PONOSNA KOLONA /

Kolonom sjećanja Trpinjskom cestom odana je počast žrtvama Borova naselja

Tog je dana prije 26 godina poginula i ubijena 51 osoba, mnogi su odvedeni u srpske konc logore, a 48 osoba i danas je na popisu nestalih. U koloni i djeca nikad pronađenih

19.11.2017.
18:44
VOYO logo

51 zapaljena svijeća i ponosna kolona sjećanja. U tišini se čuje samo koračanje stopa i molitva. Prije 26 godina, 18. studenog pao je Vukovar.  Dan poslije, u  Borovo Commercu se te ratne jeseni  nalazila pričuvna bolnica i sklonište za brojne civile koji nisu mogli vjerovati da će agresor doći i po njih.

Ali došao je. Tamo se nalazio i 21 godišnji Marijin sin kojega majka neutješno traži već 26 godina. "On je bio  Borovo Commerceu, izdvojen je tu na izlazu Borovska-Trpinjska cesta, u autobus je unjeo jednu ranjenu osobu, odvezen je Borovo selo u školu, I to je kraj što ja imam saznanja", priča Marija Šestan iz Udruge "Vukovarske majke".  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Koloni sjećanja dana je počast za 51oga heroja, žrtve rata, od kojih većina ni dan danas nije pronađena. Zadnji zapovjednik legendarne 204. brigade I njegovi suborci, teško se prisjećaju 19. studenog 1991. godine.

"Kod samoga Commercea tamo je bila ideja i plan njihov je da poruše Commerce, jer tamo je bila ratna bolnica i sklonište za civile. Bilo je negdje 1000 do 1200 osoba unutra, sklonjena u tom skloništu, i njihova ideja je da sve skupa sruše I zapale", tvrdi Ivan Kovačić, zadnji zapovjednik 3. bojne, 204. Vukovarske brigade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čujte, cijeli grad, Borovo naselje je izgledalo kao logor. Oni su sve okupirali, odvodili, Ne znaš ko di šta kako, panika. Netko te prepozna, te ljude koje se prepozna, nema ih više. Odveli su ih negdje u nepoznato, Izgubio im se svaki trag", priča Danijel Rehak, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora.

Pa borci i 26 godina poslije žive s ratnim ranama. "Mi branitelji i logoraši Vukovara i dan danas živimo u '91. Ne možemo izaći iz nje. A to je malo i problem. Ovo malo života što je ostalo htio bih da funkcioniramo bar malo normalno", tvrdi Branko Čulić, hrvatski branitelj.

Heroji Borova dali živote i stavili temelje Hrvatske budućnosti. "Ona ovisi o nama. Ukoliko mi budemo dobri, ispravni i vrijedni, pametni, ona će biti super. Ukoliko budemo fokusirani na to da prozivamo i gledamo šta ne valja kod mene, kod vas, i to stalno ističemo u prvi plan, onda nam se ne piše dobro", smatra Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara.  

Vijenci su položeni i u čast žrtvama masovne grobnice na obližnjoj farmi Lovas. Mario i Danijela Barišić danas je bračni par koji je položio vijenac u počast žtvama u Dunav, a oboje su djeca, nestalih, nikad pronađenih banitelja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo