervozu i poteškoće s koncentracijom. Uzimao je lijekove za smirenje, prepisao mu ih je liječnik kad je imao 13 godina."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10.00 Upitana za sjećanja na dan ubojstva majka Davida Komšića kroz suze je opisala kako je izgledao kobni 22. veljače 2017.

"Izašao je navečer, bio je uobičajen dan. I danas se sjaćem nećakinje kada mi je rekla da David nije dobro i da treba čašu vode. Trčala sam po stepenicama i izvan kuće pronašla Davida koji je stajao, plakao i povraćao. Rekao je: 'Zovite policiju i hitnu'. Spominjao je Kristinu. Zvala sam supruga. Stavio je Davida u auto i odvezao ga u policiju. Pravu istinu sam saznala u tri ujutro. Dotad nisam vjerovala da se to desilo. Muž mi je tada rekao da je David ubio Kristinu", ispričala je majka optuženika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

9.45 "Davida sam odgajala kako sam najbolje znala. Imam grižnju savjesti što Kristininoj majci nisam prije prilazila, kad je Kristina prijavljivala Davida. Jako mi je teško, suosjećam s Vesnom. Ne može meni biti teže nego njoj. Moja ruka će joj uvijek biti pružena, ali moj sin nije monstrum", ponovo je istaknula Olivera Komšić.

Kazala je da je Kristina Krupljan više puta prijavljivala Davida Komšića. Policija bi svaki put reagirala, no u roku dva dana Kristina bi uvijek povukla iskaz. "I kad je on imao zabranu pristupa ona je dolazila i spavala kod nas", kazala je majka optuženog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

9.20 "Svađali su se, radili scene, ali ja sam mislila da je to uvijek dječje. Moj sin nije montrum, nije mogao planirati ubojstvo Kristine. Iskreno mi je žao. Kad god ustanem ujutro prva misao mi je Kristinina majka. Pokušala sam joj prići na sve načine", nastavila je majka Davida Komšića.

9.15 Olivera Komšić, optuženikova majka, sjela je na klupu za svjedoke. "U osmom razredu je upoznao Kristinu, nakon toga je počela njihova veza. Kristina je bila kao moje dijete, stalno smo se družili, bila je kao dio obitelji sve do unazad godinu, dvije kada je došla i rekla da je napravila abortus i za to teretila Davida. Ja sam to platila. Kad se desila druga trudnuća pitala sam kako se to dogodilo ponovno, a ona je rekla da je to priča samo za Davida", započela je svjedočenje, za vrijeme kojeg njezin sin pognute glave gleda u pod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, na Županijskom sudu u Zagrebu jučer je počelo suđenje Davidu Komšiću za zločin tijekom kojeg je brutalno usmrtio bivšu djevojku Kristinu Krupljan, izbovši je nožem 88 puta.

Tužiteljstvo sumnjiči Komšića da je 22. veljače 2017. u Opel Astri, nakon što su se vratili iz noćnog izlaska, ponukan ljubomorom 20 cm dugim nožem zadao 73 ubodnih i 15 reznih rana nakon čega se Komšić udaljio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jučerašnji početak suđenja obilježio je iskaz majke ubijene Kristine koja je kazala da je Komšićev otac njezinom bivšem odvjetniku dao 34 tisuće eura da potpiše suglasnost o najblažoj kazni.

Obrana tvrdi da je bio neubrojiv

Veljko Miljević, odvjetnik optuženog, tvrdi da je Komšić bio u neubrojivom stanju. Državno odvjetništvo pak pokušat će u postupku dokazati da je Komšić planirao ubojstvo na posebno okrutan način i da se žrtva pokušala obraniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godinu dana nakon stravičnog zločina, postavlja se pitanje hoće li se Komšiću suditi kao mlađoj punoljetnoj osobi ili kao punoljetniku. Ako mu se sudi kao mlađem punoljetniku, moguća kazna je blaža i iznosi do 15 godina zatvora. Odvjetnik obitelji Krupljan kaže kako će se stav suda znati već na prvom ročištu. 

Mlađi punoljetnik je osoba koja je za vrijeme počinjenja kaznenog djela imala manje od 21 godinu, međutim, zakon izričito predviđa da u slučaju ako se dokaže kazneno djelo za teško ubojstvo, zatvorska kazna je od 10 godina do dugotrajnog zatvora koji može biti 40 godina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo zbog toga što Zakon o sudovima za mladež posebno tretira osobe od 18 do 21. godine, ali ih u slučaju teškog ubojstva izjednačuje s punoljetnim osobama, postoji mogućnost da se Davidu presudi kao punoljetniku.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo