KOLINDA ZGROZILA IDEJOM, TWITTER GORI: / 'Nakon ove sramotne izjave, micanje nje s Pantovčaka pitanje je narodnog oslobođenja'

Image
Foto: PIXSELL

Grabar-Kitarović je tijekom razgovora za Hrvatski radio iznijela prilično dvojben prijedlog koji nije promaknuo slušateljima.

25.4.2018.
7:15
PIXSELL
VOYO logo

Kolinda Grabar-Kitarović je u razgovoru za Hrvatski radio u sklopu emisije "S predsjednicom izvan protokola" komentirala kako bi ubuduće Hrvatska trebala odavati počast žrtvama ustaškog logora u Jasenovcu. Predsjednica je poručila da se zalaže za jedinstvenu i zajedničku komemoraciju 'jer bi to onda bila kolona zajedništva'. Praktički je najavila da će se u tom slučaju i ona pridružiti komemoraciji, a neće Jasenovac posjećivati sama dan ili dva prije službene komemoracije.

"To nije bilo nimalo usmjereno protiv Vlade i službene komemoracije. Ali, evo, spremna sam u duhu zajedništva i pozivam sve, i Srbe u Hrvatskoj i židovske organizacije, da se dogovorimo da sljedeće godine odemo svi zajedno u tišini pokloniti se tim žrtvama, odati pijetet. Da pokažemo da smo dovoljno zreli da o toj temi iz prošlosti danas razmišljamo s tim vremenskim odmakom", poručila je predsjednica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, Grabar-Kitarović je tijekom razgovora iznijela prilično dvojben prijedlog koji nije promaknuo slušateljima. "Pitanje Jasenovca i žrtava ne smije biti kamen spoticanja niti oružje u rukama bilo koga tko želi promicati bilo kakvu kampanju protiv Hrvatske. Iznimno dobrim u tom smislu smatram prijedlog čelnika HHO-a IvanaZvonimiraČička o formiranju međunarodnoga povjerenstva, s članovima iz Srbije, Hrvatske te međunarodnih stručnjaka, koje bi utvrdilo istinu o Jasenovcu", rekla je Grabar-Kitarović.

"Da se točno utvrdi prava istina, jer smatram da samo istina može pomoći da se pomaknemo naprijed", poručila je. "U 21. stoljeću modernom se forenzikom, medicinskom i forenzikom dokumenta, može utvrditi ne samo broj žrtava, što je nažalost uvijek bio kamen spoticanja i oruđe u rukama raznoraznih kampanja, već i istina što se doista događalo u Jasenovcu, ne samo od 1941. do 1945. godine, nego i kasnije", rekla je predsjednica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjedničine izjave izazvale su brojne kritike tviteraša. Tako saborski zastupnik SDP-a BojanGlavašević smatra da je Grabar-Kitarović relativizirala Holokaust.

"Kolinda Grabar Kitarović relativizira Holokaust. Jer to je ono što se događalo u Jasenovcu. Za utvrđivanje te istine nije potrebna nikakva prokleta komisija. Micanje KGK s Pantovčaka nakon ove sramotne izjave više nije pitanje izbora PRH nego narodnog oslobođenja", poručio je Glavašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Javila se i bivša premijerka JadrankaKosor koja poručuje kako je doista neugodno da će se neke istine o prošlosti utvrđivati daleko od domovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I profesor na FPZG-u DejanJović ostao je prilično šokiran Kolindinom izjavom. "Baš me zanima kako bi to izgledalo kada bi Angela Merkel predložila isto za Auschwitz".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo