Na Veliki petak koji je u znaku posta i nemrsa, tradicionalno je na tanjurima riba. I dok vas ove godine ne možemo počastiti snimkama zajedničkog kuhanja i uživanja u bakalaru, masovno se okupljalo pred ribarnicama.
Zbog strogih mjera povremeno su se stvarale kolone i gužve, a zbog one u Dubrovniku sinoć je intervenirala policija.
U Zagrebu rano jutros red, ali i disciplina. U ribarnicu puštaju po nekoliko ljudi odjednom uz obavezno dezinficiranje ruku.
"Šarana sam kupio, pravimo riblju juhu, a onda posebno šarana s krumpirom."
Riblji ručak - tradicija je Velikog petka.
"Kupio sam muzgavce, malo sipica i kozica pa ću napraviti rižoto. Moramo se čuvati."
Uz malo strpljenja, bez ribe nitko neće ostati, uvjeravaju zagrebački prodavači. Daleko je to, kažu, od preduskrsne slike na koju su se naviknuli.
"Ali smo se pripremili manje nego što se inače pripremamo za Uskrs i blagdane. Zbog korone, inače bi bilo više, no ljudi se ipak malo boje", kaže prodavač Zoran Karamatić.
Najviše se traži plava riba koje nema za punog mjeseca.
"Tu bi oni nešto divlje, i oradu, i kovača. Plave ribe nema pa se snalaze kako znaju", ističe prodavačica iz Zagreba Tatjana Mlinar.
Tik uz ribarnicu godinama radi jedna zalogajnica. Vlasnik kaže da su ga stalni gosti zvali ovih dana kada su čuli da se otvara tržnica.
"Pitali su hoćemo li otvoriti ili nećemo. Time smo bili ponukani pa smo stvorili uvjete. Sve ide kroz staklo, a imamo i petero zaposlenih", rekao nam je vlasnik ugostiteljskog objekta Anđelko Mandac.
Kupci zadovoljni
Otvorili su danas premda, kaže, ne očekuje previše. No, sve je bolje nego ništa. Dušan živi u blizini.
"Tu živim sam. Onda nemaš gdje jesti - vidim da tu ima i bakalara. To obožavam bit će gotovo za pet minuta."
Organizirala se i riječka ribarnica.
"Nama je u redu, tjedan dana radimo na našem banku, pa tjedan drugi rade, da ne bude previše prodavača. Bolje i to nego da smo potpuno zatvoreni", jasno će prodavačica iz Rijeke Ema Kranjčec.
Kupci uglavnom izlaze zadovoljni.
"Ima svega po malo, ali rade samo tri štanda."
"Oradice iz uzgoja, sasvim u redu. Meni se čini da su dosta disciplinirani, nije nitko nervozan."
Ribarima je posao dugo stajao.
"Izvozi su se bili radili, ali su uvjeti otežani. Nitko neće sjesti u kamion pa voziti to za Italiju i biti dva tjedna u izolaciji pa smo stali. Gubici se stvaraju, ali živ i zdrav čovjek će to podnijeti", jasno će ribar Ivan Bočina.
Kao što su i građani danas podnijeli gužvu i čekanje da dođu do svoje ribe za Veliki petak.