KOLINDA I AMERIČKA ADMINISTRACIJA U ISTOM GRADU, ALI NEĆE RAZGOVARATI: / 'Neću inzistirati na sastanku'

Image
Foto: PIXSELL, Marko Mrkonjic/PIXSELL
17.2.2017.
20:43
PIXSELL, Marko Mrkonjic/PIXSELL
VOYO logo

Ona će se u subotu sastati s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom na rubu tradicionalne sigurnosne konferencije u glavnom gradu Bavarske.

Odnosi s Rusijom odvijaju se na dva kolosijeka: prvi je čvrsta obrana načela međunarodnog prava, a drugi je suradnja u borbi protiv terorizma, u Siriji i stabiliziranju prilika na jugoistoku Europe, kaže Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od Rusije ne trebamo raditi neprijatelja", ali "moramo biti vrlo jasni u zaštiti suvereniteta, teritorijalnog integriteta i prava svake države da donosi političke oduke o svojoj budućnosti", rekla je predsjednica novinarima.

"To se odnosi na Ukrajinu, ali i na BiH, Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusija nije jedina koja iskorištava situaciju

Po njezinim riječima, Rusija nije jedina država koja nastoji iskoristiti to što je proces proširenja EU-a i NATO-a gotovo stao, pa su ljudi počeli tražiti alternativna rješenja.

"Želimo držati taj euroatlantski proces otvorenim i ne želimo da o tome odluku donosi bilo koja treća strana osim država kandidatkinja i EU-a", istaknula je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grabar-Kitarović je u Muenchenu upozorila da je nelegitimno miješanje nekih zemalja, posebno Rusije, prijetnja integracijama zemalja jugoistočne Europe u EU i NATO.

Neće se sastati s američkom administracijom

Zasad je malo vjerojatno da će se Grabar-Kitarović na uglednom međunarodnom skupu u Muenchenu sastati i s predstavnicima nove američke administracije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ali vjerujem da će biti prigode rukovati se i razmijeniti nekoliko rečenica", rekla je predsjednica koja se sastala s predsjednicima Afganistana i Azerbajdžana.

Dodala je da, osim zbog zgusnutog rasporeda na konferenciji, na sastanku s Amerikancima neće inzistirati i zbog toga što je nedavno bila u SAD-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvjerena sam u nastavak dobre suradnje SAD-a i Hrvatske i u naše strateško partnerstvo koje će se nastaviti", istaknula je hrvatska predsjednica.

Ona je pozdravila odluku Europske komisije da s bespovratnih 102 milijuna eura sufinancira izgradnju LNG terminala na Krku, ocijenivši da je tome pridonijela i njezina inicijativa triju mora, kojoj je cilj energetsko povezivanje sjevera i juga Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo