poruka predsjednice /

Kolinda Grabar Kitarović: 'Neću dopustiti izvrtanje istine o Domovinskom ratu niti metastaze iz 2. svjetskog rata'

Image
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

'Neću dopustiti da se ustaški režim i antifašistički pokret koriste za sijanje nesloge'

1.3.2017.
13:44
Ivica Galovic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović rekla je u srijedu na obilježavanju 26. godišnjice početka Domovinskog rata u Pakracu da neće dopustiti da se istina izvrće, da se blati i omaložava Domovinski rat niti da se u njega uvlače metastaze iz 2. svjetskog rata.

Image

U Pakracu obilježena 26. obljetnica početka Domovinskog rata

Image

U Pakracu obilježena 26. obljetnica početka Domovinskog rata

Predsjednica je u Pakracu, obraćajući se okupljenim braniteljima i građanima, naglasila da neće dozvoliti reviziju činjenica vezanih za Domovinski rat, a Domovinski rat, rekla je, temelji se na četiri činjenice. Prva je da je Hrvatska bila žrtva unutrašnje i vanjske agresije s pozicija velikosrpskog imperijalizma kojem je u to vrijeme punu potporu pružao jugoslavenski unitarizam; druga činjenica je da smo obranili i oslobodili svoju zemlju u časnom i pravednom oslobodilačkom ratu koji je temelj suvremene Hrvatske, kazala je predsjednica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treća činjenica, rekla je, "pobijedili smo zahvaljujući zajedništvu i pomirdbi pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, ali su u toj pobjedi sudjelovali i domoljubi i pripadnici svih nacionalnih manjina i nemali broj Srba". Četvrta činjenica je "da nismo tražili ni uzeli ni pedlja tuđe zemlje, a za svoju slobodu podnjeli smo velike žrtve", rekla je predsjednica Grabar Kitarocvić istaknuvši da se širom Hrvatske nalaze velika stratišta i mjesta stradanja hrvatskog naroda.

"Neću stoga dopusiti da se istina izvrće, da se blati i omaložava Domovinski rat niti da se u njega uvlače metastaze iz 2. svjetskog rata. Da se ustaški režim i antifašistički pokret koriste za sijanje nesloge. Treba li podsjećati da su i u tom ratu četnici počinili jezive zločine nad našim narodom. O tom razdoblju naše povijesti o uzrocima te tragedije o svim žrtvama i stradanjima treba utvrditi punu istinu, ali u slobodnoj i neovisnoj državi nisu nam potrebne podjele koje su nas skupo stajale", poručila je predsjednica Republike. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budućnost Hrvatske mora se temeljiti na gospodarskoj i demografskoj obnovi i to su temeljne zadaće državne politike, rekla je. Na kraju svog govora je naglasila da se Slavoniji treba posvetiti znatno veća pozornost u gospodarskoj i svakoj drugoj obnovi. 

Okupljenima u Pakracu na obilježavanju 26. obljetnice početka Domovinskog rata obratili su se i župan požeško-slavonski Alojz Tomašević i ministar branitelja Tomo Medved.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović se danas prijepodne u Pakracu pridružila "Mimohodu pobjednika", a prije dolaska u Pakrac položila je svijeće pred Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Bučju i Kusonjama. U Pakracu je zatim obišla Vojni muzej Domovinskog rata te Gradsku bolnicu. 

Boraveći na području Požeško-slavonske županije predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović danas je u Pakracu sudjelovala obilježavanju 26. obljetnice početka Domovinskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica Republike u Požeško-slavonskoj županiji boravi od utorka, kad je otvoren njezin privremeni ured u Požegi i ostaje, kako je planirano, do petka, 3. ožujka. To je osmo privremeno izmještanje Ureda predsjednice Republike izvan Zagreba.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike